Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Tirgu savstarpējā atkarība mainās

Uz politiski un ekonomiski ietekmīgajām valstīm Brazīliju, Ķīnu, Indiju, Krieviju, kā arī vēlāk šajā grupā iekļauto Dienvidāfriku ierasts attiecināt apzīmējumu BRICS. Šo valstu grupa tiek dēvēta arī par straujas attīstības valstīm, tomēr šis termins pēdējā laikā sastopams aizvien retāk, jo mazinājušies minēto valstu izaugsmes tempi.

Zināms ir arī termins «attīstības» jeb «jaunattīstības valsts», kas parādījās aukstā kara laikā un tika izmantots, lai apzīmētu valstis, kuras nepiederēja ne pie attīstītajām rietumvalstīm, ne pie sociālistiskās grupas. (Šī iemesla dēļ, piemēram, Mongolija netika uzskatīta par jaunattīstības valsti.) Tāpat šī valstu grupa tika dēvēta arī par Trešo pasauli un arī par trešās pasaules valstīm.

Savukārt XX gadsimta 90. gados apritē parādījās termins «attīstībā esošie tirgi», ar kuru tika apzīmētas bijušās sociālistiskās nometnes valstis. Vienlaikus daudzi ekonomisti kritizē šādu dalījumu, norādot - ārpus attīstīto valstu grupas pastāv tik liela dažādība, ka ir bezjēdzīgi tās mēģināt apvienot vienā grupā, lai arī šis apvienojums tiek izmantots galvenokārt statistikā un makroekonomikā.

Jāpiebilst, ka XX gadsimta 90. gados parādījās arī termins «jaunās industriālās valstis», ar kurām apzīmēja veiksmīgākās un ekonomikas apjoma ziņā lielākās trešās pasaules valstis ar attīstītu rūpniecību. Šobrīd šo terminu attiecina uz, piemēram, Ķīnu, Brazīliju, Indiju, Meksiku, Turciju, Malaiziju, Indonēziju. Savukārt ekonomiski vājākās bijušās trešās pasaules valstis nereti tiek dēvētas par Ceturto pasauli.

Jāuzsver gan, ka ievērojami nozīmīgāka par valstu dalīšanu grupās un abstraktiem makroenomiskajiem dažādu valstu grupu attīstību raksturojošajiem rādītājiem, kuri turklāt tiek regulāri precizēti un pārrēķināti, ir atbilde uz jautājumu, kādas būs turpmākās globālās ekonomikas attīstības tendences.

Dažādās prognozēs tiek uzsvērts, ka ekonomikas atjaunošanās pēc krīzes joprojām ir vāja un nav nekādu garantiju, ka tā atkal nenonāk recesijā. Tajā pašā laikā tiek norādīts, ka atšķirībā no iepriekšējiem gadiem izaugsme attīstītajās valstīs vismaz pagaidām nav izraisījusi ekonomikas kāpumu arī attīstošajās valstīs.

Patlaban bieži tiek pieminēta Japānas ekonomiskā situācija. Lai arī šīs valsts ekonomiskās izaugsmes pamatā ir iekšējais patēriņš, taču tikai uz pašu zemē ražoto preču rēķina, turklāt jenas kursa kritums novedis pie importa sadārdzināšanās. Savukārt ASV izaugsme pašlaik notiek, galvenokārt pamatojoties uz investīcijām naftas un gāzes sektorā, kā arī pateicoties tā dēvētajai slānekļa revolūcijai, kura atstāj ietekmi arī uz daudzām nozarēm.

Vēl viens nebūt ne mazsvarīgs faktors ir tas, ka vadošās attīstošās valstis kļuvušas ekonomiski pietiekami stipras, lai nebūtu atkarīgas tikai no kāpumiem un kritumiem Rietumu pasaulē. Pēc daudzu ekspertu domām, šobrīd sāk piepildīties sen izteiktā prognoze par savstarpējās atkarības mazināšanos starp attīstīto un attīstošos valstu tirgiem. Piemēram, pēdējos gados būtiski mazinājusies Ķīnas atkarība no ASV tirgus, kā arī kopumā visu attīstīto valstu atkarība no BRICS valstīm kā piegādātājiem un patērētājiem vienlaikus. Protams, ir arī izņēmumi, taču līdzšinējo saikņu vietā pastiprinās pašu BRICS valstu savstarpējā ekonomiskā atkarība, kā arī reģionālā ekonomiskā sadarbība.

Ekonomikas analītiķi gan atzīst, šobrīd vērojamās izmaiņas globālajā ekonomiskajā situācijā padara nākotni aizvien grūtāk prognozējamu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?