Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Triju dimensiju pozīcijas

Kaut 2009.gadā kinoizrādīšanas biznesa apgriezieni Latvijā kļuvuši pieticīgāki, skatītāju skaitam galvenajā Latvijas kinobiznesa pilsētā Rīgā samazinoties (no 2,1 miljona 2008.gadā līdz 1,76 miljoniem), ir vērts iedziļināties masu auditorijas izvēlē - tātad to filmu nosaukumos, kuras Latvijā pelnījušas vislabāk.

Distribūcijas tirgus līdera un arī _Parex Plaza_ apsaimniekotāja _Forum Cinemas_ dati liecina, ka par gada visvairāk skatīto filmu Latvijā kļuvis _Ledus laikmets_ 3D. Šo faktu var uzskatīt par pārsteidzošu uz pasaules un arī ASV rezultātu fona, kur spožas uzvaras svin _Avatars_ 3D. Šī Džeimsa Kamerona filma, par spīti vēlīnajam, gada finišam pietuvinātajam pirmizrādes datumam, spējusi kļūt par gada visvairāk skatīto filmu ASV (ieņēmumi līdz gada beigām 429 miljoni ASV dolāru), savukārt Latvijā tā ierindojas trešajā pozīcijā. (_Avatara_ uzvaras gājiens nav galā un nebeigsies, tas pelnīs vēl - jau uz 2010.gada rēķina.)

Atšķiras arī filmas, kas Latvijā un ASV ieņem otro pozīciju: ASV par gada otro vislabāk skatīto filmu kļuvuši Transformeri. Kritušo atriebība ar 402 miljonu dolāru ieņēmumiem, savukārt Latvijā uz tīņu auditoriju orientētā fantastika Transformeri vispār neparādās gada pelnošāko filmu pirmajā divdesmitniekā. Tālāk ASV skatītāju gaume daudz neatšķiras no Holivudas piejaucētā Latvijas skatītāja izvēles - kvēlu sajūsmu gan ASV, gan Latvijā radījis vārgais vampīrsāgas Krēsla turpinājums Jauns mēness. Protams, peļņas mērogi nav salīdzināmi: ASV - 291 miljons dolāru un piektā vieta, Latvijā - nepilni 52 tūkstoši skatītāju un ceturtās populārākās filmas gods.

Līderu izlasē iekļuvis arī Harijs Poters 6: ASV kā trešā pelnošākā filma, Latvijā - gan tikai septītā. Pārsteidzoši augsti peļņas rādītāji ir uztverē gana sarežģītajai un nobriedušai auditorijai tendētajai animācijas filmai Augšup 3D - ASV tā ierindojusies ceturtajā pozīcijā (ieņēmumi - 293 miljoni), Latvijā - sestajā (nepilni 45 tūkstoši skatītāju). Taču nenoliedzams ir fakts, ka lauvas tiesu peļņas gan pašu mājās, gan ASV guvusi Holivudas jaunā atrakcija - trīsdimensiju tehnoloģijā veidotās filmas -, kuras kvintesence tad arī ir Avatars. Holivudas industrija atradusi to atrakciju un ieroci vienlaikus, kas no jauna spēj argumentēt, kāpēc kinofilmas jāskatās tehnoloģiski perfektā vidē - kinozālē, nevis jāpārtiek no zagtiem/lejupielādētiem failiem.

Uz 3D atrakciju fona masu auditoriju daudz grūtāk sasniegt Eiropā tapušām un tā dēvētajām art house (mākslas) filmām. Par tādu noteikti uzskatāms britu režisora Denija Boila Graustu miljonārs, kas Latvijā - arī Oskara balvas radītās publicitātes iespaidā - kļuvis par vislabāk pelnījušo «nekomerciālo» (Holivudas izpratnē) filmu, kura piesaistījusi gandrīz 37 000 skatītāju. 2009.gada visvairāk skatīto filmu tops nepārprotami uzrāda arī Holivudas globālā biznesa pamatvirzienu - kino kā «sintētiska trīsdimensiju atrakcija».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?