Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Tīstīšanās

Pagājušajā nedēļā ticis aktualizēts Nacionālās attīstības plāns (NAP), tomēr diemžēl jāteic, ka paredzamā attīstība nesolās būt vairāk par tīstīšanos. Tādai skepsei ir gan formāli, gan būtiski iemesli.

Pie formālajiem pirmām kārtām minams tas, ka 2006.gada vasarā pieņemtais NAP ir izrādījies neiedarbīgs un sevi diskreditējis, tāpēc apšaubāmi ir centieni to lietot par formālo ietvaru valsts attīstībai. Protams, sevi diskreditējusi ir lielākā daļa no jūsmīgajā 2006.gada vasarā kaltajiem plāniem, un tā tas ir visā pasaulē, tomēr Latvijas gadījums ir īpaši nelāgs. Mēs esam krīzes visvairāk skartā Eiropas valsts, un ne jau velti, jo nav bijis ne ticamas stratēģijas, ne gribas un prāta tādu veidot un uzturēt. NAP, labticīgi vērtējot, ir jauks mēģinājums, tomēr bez nopietna seguma, un nopietni nav vērtējams arī tā atdzīvināšanas mēģinājums Ministru kabinetā pagājušās nedēļas beigās. Savukārt, ja to vērtē kaut nedaudz kritiskāk, tad jāpiekrīt žurnālistam Jānim Domburam, ka tas ir «uz nerviem krītošs dokuments», kurā deklarētais sabiedrībai neko nedod.

Attiecīgi arī jaunpieņemtais Stratēģiskās attīstības plāns (SAP) 2010.-2013.gadam kā NAP «viena perioda ieviešanas mehānisms» tīri formāli ir nejēdzīgs, jo NAP 2006.gadā sapņotās rožainās cerības jāpārskata pēc būtības. Kā gan var īstenot to, kā premisas jeb pamata pieņēmumi izrādījušies maldīgi? Sekojot SAP izstrādātāju loģikai, izklausās, ka pirms trīsarpus gadiem nedzīvi dzimušajam NAP atskrējis veselīgs pēcnācējs.

Plānu izstrādātāji to formālajā neloģiskumā pinas arī paši. Tā Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle Eiropas Komisijas izstrādātās stratēģijas ES 2020 sakarā saka: «Latvijas valsts attīstības vīzija ir sadrumstalota, jo to nosaka trīs galvenie dokumenti: Nacionālais attīstības plāns, Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģija un Lisabonas stratēģija.» Un, spriežot pēc visa, Latvijas gadījums ir vēl bezcerīgāks nekā pasakā par trim zvēriņiem, kas vezumu vilka katrs uz savu pusi. Pasakas variantā ar noteiktu pārspēku vezums vismaz kustētos jelkādā virzienā, bet mums te izskatās, ka dažādas nacionālās programmas ir nevis potenciāli virzītājspēki, bet gan zemē iedzīti mieti, kas valsts vezumu pēc definīcijas nekur pavilkt nevar un arī nav tam domāti. Tā doma drīzāk ir bijusi saglabāt status quo, dažiem oligarhiem un saujiņai šeptmaņu labi apgūtu vidi, kas maļas pati sevī un perspektīvā noved pie NAP definētā atpalicības scenārija ar noslāņojušos, zemu attīstītu sabiedrību bez kādiem nākotnes mērķiem. Tāpēc visi līdzšinējie paredzamās attīstības formulējumi arī ir uz nerviem krītoši, ka tie ir šādi zemē iedzīti mieti, kur piesiet tautu, slaucamo govi. Šīs formas ne var, ne arī ir domātas kādu kaut kur reāli vest un vadīt, jo tām nav satura.

Lūk, un šeit no formālajiem skepses iemesliem mēs nonākam pie būtiskajiem. NAP un SAP saturs diemžēl nav uzskatāms par tiešām saturīgu jeb par to, ko varētu saukt par politiku. Labākajā gadījumā tur šis tas uzskatāms par reakciju uz notiekošo, par refleksiem. Bet tā nav stratēģija, tas nav plāns, tā nav saturīga politika, un daļa no SAP tāpat kā NAP ir vienkārši muldēšana.

Piemēram, ko nozīmē uzstādījums, ka augsto tehnoloģiju nozaru produkcijas īpatsvars eksportā 2013.gadā būs 5,4% salīdzinājumā ar 4,2% 2006.gadā? Un kāpēc ne 5,5%? Vai tiešām Latvijas valdībai ir tik smalki izstrādāts un skrupulozi ievērots augsto tehnoloģiju nozaru stimulēšanas un to izaugsmes prognozēšanas plāns, ka tā spēj prognozēt tajās notiekošo ar procentu desmitdaļas precizitāti? Un vai pašreizējos diezgan haotiskajos izglītības sistēmas apstākļos, kad nav īsti skaidrs, piemēram, cik skolu un naudas līdzekļu vēl nāksies optimizēt, reālas izklausās ar procenta desmitdaļu izteiktās prognozes, ka audzēkņu, kuri apgūst profesionālās izglītības programmas, īpatsvars vidējās izglītības pakāpē 2013.gadā būs 39,1% salīdzinājumā ar 35% 2007.gadā? Liecieties nu mierā, tautieši, un nokratiet sakārtos makaronus no ausīm!

Nepiedodami daudz laika un naudas ir notrallināts, radot bezjēdzīgus tekstus un tabulas. Visticamāk, ka tajā ieguldītie līdzekļi un visas šīs nejēdzības dēļ neiegūtā peļņa būtu segusi bezdarbnieku pabalstus tiem, kas ar to darbojušies. Tur viņiem vieta - tikt atlaistiem birokrātijas, sevišķi politizētās birokrātijas, radikālas reformas ietvaros, lai sameklē kādu īstu darbu, kamēr valsts pārvaldē palikušie izdara secinājumus un pievēršas reālu problēmu ticamiem risinājumiem.

Lai tas notiktu, pirmām kārtām jāmainās tā sauktajai lielajai politikai, tai beidzot jākļūst tiešām politiskai: ar konkrētiem ilgtermiņa mērķiem, ļoti noteiktiem to sasniegšanas instrumentiem un politisko gribu to visu gan likt lietā, gan ticami paskaidrot elektorātam. Pašreizējie reitingi norāda, ka tauta netic esošās politiskās elites spējai mainīties. Vai šai attieksmes premisai rudenī būs loma politisku secinājumu izdarīšanā, vai arī atkal manifestēsies latviešu paradoksālā, pretrunīgu kaislību raustītā daba, rādīs laiks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?