Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Tirgot ārstēšanos Latvijā

Runājot par eksportu, pirmais, ko parasti iedomājamies, ir konkrētas preces - kokmateriāli, šprotes utt. Taču valsts ekonomikai būtiski attīstīt arī pakalpojumu, tajā skaitā medicīnas un veselības uzlabošanas eksportu - kad ārvalstu klienti ar savu naudu atbrauc pie mums. Kāds bijis aizvadītais gads šajā jomā?

Kādam veicies labāk, citam sliktāk, bet kopumā vērojams pieaugums. Šķiet, labākais piemērs ir Latvijas Viroterapijas centrs, kuram aizvadītais bijis ārkārtīgi strauja izrāviena gads. Vairākkārtēja pakalpojumu eksporta pieauguma pamatā tas, ka viņi piedāvā vēža ārstēšanu ar unikālu, Latvijā radītu metodi - izmantojot īpašus vīrusus, kuri atrod un iznīcina audzēju ļaundabīgās šūnas, tajā pašā laikā nebojājot veselās šūnas. Panākumi ir arī Siguldas slimnīcai, kas orientējas uz ķirurģiskiem pakalpojumiem pacientiem no Norvēģijas.

Ārzemnieki arvien labāk iepazīst iespējas, ko piedāvā Latvijas medicīna, bet jāņem vērā, ka, kopumā ņemot, jaunu klientu piesaiste gluži objektīvi nevar notikt strauji. Tas nav kā tirgot drēbes vai ko lētu - aizbrauc, parādi, pārliecini. Šis ir uz ieteikumiem balstīts bizness - atbrauc, izmanto servisu, iesaka radiem, draugiem. Ja atsauksmes ir labas, brauc arī citi. Protams, klientu pieplūdums varēja būt straujāks, it sevišķi gada nogalē, bet to ietekmēja Ukrainas notikumi un tas, ka lielai daļai Krievijas iedzīvotāju iespējas atbraukt mazinājās dažādu iemeslu dēļ - te jāmin gan ievērojamās valūtas kursu svārstības, gan tas, ka vienai daļai Krievijas valsts iestādēs strādājošo liegta iespēja ceļot. Krievijas un Baltkrievijas klienti gan mums nav vienīgie, uz Latviju ārstēties vai uzlabot veselību brauc arī no Rietumiem. Tā ka prognozēju: pieaugums noteikti turpināsies, bet ne tik strauji, kā gribētos.

Kuru valstu iedzīvotāji mūsu medicīnas pakalpojumus izmanto visvairāk?

Līdz šim ļoti liels bija Krievijas un Baltkrievijas klientu īpatsvars. Bet brauc arī no Lielbritānijas, Īrijas, Norvēģijas, Zviedrijas, Somijas. Liela daļa no tiem noteikti ir arī mūsu pašu tautieši.

Iepriekšējā veselības ministre īpaši asi iestājās pret ārzemēs dzīvojošajiem tautiešiem, kas atvaļinājumos braucot uz Latviju un par brīvu ārstējoties.

Tas visai dīvains mīts. Es nezinu, vai jums, tepat dzīvojot, ir izdevies ārstēties par brīvu. Ja gribi bez maksas, jāgaida kādas divas nedēļas, kamēr ģimenes ārsts nosūtīs pie speciālista, tad atkal rinda... Ja cilvēkam ir darbs kādā citā valstī, viņš nevar mēnešiem ilgi te gaidīt rindā bezmaksas ārstēšanu. Skaidrs, ka Īrijā un citur strādājošie Latvijā izmanto maksas medicīnas pakalpojumus. Piemēram, zobārstniecību, kas tur ir ļoti dārga, vai plānveida operācijas, tajā skaitā plastiskās.

Pieminējāt Krieviju. Kā attiecību saasināšanās starp Rietumu pasauli un Krieviju nākotnē var ietekmēt medicīnas eksporta iespējas?

Vienu sitienu jau jūtam saistībā ar tūrisma plūsmu samazināšanos, kur vairāk cieš rehabilitācijas pakalpojumu sniedzēji. Jau pieminētā rubļa vērtības krišanās kaimiņvalsts iedzīvotājiem likusi nopietni izvērtēt izdevumu prioritātes. Var teikt, ka daudziem Krievijā dzīvojošajiem iestājusies ārkārtas situācija - ieņēmumi vairumam saglabājas rubļos, naudas uzkrājumi tiek mainīti pret valūtu, produkti paliek dārgāki.

Katrā krīzē kāds atrod arī izdevīgumu.

No vienas puses, Latvija šajā situācijā var būt laba izvēle, vienai daļai Krievijas iedzīvotāju pārskatot, kur ārstēties. Ja ienākumi ir rubļos, viena iespēja ir ārstēties Maskavā (ja cenas tur nepaceļ pārāk drastiski), otra - tuvējās ārzemēs, kur labs serviss par saprātīgu cenu. Iepriekš populāri bija braukt uz Izraēlu vai Vāciju, kur ārstēšanās ļoti dārga. Tas gan vairāk saistīts ar to, ka tur darbojas aģenti, kas ieinteresēti nopelnīt savus 10% no katra klienta, līdz ar to iesaka nevis Latviju vai citas valstis, kur pieejami kvalitatīvi pakalpojumi par zemākām cenām, bet gan valstis, kur pakalpojumi dārgāki. Viena lieta ir saņemt 10% no 500, pavisam cita - no 5000, piemēram, eiro. Aģenta pieeja - jo uz dārgāku pakalpojumu aizsūtīs, jo labāk.

Nezinu, kā tas ietekmēs medicīnas eksportu, bet vēl viens būtisks faktors ir zāļu pieejamība. Gada beigās Krievijā bija vērojams noteiktu veidu medikamentu deficīts. Valsts noteikusi zāļu realizācijas maksimālo cenu rubļos. Drastisku valūtas svārstību dēļ ārvalstu kompānijām zāles piegādāt vairs nav izdevīgi.

Kā medicīnas eksporta jomu ietekmē mūsu valstī pieņemtie politiskie lēmumi, piemēram, par termiņuzturēšanās atļaujām?

Protams, arī tās ietekmē. Jo tie, kas Latvijā iegādājušies īpašumus un laiku pa laikam te uzturas, izmanto arī medicīnas pakalpojumus. Skaitliski gan šo cilvēku īpatsvars nav liels - cik nu mums to uzturēšanās atļauju ir.

Tomēr ietekme būs. Šī klientu plūsma ļauj dzīvot konkrētām klīnikām, kas specializējas tieši ārzemju pacientos.

Kādā veidā jūsu pārstāvētā asociācija var ko līdzēt?

Strādājam pie tā, lai piesaistītu klientus no Tuvajiem Austrumiem. Janvārī būs izstāde Apvienotajos Arābu Emirātos, mēs piedalīsimies ar stendu, plānojam uzrunāt potenciālos aģentus, kas varētu strādāt uz sadarbības līgumu pamata. Meklējam partnerus arī citās valstīs. Šonedēļ būs tikšanās ar kompāniju no Lielbritānijas, kas atgūst maksājumus no apdrošinātājiem par veiktajiem pakalpojumiem. Apdrošinātāji, protams, ir ieinteresēti izmantot lētākus analogas kvalitātes pakalpojumus.

Ir lētāk apmaksāt ceļu, uzturēšanos un ārstēšanos Latvijā nekā tikai ārstēšanos kādā, piemēram, Londonas klīnikā?

Viena lieta ir cena, otra - pieejamība. Bieži vien klientus neapmierina, ka uz pakalpojumu ilgi jāgaida, trūkst personāla, nav tādas attieksmes, kā gribētos.

Medicīnas personāls Latvijā ir pietiekami kvalificēts strādāt ar ārzemniekiem? Valodu zināšanas nerada problēmas?

Augot pacientu plūsmai, mēs pakāpeniski kvalificējamies līdzi. Privātos iespējamais ārzemju pacientu skaita pieaugums nebaida - viņi spēj pielāgoties ātri.

Un valsts?

Jā, te ir vājā vieta... Žēl, ka valsts ārstniecības iestādes nevēlas apkalpot ārzemniekus. Par maksu. Cik mēs esam piedāvājuši, valsts iestādēm - lielajām slimnīcām - tas neinteresē.

Bet tieši lielās valsts slimnīcas ir tās, kurām visplašākās iespējas piedāvāt visdārgākos pakalpojumus, kas saistīti ar augstām tehnoloģijām, īpaši kvalificētiem speciālistiem.

Slimnīcās iepirktas ļoti dārgas iekārtas. Tas jau nekas, ka valsts iekārtu iegādē segusi pusi no izmaksām, bet pārējo dažādi fondi. Iekārtai jāstrādā, tā jāatpelna. Bet ko mēs tagad redzam? Ārsti strādā līdz divpadsmitiem dienā, jo vairāk nav kvotu. Tāpēc jau ir tās zemās algas. Nav noslodzes. Tāpēc, ka paļaujas tikai uz valsts finansējumu. Cilvēki gaida, taču rindas faktiski ir nevis uz aparatūru, bet tikai uz valsts naudu. Aparatūra stāv. Bruņošanās sacensība ir notikusi - slimnīcas ir apbruņotas un pārapbruņotas ar labu tehniku, bet tā stāv gandrīz neizmantota. Jo valsts ārstniecības iestādes nav gatavas strādāt pie maksas pacientu piesaistes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?