Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Tuvējie Austrumi un jaunais stabilitātes garants

Socioloģiskās aptaujas liecina, ka vairākums Izraēlas ebreju atzīst palestīniešu tiesības uz savu valsti. Kaimiņi jau vien esam - cits ar nolemtību, cits mierīgi nosaka. Bet tad šiem ebrejiem atgādina, ka palestīnieši neatzīst pašas Izraēlas tiesības uz pastāvēšanu, un tad ir uguns pakulās pat kreisi un pacifistiski noskaņotajiem ebrejiem. Ļaudis, kuri pragmatiski saprot, ka nav vērts turpināt skaidrot, kurš kuram savulaik olīvu birzi atņēmis, saka: hei! Abas puses nav bez vainas, bet kā tad tā? Šī taču ir vienīgā ebreju valsts! Jums šī situācija kaut ko neatgādina?

Kas es esmu?

1. Uz šo eksprezidenta slaveno jautājumu daļa latviešu pagājušajā nedēļā atbildēja ar niknu: «Nodevējs - tas tu esi!» Ņemot vērā, ka Zatlers arī pirms vēlēšanām neslēpa savu pārliecību, ka valdībā jāiesaista t. s. cittautiešu politiskie pārstāvji, apvainojums nodevībā nav īsti korekts. ZRP seko savam priekšstatam par Latvijas sabiedrībai nepieciešamo, tikai nelaime tā, ka partija jauc politoloģiju ar reālo dzīvi. Nevar savam vēlētājam «pārdot» pareizo tēzi par nepieciešamību lēmumu pieņemšanā iesaistīt arī cittautiešu kopienu, ja šis vēlētājs ikdienā saskaras ar pieaugošu cittautiešu nevēlēšanos runāt latviešu valodā, bravūrīgiem lojalitātes Krievijai demonstrējumiem utt. Dzīves gudrā atziņa «katrā tautā ir savi (seko slikts vārds)...» šajā gadījumā ir mazs mierinājums. Ja atceras cilvēku vilšanos politikā, nedrošību par ekonomisko situāciju, nacionālais - patīk tas, vai ne - kļūst daudziem par tādu kā pēdējo frontes līniju, par to, kas viņiem vēl nav atņemts. Citiem vārdiem sakot, ZRP savu pietiekami pārtikušo, kosmopolītiski (tas netiek lietots kā lamuvārds) noskaņoto, elitei piederīgo cilvēku domāšanas veidu noturēja par visiem saprotamu un pieņemamu.

Ņemot vērā, ka kaut cik adekvāts latvietis neienīst cittautiešus kā tādus, aizvainojums drīzāk saistāms ar to, ka Zatlera komanda neizmanto iespēju veidot valdību bez Saskaņas centra - ja citas iespējas nebūtu, protesti, iespējams, nebūtu tik skaļi, bet pašreizējā situācijā Nacionālās apvienības ignorēšana izskatās kā nevajadzīga uzbāšanās ar draudzības apliecinājumiem SC. Jo apgalvojums, ka etniskā saskaņa tiks veidota, ņemot palīgā tieši konkrēto partiju daudzos atbalstītājus, var izraisīt neizpratni. Ja atceramies par daudzajām jauktajām laulībām, etniski daudzkrāsainajām darbavietām un kultūras telpu, ierindas vēlētājs var teikt, ka viņa privātajā dzīves laukā vispār nekādu barjeru nav - ja nu tās kaut kur Latvijā ir, tad tās ir politiķu retorikā un darbos. Prasti izsakoties, neliekat āzi par dārznieku.

Citiem vārdiem sakot, fobiju nenomocītam latvim nav nekas pret «krieviem valdībā vispār», bet, lūdzu, bez 9. maija, Kravcova, līguma ar Kremli, koķetēšanas ar Lindermanu. Vai tas ir iespējams? Sasodīts, negaidīti atkal nonācām pie palestīniešiem... Kāpēc viņi joprojām atbalsta Hamas, lai gan zina, ka šī organizācija kaut cik lādzīgu sadzīvošanu ar ebrejiem nekad neveicinās?

Lai gan Zatleram, visticamāk, par šiem jautājumiem galva nesāp. Jebkurā gadījumā, ja cilvēks gribēs atgriezties Rīgas pilī kā tautas vēlēts prezidents, viņš varēs cittautiešiem teikt: atceraties, kā es par jums cīnījos.

Valdošās partijas spožums un posts

2. Vienotība, atvainojos, sāk atgādināt veco labo kompartiju pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu nogalē. Vēsture atkārtojas spoguļattēlā. No vienas puses, varas saglabāšanas vārdā vajadzētu tā kā pieslieties Tautas frontei, no otras puses, bail, ka Maskava nesapratīs. Un stāstīja funkcionāri Maskavai, ka viņiem jāiesaistās, lai būtu kāds pragmatisks, stabilizējošs stūrmanis, ka bez viņiem būs vēl sliktāk, ka viņu pieredze ir nepieciešama... Rezultātā - skaties un brīnies! Vēl nupat zem sarkana karoga, bet nu jau Dievs, svētī Latviju! dzied. Un laikam jau dažs labs šodienas Vienotībā lolo cerību: redz, Gorbunovam taču šādus vingrojumus tautieši piedeva, varbūt norīs arī mūsu salto atmuguriski.

Vismīlīgākais šajā mokošajā pārdomu procesā ir mēģinājums varaskāri - kas politiķim nav nekas nosodāms - iztēlot par teju vai upurēšanos uz tēvzemes altāra. - Ja mūsu nebūs valdībā, iesāktās reformas un stabilizācija ir apdraudētas! Mēs jau negribam, bet tas ir mazākais ļaunums! - Protams, protams. Tieši to pašu saka Ziemeļu līga saviem atbalstītājiem, pamatojot atrašanos Berluskoni valdībā, - bez mums tie dulburi ekonomiku salaidīs grīstē un nelegālos imigrantus salaidīs valstī! Trakums tāds - kamēr Līga reāli strādāja savā reģionā, tā bija ļoti populāra; kopš iekošanās lielās varas pīrāgā, nemākot žokļus atslābināt, tās reitingi pakāpeniski slīd uz leju.

Bija mums savulaik viens stabilitātes garants. Nu tāds esot Dombrovskis. Iespējams, ar šādu ironiju tiek nodarīts pāri premjeram, kurš tiešām rūpējas vienīgi par valsts interesēm. Tikai tad ir jautājums: ja Dombrovskim ar viņa nosvērtību, zināšanām utt. tik smagi gāja kompānijā ar ZZS, kāpēc viņam liekas, ka ar ZRP un SC būs vieglāk? Droši vien, ka Dombrovskim ir skaidrs darāmo darbu redzējums, samērā pamatots viedoklis par personisko popularitāti (plusiņu skaits vēlēšanās), tomēr viņam jāraugās, lai šīs personiskās emocijas neizmanto ļaudis partijā, kuriem pirmā vietā patiesībā ir palikšana pie «siles». Latvija, par laimi, nav Venecuēla vai Baltkrievija, kur, ja palaiž citus līderus pie varas kloķiem un šamējie savāra ziepes, civilizēti nav iespējams viņus vairs izķeksēt no varas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?