Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Turcijā tūristus mīl, godā un ciena. Ti kai jāmāk sarunāt

Valoda ir pirmais tūristu bieds šajā valstī, jo vienkāršie turki visbiežāk nerunā angliski. Lai gan vidējais līmenis, kādā latvieši runā angliski, Turcijā derēs. Visi uzraksti te ir turku valodā. Ja nu vienīgi vecajā Stambulā, Konstantinopoles daļā, būs uzraksti angļu, vācu, franču un krievu valodā. Taču draudzīgajiem turkiem piemīt vēlme saprast, un, ja tikai latvietis iegribēs kādu lietu, viņš to spēs arī dabūt, pastāstot ķermeņa valodā un ar žestiem.

Tirgotāju viltības

Tā kā turki gadsimtiem ir klejotāju un tirgotāju kultūrā audzināti, viņi ar apbrīnojamu prasmi, uzmetot aci, pateiks, no kuras valsts tūrists ieradies. Ja ceļotājs lēnām staigās pa Grand Bazar, viņu uzrunās dažādās valodās. Lai izpalpētu. Grand Bazar tirgotāji visai labi runā krieviski, itāliski, pieprot angliski un visbiežāk teicami pārzina vācu valodu.

Labākais tīkls, kā turku tirgotāji ievilina, ir nevainīgi taustījošie izsaucieni, piemēram: «Ah, kakaja krasavica!»* Kura saprot krieviski, tā pasmaidīs un būs atklājusi sevi. To tikai turku tirgotājiem vajag! Turku tirgotājiem tā ir spēle - pārdot, un vienalga kam, bet latviešiem tas var nepatikt un ceļojuma beigās jau sāk riktīgi pieriebties.

Turcija iemāca sevi neredzēt kā pasaules sākumu, bet daļu. Turcija māca, ka esi pasaules naba sev pašam, un cieni to. Turcija mīl, lai cilvēks kaut kas būtu, tāpēc atsauce «mana drauga draugs ir premjerministra padomnieks!» uz turkiem iedarbojas kā pavēle rīkoties.

Vēl traucē, ka turki smēķē visur, īpaši neievērojot uzrakstus ar aizliegumu. Ceļotājus pārsteidz, ka visur, pat tūristu iecienītās vietās, var nebūt klasiskā tipa tualetes ar podu, bet ir kā Rīgas stacijā - pekas - no austrumnieku viedokļa tieši tās ir ērtākās un higiēniskākās.

Par naudu un transportu

Tūristu bieds ir automašīnas ielās. Eiropā gājējs ir dievs, Turcijā labāk uzmanīties pat uz gājēju pārejas. Policija viņus nebiedē, jo ir bijuši gadījumi, ka policistus, kuri aptur par ātruma pārkāpšanu, turku braucēji nogalina.

Sabiedriskais transports vismaz Stambulā ir ērts, pirms 25 gadiem ierīkota moderna tramvaja satiksme, pirms piecpadsmit - metro. Jāsapērkas žetoni, viena brauciena cena - ap 55 santīmi. Lietojot viena veida žetonus, var braukt ar visiem transporta veidiem - kuģīšiem, autobusiem vai metro-busu, minibusiņiem, ko turki sauc par dolmušiem un kas nesas tikpat traki kā Rīgā. Vilcienu satiksme arī ir ērta.

Kaut Turcijā ir turku lira (1 lira = 30 santīmu), tirgotāji kādreiz piedāvā maksāt gan dolāros, gan eiro. Tirgotāji un taksisti, ja arī apkrāpj eiropiešus, tad saudzīgi, bet arābus gan viņi cenšas slaukt uz nebēdu, prasot par braucienu taksī pat trīskārši. Dažviet jānorēķinās skaidrā naudā, bankomāti uzstādīti katrā mazā pilsētiņā.

Vēlmes piepildās

Turcija ir lojāla dažādām reliģiskām konfesijām. Grieķu pareizticīgie, kopti, jūdaisti, katoļi tiek laipni uzņemti. Tūristi var viebties, sakot, ka traucē muedzinu dziedājumi piecreiz dienā. Rēķinies, ka tā tas notiek, tā ir musulmaņu tradīcija! Mošejas apbrīnot var visi, vienīgi piektdienu pusdienlaikā - lūgšanu laikā - labāk ne, tad visas mošejas ir lūdzēju pilnas.

Vienā no Prinča salām Bujukadā, uz kuru var aizbraukt no Stambulas ar prāmi no Kabatašas piestātnes, atrodas grieķu pareizticīgo Sv. Jura klosteris, tajā atrodas vēlmju kaste. Tūristus lūdz cienīt klostera kārtību, sievietēm jāapsedz galva, jāuzvelk gari svārki, šortainiem vīriešiem - platas šalvarbikses. Skanot grieķu mūku dziedājumiem, tūristi sēž solos, nopietni skricelē vēlmes, neticīgi iemet kastē. Taču atcerieties, Turcijā darbojas nemanāmi enerģētisks spēks, un, uzrakstot vēlmes, tās piepildās. Jau pārbaudīts!

*Ak, kāda skaistule! (no krievu val.)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?