Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Trīs miljoni ir par daudz

Portāla skolas.lv atjaunošanai paredzētie 3,2 miljoni latu Latvijā populārākā portāla draugiem.lv izveidotājam Laurim Libertam šķiet «uzskrūvēti» vismaz desmit reižu. Arī citi Dienas aptaujātie portālu veidotāji atzīst, ka izmaksas ir ļoti lielas, min to kā kārtējo piemēru, ka valsts pārvalde šajā jomā neprot sapratīgi tērēt naudu.

Diena jau rakstīja, ka Izglītības un zinātnes ministrija īsteno vērienīgu portāla skolas.lv paplašināšanas projektu, tam atvēlot 3,2 miljonus latu no Eiropas Savienības līdzekļiem. Pirmajā kārtā tika iztērēti aptuveni 87 000 latu, taču daudzas skolas padarīto atzina par neefektīvu un portālu pameta, nākamie līdzekļi plānoti jau vairākkārt lielāki. Aprīlī noslēgts līgums par 1,2 miljoniem ar firmu Datorzinību Centrs un E-Synergy apvienību par skolas.lv izstrādi, vēl divi miljoni tiks tērēti par portāla ieviešanu, lietotāju apmācību, infrastruktūras un licenču iegādi. Zīmīgi, ka izglītības jomā skolas jau apkalpo privātais portāls - e-klase.

«Daļēji esmu bijis iesaistīts arī e-klasei līdzīgajā Mykoob projektā un darbojies citos - pilnīgi droši varu teikt, ka trīs miljonus nav maksājis neviens Latvijas web projekts. Tas ir pārmaksāts,» uzskata L. Liberts. Viņaprāt, šāda portāla veidošana sākotnēji jāsāk ar «maksimums pārdesmit serveriem», no kuriem katrs maksājot ap 3000 latu. Paša portāla draugiem.lv vajadzībām ir iegādāti vairāki simti serveru, taču viņš norāda, ka izklaidei domātie portāli vienmēr pārsniegs jebkādu citu resursu nepieciešamību pēc serveriem, turklāt jāņem vērā, ka draugiem.lv lietotāju skaits ievērojami pārsniedz Latvijas skolēnu skaitu. «Par 300 000 latu var uztaisīt ļoti labu, modernu portālu ar visu iespējamo tajā,» rēķina L. Liberts.

«Jau līdzšinējās portāla izmaksas turpat 90 000 latu apmērā ir vairāk nekā pārspīlētas - pamatā izmantojot tādas atvērtās programmatūras bāzes kā Joomla, šādu sistēmu būtu iespējams izveidot daudzkārt lētāk, nekā balstoties uz Microsoft izstrādājumiem,» aplūkojot esošo veikumu, pauž eCube vecākais programmētājs Emīls Gailišs. Viņa pārstāvētais uzņēmums veido informāciju tehnoloģiju risinājumus vidējiem un mazajiem uzņēmumiem. Viņš esošo skolas.lv variantu vērtē kā «acīmredzami pavirši uztaisītu, kurā izmantoti tikai parasti standarta dizaini».

«Tā summa ir superliela un iespējama tikai tad, ja jāiepērk ārkārtīgi daudz tehnikas un projekts paredz gadiem ilgu uzturēšanu,» norāda cita uzņēmuma - Cube rīkotājdirektors Mārtiņš Dambis. Viņš uzsver: «Varu teikt, ka projekts ļoti labi ilustrē kopējo situāciju valsts IT pasūtījumos - izmaksas ir nesamērīgi augstas, darbs neefektīvs, tiek lobēti Microsoft risinājumi, kas rada lielu sadārdzinājumu un nereti sarežģī projekta uzturēšanu un attīstību.» Par piemēru viņš nosauc arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) digitālās platformas projektu. «Jau pirms vairākiem gadiem tajā tika iztērēts vairāk nekā miljons latu, bet Latvijas iedzīvotāji tā arī nav redzējuši rezultātu, tikmēr Cube izstrādātā projekta e-biblioteka.lv budžets ir krietni zem 100 000 latiem,» norāda M. Dambis.

IzM aizstāv šī projekta nepieciešamību, paužot, ka šo naudu nevar arī novirzīt citām izglītības sistēmas vajadzībām. Izglītības ministrs Rolands Broks (ZZS) savukārt paudis: «Ja tur neiegulda papildus līdzekļus un nepabeidz konkrēto projektu, tad jāsāk runāt par to, vai pirmā kārta devusi pietiekamu efektu un cik tā bijusi racionāla.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?