Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

«Točku» karte ļauj tikai iebiedēt

Atklāta pirms gada, Valsts policijas (VP) interaktīvā karte īsā laikā saņēma simtiem iedzīvotāju izdarītu atzīmju par vietām, kurās iespējama potenciāla nelegālā alkohola, cigarešu un narkotiku tirdzniecība. Šobrīd iedzīvotāju aktivitāte vairs nav tik liela, tomēr VP uzskata, ka karte joprojām tirgoņiem liek uzmanīties un justies novērotiem.

Līderis - «Maskačka»

Lai gan šobrīd kartē izdarītas pavisam 2108 atzīmes, pirmais atzīmju tūkstotis tika sasniegts divu mēnešu laikā pēc kartes atvēršanas. Visvairāk atzīmju par iespējamo nelegālo tirdzniecību izdarīts Rīgas Latgales iecirknī, kur kopumā saņemtas 197 atzīmes. Rīgai gan 2012. gada, gan šī gada statistikā ar lielāko atzīmju skaitu seko Latgales reģions, savukārt vismazāk atzīmju par potenciālām nelegālā alkohola tirdzniecības vietām izdarītas Kurzemē. Īsi pēc tā saucamās točku kartes izveidošanas Diena jau rakstīja par nelegālā alkohola tirgošanas problēmu un to, kāpēc to neizdodas izskaust divdesmit gadu garumā.

«Protams, ka sākotnēji aktivitāte bija augstāka,» vaicāts par atzīmju skaita tendencēm interaktīvajā kartē, norāda Arvils Feierābends, VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieka vietnieks, Sabiedriskās drošības biroja priekšnieks. Viņš gan skaidro - lai arī aktivitāte kritusies, tā saglabājoties stabila, un atzīmes kartē iedzīvotāji izdara regulāri. Viņš uzsver, ka pēc to skaita gan nevar spriest par nelegālās tirdzniecības vietu skaitu, jo par atsevišķām adresēm tiek saņemti pat vairāki desmiti atzīmju. Par spīti tam, policija pārbaudot katru no pieteiktajām adresēm. Ja iedzīvotāju sniegtā informācija apstiprinās, tiek uzsākts kriminālprocess vai administratīvā lietvedība, taču, ja apstiprinājums nav gūts, ziņas tiek saglabātas kā riska informācija, kas var noderēt citu likumpārkāpumu atklāšanā.

Vaicāts par to, cik viegli slēgt nelegālās tirdzniecības vietu, A. Feierābends atzīst, ka šis jautājums nodarbina arī pašus policijas darbiniekus. Viņš atgādina, ka vēl līdz 2006. gada traģiskajiem notikumiem Preiļos, kad notika masveida saindēšanās ar nelegālo alkoholu, VP nebija likumisku tiesību ielauzties nelegālā alkohola tirdzniecības vietā. Pēc šī incidenta policija aktualizēja normatīvo aktu izmaiņas, lai pilnveidotu tolaik nelegālā alkohola tirgotājiem visai labvēlīgo regulējumu. Tāpat tas pilnveidots arī jautājumā par apsūdzību izvirzīšanu - šobrīd tādas tiek izvirzītas vietas valdītājam. Kad apsūdzība tika izvirzīta pārdevējiem, bijusi tendence tos mainīt, bet pati nelegālā alkohola tirdzniecības vieta saglabājusies.

Karte liek uzmanīties

«Ja policija ar to vispār necīnīsies, tā pārvērtīsies par nekontrolētu parādību, bet kartes pastāvēšana nelegālā alkohola tirgotājiem liek vismaz uzmanīties,» uzskata arī Māris Gulbis, bijušais iekšlietu ministrs, kurš nelegālās tirdzniecības apkarošanas reidos devās personīgi. Viņa skatījumā tā ir sociāla problēma, kas izzudīs, kad atsevišķas sabiedrības grupas pašas vairs nepirks nelegālo alkoholu. Vaicāts par trūkumiem policijas darbā, viņš norāda - laukos aktuāls esot vietējo iecirkņu provinciālisma jautājums, kur visi viens otru pazīst, un tāpēc pret nelegālo tirdzniecību var izturēties pārāk pasīvi.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša atzīst, ka izsaukumos bieži tiek fiksētas daudzas ar alkohola lietošanu saistītas problēmas. Izsaukumu dati gan neuzrāda, vai cilvēks lietojis legālu vai nelegālu alkoholu. «Viens, ko varam uzreiz pateikt no izsaukumu pieredzes, ka daudz traumu un negadījumu notiek tieši alkohola lietošanas laikā vai tā ietekmē,» skaidro I. Bukša.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?