Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Trijotne būšot liels ieguvums

Trīs jaunie SIA Rīgas satiksme (RS) valdes locekļi uzņēmumam būs liels ieguvums, ir pārliecināta Rīgas domes vadība. Vakances izveidojās, kad četriem domes deputātiem nācās atteikties no valdes locekļu amata, lai saglabātu deputāta mandātu. Tagad lēmumus par pasažieru pārvadājumiem Rīgā pieņems Jūrmalas domes deputāte Larisa Loskutova (SC), līdzšinējais SIA Rīgas pilsētbūvnieks valdes priekšsēdētājs Andrejs Požarnovs (GKR) un bijusī Rīgas domes Labklājības departamenta direktore Inese Švekle.

Viena valdes locekļa vieta pagaidām paliek brīva, bet valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens un valdes locekle Irina Feļdmane paliek savos krēslos.

Medijos izskanējis, ka brīvā vieta tikusi piedāvāta no SC ievēlētajam deputātam Vadimam Jerošenko, ja viņš noliktu mandātu, bet deputāts atteicās un pameta SC frakciju.

Šis ir pirmais sasaukums, kurā spēkā stājušās likuma normas, kas liedz apvienot amatus lēmējvarā un izpildvarā. Atšķirībā no divu izpilddirekciju vadītājiem un vairākiem citiem kolēģiem, kas izvēlējās palikt izpildvarā vai uzņēmumu valdēs, Irina Vinnika (GKR), Nikolajs Zaharovs (SC), Andris Bērziņš (GKR) un Maksims Tolstojs (SC) Rīgas satiksmes valdi atstāja. Viņu vietā valdes locekļus vienpersoniski iecēla kapitāldaļu turētāja pārstāvis, Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC). Kāpēc viņš izvēlējies tieši šos trīs, N. Ušakovs nekomentēja, jo atrodas atvaļinājumā. Brīvdienas bauda arī I. Švekle, un arī pārējos divus jaunos valdes locekļus Dienai sazvanīt neizdevās. Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) pauda viedokli, ka visi trīs ieceltie RS valdei esot liels ieguvums, jo viņi ir profesionāļi - I. Švekle uzraudzīšot ar sociālām programmām saistītus projektus, A. Požarnovs agrāk bijis RD Satiksmes un transporta komitejas priekšsēdētājs, bet L. Loskutova strādājusi par Jūrmalas mēra vietnieci, kam esot liela pieredze administratīvajā darbā.

Ir tiesa, ka A. Požarnovs ir vadījis Satiksmes un transporta lietu komiteju, taču tolaik viņš bija TB/LNNK biedrs. 2011. gadā viņu atraidīja Zatlera Reformu partija, bet 2012. gada pavasarī A. Požarnovs iestājās Andra Amerika vadītajā partijā Gods kalpot Rīgai! Politiskās orientācijas krasā maiņa politiķim, kurš vēl 2009. gadā neveiksmīgi startēja Rīgas domes vēlēšanās ar otro numuru (tēvzemiešus toreiz neievēlēja), gan ir devusi pieeju amatiem, bet ne vēlētāju sirdīm - šajās vēlēšanās no SC/GKR saraksta A. Požarnovs piedzīvoja sāpīgu kritienu no 28. uz pēdējo - 63. vietu sarakstā. Rīgas pilsētbūvnieku viņš vadīja vienu gadu. «Tas ir normāli, ka uzņēmumu vadībā notiek rotācija,» saka A. Ameriks, minot dažus citus piemērus, kad departamentu direktorus pārceļ uz pašvaldības uzņēmumu valdēm u. tml. «Aizrotēta» arī Inese Švekle, kura 2006. gadā, būdama Jaunā laika biedre, kļuva par Labklājības departamenta direktori, bet 2008. gada sākumā viņa pievienojās LPP/LC, tādējādi saglabādama amatu brīdī, kad JL nonāca opozīcijā. 2009. gada vēlēšanās LPP/LC sarakstā I. Švekle no 28. vietas noslīdēja uz 40. un domē neiekļuva, bet šogad vēlēšanās nepiedalījās. I. Švekles bijušais partijas biedrs Olafs Pulks (Vienotība) vērtē viņas jauno amatu kā pazeminājumu ietekmes ziņā, kaut atalgojums, iespējams, varētu būt pat lielāks.

Larisa Loskutova iepriekšējā sasaukumā bija Jūrmalas domes priekšsēdētāja vietniece saimnieciskajos jautājumos. 2009. gadā pēc vēlēšanām viņa atbalstīja Raimonda Munkevica ievēlēšanu par Jūrmalas mēru, par ko tika no SC izslēgta, bez īpašas ažiotāžas vēlāk paņemta atpakaļ. Viņa pati Tautas saskaņas partijai ziedojusi 2009. gadā, taču kopš pagājušā gada beigām vairākus ziedojumus SC, kopsummā Ls 3450, pārskaitījis viņas civilvīrs, arī no SC ievēlētais Jūrmalas domes deputāts, pirms tam SIA Jūrmalas ūdens valdes loceklis Aleksejs Volkovs. Jaunajā domes sastāvā SC deputāti vienīgie netika iekļauti Jūrmalas domes koalīcijā, un L. Loskutova zaudēja amatu.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts jau kritizējis N. Ušakova lēmumu iecelt RS valdi bez konkursa, un to domes vadībai pārmet arī opozīcija.

O. Pulks uzskata, ka uzņēmumā, kam ir ap 60 miljonu latu dotācija gadā un ļoti lielas parādsaistības, valdes locekļi jāizvēlas konkursā. Viņš arī atgādina, ka A. Požarnovs vadīja transporta komiteju tolaik, kad RS noslēdza līgumu par jauno tramvaju iepirkumu, ko tagad domes pozīcija kritizējot kā pārāk dārgu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?