Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Tramps «paklanās» Putinam

Republikāņu partijas kandidāts ASV prezidenta vēlēšanās Donalds Tramps nācis klajā ar līdz šim nepieredzēti skaļiem komplimentiem Krievijas autoritārajam prezidentam Vladimiram Putinam, kurš, viņaprāt, esot labāks līderis par savu amerikāņu kolēģi Baraku Obamu. To D. Tramps paziņoja trešdienas vakarā televīzijas raidījumā, kurā viņš un Demokrātu partijas prezidenta amata kandidāte Hilarija Klintone atbildēja uz armijas veterānu jautājumiem par nacionālo drošību un ārpolitiku.

Atšķirībā no gaidāmajām priekšvēlēšanu debatēm - kopumā trim, kas notiks septembrī un oktobrī, - šoreiz abi kandidāti tika izjautāti atsevišķi.

Pieņems komplimentus

Nekustamo īpašumu magnāts D. Tramps jau agrāk ir veltījis atzinīgus vārdus V. Putinam. Pēc iesaistīšanās cīņā par Republikāņu partijas nomināciju ASV prezidenta vēlēšanās viņš vairākkārt ir izteicies, ka viņam ar Krievijas prezidentu būtu labas attiecības. D. Tramps regulāri ir pārmetis B. Obamam nedraudzīgu attieksmi pret Krieviju un izteicis šaubas, vai, esot ASV prezidenta amatā, dotos palīgā Baltijas valstīm iespējama Krievijas militārā uzbrukuma gadījumā.

Arī V. Putins ir veltījis slavas dziesmas D. Trampam, nodēvējot viņu par «apdāvinātu cilvēku» un «absolūtu līderi» cīņā par ASV prezidenta krēslu.

Trešdienas pasākuma vadītājs, telekanāla NBC News žurnālists Mets Lauers, vaicāja D. Trampam, vai viņš vēlas saņemt komplimentus no bijušā VDK pulkveža un cilvēka, «kurš anektēja Krimu, iebruka Ukrainā, atbalsta Sīrijas [prezidentu] Asadu, atbalsta Irānu, cenšas iedragāt Savienoto Valstu ietekmi pasaules nozīmīgākajos reģionos un, iespējams, ir galvenais aizdomās turamais par Demokrātu partijas datoru uzlaušanu».

«Ja viņš mani sauc par spožu līderi, es pieņemu šādu komplimentu. Ja viņš saka par mani labas lietas, tad es teikšu labas lietas par viņu,» atbildēja D. Tramps. «Viņu atbalsta 82% [Krievijas iedzīvotāju]. Viņam ir ļoti spēcīga kontrole pār savu valsti. Tur pastāv ļoti atšķirīga [politiskā] sistēma, kas man nepatīk, bet šajā sistēmā viņš ir bijis līderis - daudz lielākā mērā nekā mūsu prezidents. Domāju, ka man būs ļoti, ļoti labas attiecības ar Putinu.»

Viņš arī sacīja, ka labs veids, kā uzlabot ASV un Krievijas attiecības, būtu kopīga iesaistīšanās cīņā pret džihādistu grupējumu Islāma valsts (IV). «Vai nebūtu brīnišķīgi, ja mēs kopīgi varētu viņus nožmiegt?» vaicāja D. Tramps.

Klintone taisnojas

Bijusī ASV valsts sekretāre H. Klintone lielāko daļu sev atvēlētā laika bija spiesta taisnoties par privātu elektroniskā pasta serveru izmantošanu darba vajadzībām laikā, kad viņa ieņēma ietekmīgo amatu. «Tā bija kļūda. Es noteikti tā vairs nekad nerīkošos. Es to nemēģinu attaisnot,» sacīja H. Klintone, kārtējo reizi noraidot, ka caur privāto elektroniskā pasta adresi būtu nosūtījusi vai saņēmusi klasificētu informāciju, lai gan Federālais izmeklēšanas birojs apgalvojis pretējo.

Viņa arī pauda nožēlu, ka 2002. gadā kā ASV Senāta locekle nobalsojusi par rezolūciju, kas autorizēja amerikāņu militāro iebrukumu Irākā, bet aizstāvēja Savienoto Valstu militāro intervenci Lībijā 2011. gadā. «Atļaut, ka Lībijā arī attīstās pilsoņu karš, būtu tikpat apdraudoši un bīstami kā pašlaik Sīrijā notiekošais,» sacīja Demokrātu partijas kandidāte, tomēr apsolīja, ka gadījumā, ja tiks ievēlēta par prezidenti, uz Sīriju un Irāku nenosūtīs sauszemes karaspēku cīņai pret IV.

H. Klintone ir pārliecināta, ka laikā, kad viņa bija valsts sekretāre, amerikāņiem izdevies sekmēt globālo drošību. «Mēs padarījām pasauli drošāku,» domā politiķe, kura sevi uzskata par piemērotāku prezidenta amatam nekā D. Tramps.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?