Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Turkmenistāna nāk ar mums draudzēties

Turkmenistānas vēstniecība Rīgā ir tuvākā laika jautājums. Galvenokārt to paredzēts atvērt, lai atvieglotu vīzu jautājumu, nodrošinot ceļošanas iespējas. Kā norāda Satiksmes ministrijā, tad pirmais reiss Rīga-Ašgabata-Bangkoka jau ir noticis piektdien, pulcējot 40 tranzīta pasažieru.

«Jebkuru Centrālāzijas valsti mūsu reģions ļoti interesē. Tas, kas pievelk šobrīd visvairāk, ir reiss par ļoti zemām biļešu cenām, ko Turkmenistan Airlines piedāvā tranzītpasažieriem,» Dienai norāda Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietnieks, Latvijas - Turkmenistānas starpvaldību komisijas Transporta grupas vadītājs Uldis Reimanis. Viņš liela sadarbības partnerus ne tikai zemo cenu, bet arī jauno lidmašīnu dēļ. «Ja tā lieta aizies, tad viņi ir gatavi organizēt reisus divas reizes nedēļā. Pagaidām šeit vēl ir kāds nozīmīgs šķērslis - lai nokārtotu vīzu uz Ašgabatu, vajadzīgas apmēram divas nedēļas. Vienīgā tuvākā vēstniecība atrodas Berlīnē,» saka U. Reimanis, piebilstot, ka tieši vēstniecības atklāšana Rīgā procesu varētu atvieglot.

Satiksmes ministrijas pārstāvis uzskata, ka lielu artavu attiecību stiprināšanā ieguldījis arī Valsts prezidents Andris Bērziņš, organizējot oficiālo vizīti Turkmenistānā. «Gan sadarbības, gan arī pašu prezidentu līmenī tika atstāts ļoti pozitīvs iespaids,» saka U. Reimanis. Kā liecina Ārlietu ministrijas mājaslapā atrodamā informācija, tad tieši Latvija iepriekš aktīvi centusies stiprināt attiecības. Turkmenistānu oficiālo vizīšu plānā bija iekļāvis arī eksprezidents Valdis Zatlers, tāpat darba vizītēs pēdējos gados uz turieni bija devušies vairāki ministri. Līdz šim ekonomiskie rādītāji iezīmēja skaidru tendenci - Turkmenistāna Latvijas uzņēmējiem ir krietni nozīmīgāka nekā mēs turkmēņiem. Turklāt, ja pēdējos 15 gadus eksports uz šo valsti pakāpeniski ir audzis, sasniedzot teju astoņus miljonus eiro, tad importa rādītāji uzrāda lejupslīdošu tendenci un knapi sasniedz pusmiljonu. «Turkmenistāna ir trešā lielākā gāzes ieguves valsts pasaulē. Tai ir pietiekami daudz resursu, lai savu darbību attīstītu uz āru. Tagad šī valsts ir kļuvusi atvērtāka, tā sākusi komunicēt uz āru. Iepriekš, īpaši jautājumā par vīzām, tā bija diezgan noslēgta,» skaidro A. Reimanis.

Iesaistītie ar iedvesmu runā par sadarbības potenciālu. Reiss Ašgabata-Rīga-Ašgabata ir tikai pirmais solis, kas būtībā ir izveidojis krietni ērtāku savienojumu ar Āziju. Tas nodrošinās ne tikai pasažieru, bet arī sīkpaku pārvadājumus. Arī faktu, ka drīzumā Rīgā būs Turkmenistānas vēstniecība, iesaistītās iestādes vērtē atzinīgi.

«Tas ir pozitīvs solis, kas nostiprina mūsu reģiona attīstību. Šis avioreiss, kā arī plānotā starpkontinentālā reisa Turkmenistāna- Latvija-Kanāda atklāšana, ir praktisks apliecinājums mūsu valstu veiksmīgajai divpusējai sadarbībai. Arī turpmāk Eiropas Savienības un Centrālāzijas attiecību padziļināšana būs viena no Latvijas prezidentūras prioritātēm,» Dienai norāda ārlietu ministra Edgara Rinkēviča padomnieks Mārtiņš Drēģeris. Viņš izceļ arī ekonomiskās sadarbības nozīmi. Par to runā arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols: «Attiecību paplašināšana ir laba lieta. Vēstniecības atklāšana veicinās kvalitatīva tūrisma attīstību, kas būtībā ir kopdarbs tām institūcijām, kas atbild par vīzu izsniegšanu un ir ciešā sadarbībā ar abu valstu ārlietu ministrijām.»

Kā norāda Ekonomikas ministrijā, tad Latvijā patlaban darbojas 11 uzņēmumu ar Turkmenistānas kapitālu. Visaktīvāk eksportējam pārtiku, piemēram, šprotes. Importā saņemam linu. Ārlietu ministrijā savukārt skaidro, ka Rīgā pagaidām atrodas 36 vēstniecības, tāpat ir četras konsulāro pakalpojumu sniegšanas vietas - Baltkrievijas ģenerālkonsulāts Daugavpilī, Krievijas ģenerālkonsulāti Daugavpilī un Liepājā, kā arī Kazahstānas vēstniecības konsulārā nodaļa Rīgā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?