Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Tiltu izmanto kā tramplīnu

Līdz ar karstā laika iestāšanos pie Salu tilta vērojams biedējošs skats - bērni un jaunieši no tilta gājēju tuneļa pie Lucavsalas, kas ir apmēram piecus metrus augsts, lec ūdenī. Šādu skatu var novērot katru gadu, jo atbildīgie dienesti nerīkojas. Rīgas pašvaldības policija (RPP) par to nav zinājusi, savukārt Rīgas domei (RD) nav priekšlikumu, kā situāciju risināt. Arī cilvēki, kas atpūšas neoficiālajā pludmalē, par notiekošo neinformē. Lai gan mediķi brīdina, ka, tieši lecot ūdeni, var gūt vissmagākās traumas, patlaban atbildīgie dienesti var tikai aizrādīt.

Lecot smagākās traumas

Mediķi ik gadu uzsver, ka ūdenskrātuvēs nedrīkst lēkt ūdenī ne uz galvas, ne kājām, jo šādā veidā peldētāji ik gadu gūst smagas galvas un mugurkaula traumas. Nereti izklaide var beigties ar invaliditāti vai nāvi. Visbiežāk cilvēki domā, ka viņus tas neskars, un brīdinājumus neņem vērā, uzskata Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu ķirurgs traumatologs Ģirts Salmiņš. Viņš Dienai paskaidroja, ka nopietni var savainoties, sasitoties pret ūdens virsmu, un, gūstot traumas, - noslīkt. Negadījumi notiek, arī atsitoties pret ūdenstilpes gultni vai saduroties ar asiem priekšmetiem. Ģ. Salmiņš gan minēja, ka šādu gadījumu ir samērā maz, bet traumas ir tik smagas, ka ilgi paliek ārstu atmiņā. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola Dienai pastāstīja, ka nesen kāds 11 gadu vecs zēns lēcis ūdenī, atsities ar galvu pret ezera gultni un guvis galvas smadzeņu satricinājumu, kāds 13 gadu vecs zēns, lecot ūdenī no laipas, lauzis mugurkaula skriemeļus. Arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) regulāri saņem iedzīvotāju zvanus par gadījumiem, kad cilvēki lec Daugavā no tiltiem, Dienai norādīja VUGD pārstāve Viktorija Šembele, tomēr šogad zvani par lēkšanu no Salu tilta tuneļa nav saņemti.

Konkrētu risinājumu nav

Lai gan RPP veic regulāras pārbaudes pilsētā, par to, ka pārgalvji Salu tiltu izvēlējušies kā paaugstinājumu, no kura lēkt ūdenī, policija nebija informēta. Dienas sniegtā informācija tika nodota atbildīgajiem cilvēkiem, un, pēc RPP preses pārstāves Ineses Tīmanes teiktā, policija turpmāk karstajā laikā šai vietai pievērsīs uzmanību. Viņa arī norādīja, ka par novēroto vajag informēt policiju, bet no likumdošanas viedokļa var tikai lēcējiem aizrādīt un aicināt tā turpmāk nedarīt. Aizliegums peldēties ir vietās, kurās ir uzstādīta aizlieguma zīme, konkrētajā pludmalē pie Salu tilta tādas nav. No šodienas Lucavsalas otrā pusē pie nesen izveidotās oficiālās peldvietas glābēju postenī dežurēs RPP, taču policists savu posteni atstāt nedrīkstēs, lai salas otrā pusē kontrolētu lēcējus, teica I. Tīmane.

RD sabiedrisko attiecību nodaļas projektu koordinators Viktors Daugmalis, jautāts par domes iespējamo rīcību šādas bīstamības novēršanā, sākotnēji bija pārsteigts un sacīja, ka RD situāciju nevar risināt. «Ko, piemēram, varētu darīt? Es nezinu,» sacīja V. Daugmalis. Tomēr, sazinoties ar Dienu atkārtoti, viņš pastāstīja, ka pašvaldības tajās vietās, kur cilvēki lec no tiltiem, uzstādīs vai atjaunos aizlieguma zīmes un tas dos pašvaldības policijai tiesības kontrolēt, vai aizliegums netiek pārkāpts. Viņš gan nevarēja atbildēt, kad zīmes uzliks.

V. Šembele kā galveno risinājumu iesaka skaidrojošo darbu ģimenēs un skolās. Būtu jāveic arī regulāras patruļas un uz vietas jāskaidro par drošību uz ūdens un situācijas bīstamību. Jau tagad VUGD, reaģējot uz saņemtajiem zvaniem par lēcējiem no tilta, dodas uz notikuma vietu, lai vajadzības gadījumā sniegtu palīdzību vai, ja persona ir izkļuvusi no ūdens, skaidrotu situācijas bīstamību. G. Salmiņš gan neredz reālus iespējamos risinājumus, kā ar šo problēmu Latvijā cīnīties, jo ārstu brīdinājumus cilvēki neņemot vērā. Situāciju varētu labot, tikai uzliekot finansiālu atbildību par šādu rīcību.

Slīkst arī piemājas dīķī

Nelaimes gadījumi uz ūdens nenotiek tikai pārgalvīgas rīcības dēļ. Kā Dienu informēja I. Vītola, bērni visbiežāk slīkst un iet bojā piemājas dīķos, upēs vai pat grāvjos ar ūdeni. «Bērns atrodas it kā visdrošākajā vietā - savās mājās, bet, kad pieaugušie kaut uz neilgu laika sprīdi novērš uzmanību no bērna, jo ir aizņemti saimniecības darbos vai uz mirkli iegājuši mājā paņemt kādu lietu, traģēdija notiek dažās minūtēs,» stāstīja NMPD pārstāve. Visbiežāk slīkšanas gadījumi piemājas dīķos notiek tieši ar mazajiem bērniem no viena līdz sešu gadu vecumam.

Šogad NMPD mediķi snieguši palīdzību septiņos gadījumos, kad slīkuši bērni. Diemžēl trīs zēni noslīkuši. Vienu divgadīgu bērnu, kas slīcis piemājas dīķī, NMPD mediķiem ir izdevies veiksmīgi reanimēt un nogādāt slimnīcā. Vēl divus bērnus izdevies ātri izvilkt no ūdens, sacīja I. Vītola.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?