Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Tramps aizsargājas televīzijas debatēs ASV

Vēlētāju aptauju pārliecinošais līderis ekscentriskais miljardieris Donalds Tramps otrdienas vakarā notikušajās televīzijas debatēs saņēma uzbrukumu lavīnu no konkurentiem cīņā par Republikāņu partijas nomināciju 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanās. Par debašu lielāko zvaigzni kļuva pēdējā brīdī vienpadsmit dalībnieku sarakstā iekļautā bijusī informācijas tehnoloģiju uzņēmuma Hewlett-Packard vadītāja Kārlija Fiorina, kuras ārpolitisko prioritāšu vidū ir arī Baltijas valstu aizsardzība.

Tramps neatvainojas

Kopš jūnija, kad dārgu nekustamo īpašumu projektu attīstītājs un bijusī televīzijas zvaigzne D. Trumps pieteica savu kandidatūru, viņš ir strauji iekarojis popularitāti Republikāņu partijas atbalstītāju vidū, pārliecinoši apsteidzot pārējos 14 konkurentus. Politikā nepieredzējušā uzņēmēja trumpis izrādījās viņa bravūra un nereti politnekorektie izteikumi, piemēram, par imigrantiem.

Atšķirībā no pirmajām televīzijas debatēm augustā, kad D. Tramps uzbruka saviem sāncenšiem, otrdienas debatēs viņš pats vairākkārt nokļuva situācijā, kad nācās aizsargāties.

Visapstulbinošāko «sitienu» miljardieris saņēma no K. Fiorinas, kurai tika lūgts komentēt D. Trampa izteikumus par viņas izskatu. «Paskatieties uz to seju! Vai kāds par to balsos? Vai spējat iedomāties, ka tā varētu būt mūsu nākamā prezidenta seja?» viņš sacīja intervijā izdevumam Rolling Stone. Vēlāk D. Trumps taisnojās, ka runājis par K. Fiorinas personību, nevis ārieni.

K. Fiorinas atbilde izraisīja debašu skatītāju aplausu vētru: «Es domāju, ka sievietes visā valstī ļoti skaidri sadzirdēja, ko Trampa kungs teica.» D. Tramps, kurš parasti uz uzbrukumu atbild ar uzbrukumu, šoreiz centās būt pieklājīgs: «Es domāju, ka viņai ir skaista seja un viņa ir skaista sieviete.»

Dažas minūtes vēlāk D. Tramps vēlreiz nonāca neērtā situācijā, kad blakus stāvošais bijušais Floridas štata gubernators Džebs Bušs pieprasīja bagātniekam atvainoties viņa sievai par izteikumiem, ka politiķim esot pārāk maiga nostāja imigrācijas jautājumā, jo viņa laulātā ir meksikāniete. D. Tramps atteicās, paziņojot: «Es to nedarīšu, jo neesmu teicis neko aplamu, bet esmu dzirdējis, ka viņa ir pievilcīga sieviete.»

Jāaizsargā Eiropa

Konkurentu kritiku saņēma arī D. Trampa nostāja atsevišķos ar ASV ārpolitiku saistītos jautājumos. Vaicāts, ko viņš kā ASV prezidents darītu, lai nepieļautu Krievijas prezidenta Vladimira Putina militāro palīdzību Sīrijas valdībai, miljardieris atbildēja, ka runātu ar Kremļa saimnieku. Viņam pieslējās arī senators Rends Pols, kurš nespējot iedomāties, ka divu lielvaru līderi nekontaktētos.

K. Fiorina sacīja, ka Savienotās Valstis «pārāk daudz ir runājušas» ar V. Putinu. «Es ar viņu vispār nerunātu,» viņa piebilda, bet izvairījās izpaust, vai būtu gatava ieviest vēl stingrāku politiku pret Krieviju un vajadzības gadījumā iesaistīties militārā konfrontācijā ar to.

Tajā pašā laikā viņa pauda gatavību pastiprināt ASV militāro klātbūtni Eiropā, arī Krievijas robežu tuvumā. «Mums ir jāmodernizē Sestā flote (ASV Jūras spēku flote, kas ir dislocēta Vidusjūrā), jānosūta vairāk karavīru uz Vāciju, jāattīsta ASV pretraķešu aizsardzības sistēma Polijā (no kuras atteicās pašreizējais ASV prezidents Baraks Obama, lai nekonfrontētu Krieviju) un regulāri jāpiedalās militārajās mācībās Baltijas valstīs,» sacīja K. Fiorina.

Visi debašu dalībnieki pauda opozīciju ASV valdības lēmumam atbalstīt kodolvienošanos ar Irānu. Bijušais Ārkanzasas gubernators Maiks Hakabī brīdināja, ka vienošanās radīs draudus «Rietumu civilizācijas izdzīvošanai». Vienlaikus viņu domas dalījās, vai nākamajam Valsts prezidentam vajadzētu atteikties to pildīt.

Debašu laikā kandidāti neatklāja, ko viņi darītu, lai cīnītos pret džihādistu kustību Islāma valsts, kas darbojas plašā teritorijā Sīrijā un Irākā, lai izbeigtu pilsoņkaru Sīrijā, un kādi būtu viņu soļi, lai nepieļautu Krievijas atbalstīto separātistu nostiprināšanos Austrumukrainā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?