Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ukrainā izformē specvienību Berkut, Krimā pieaug spriedze

Ukrainas jaunā vara izformējusi milicijas specvienību Berkut, kurai pārmet vardarbību protestētāju apspiešanā. Pagājušajā nedēļā protestētāju un kārtībsargu sadursmēs Kijevā gāja bojā vairāk nekā 85 cilvēki, daudzi no snaiperu raidītām lodēm.

Berkut rindās valstī bija 4000-5000 vīru, no kuriem daudzi izsaukti uz Kijevu protestu apspiešanai. Protestu atbalstītāji vaino Berkut cilvēku noslepkavošanā, bet jaunās varas kritiķi sauc specvienības pārstāvjus par varoņiem.

Ukrainas rietumos valda atbalsts vienības izformēšanai. Kad nedēļas sākumā Ļvovā atgriezās uz Kijevu nosūtītie Berkut vīri, viņus sagaidīja nikns protestētāju pūlis. Berkut pārstāvji krita ceļos un lūdza piedošanu par spēka pielietošanu Kijevā.

Pretēja aina pavērās valsts austrumos, kur dominē krievvalodīgie iedzīvotāji. Berkut ar ziediem sagaidīja atbalstītāji, kas slavēja kaujinieku varonību.

Pēc paziņojuma par Berkut izformēšanu Krimas Autonomās Republikas galvaspilsētas Sevastopoles mērs Aleksejs Čalovs solīja uzņemt specvienību, piedāvājot pat atalgojumu. «Šie cilvēki godīgi pildīja savu pienākumu pret valsti, viņi sevi pierādījuši kā īstus vīrus, taču tagad atkarīgi no šo trako nacistu žēlastības [domāta jaunā Ukrainas vara],» mēru citēja Sevastopol.su.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs trešdien aicināja Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju (EDS) nosodīt «nacionālistiska un neofašistiska noskaņojuma pieaugumu» Ukrainas rietumos. Maskava saskata apdraudējumu Ukrainas krievvalodīgajiem iedzīvotājiem. Ukrainas eksprezidenti vainoja Krieviju par jaukšanos Krimas politiskajos procesos un kritizēja krievu politiķus par musināšanu uz separātismu.

Krimā pēdējās dienās notikuši protesti pret varas maiņu valstī, prokrieviski noskaņotajiem demonstrantiem draudot izstāties no Ukrainas un saucot pēc Krievijas palīdzības. Trešdien situācija Sevastopolē, kuru pirms tam apciemojuši Krievijas Valsts domes deputāti, kas solīja paātrināt pasu piešķiršanas procesu Krimas iedzīvotājiem, kļuva arvien saspringtāka.

Pie Krimas parlamenta pulcējās ap 10 000 cilvēku, iebilstot pret atdalīšanos no Ukrainas. Protestētāji, kuru vidū bija etniskie ukraiņi un Krimas pamatiedzīvotāji tatāri, sauca: «Krima nav Krievija!» Policija protestētājus nošķīra no otras - prokrieviski noskaņotās - demonstrantu grupas, kas skaitā bija krietni mazāka. Abu pušu starpā izcēlās sadursmes.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien izsludināja karspēka kaujas gatavības pārbaudi valsts rietumos. Pārbaude esot nepieciešama, lai paaugstinātu Krievijas spēku gatavību krīzes situācijām, kas apdraud valsts militāro drošību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?