Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ukrainas pamiers izplēnē

Ukrainas valdībai pakļautie spēki un pret tiem karojošie Krievijas atbalstītie kaujinieki atteikušies sākt artilērijas ieroču atvilkšanu no frontes līnijas, tādējādi apdraudot nestabilo pamieru, kas iestājās svētdien pusnaktī, bet līdz šim nav licis pilnībā pārtraukt uguni. Stratēģiski nozīmīgajā Debaļceves pilsētā vakar turpinājās intensīvas apšaudes, liedzot tur nokļūt Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotājiem.

Vaino viens otru

Ukrainas, Krievijas, Vācijas un Francijas līderu pagājušajā ceturtdienā Minskā panāktā vienošanās par Austrumukrainas konflikta noregulējumu paredzēja, ka ne vēlāk kā otrajā dienā pēc pamiera sākuma karojošajām pusēm jāsāk atvilkt smagos ieročus 50-70 kilometru attālumā no frontes līnijas.

Maskavas uzturētās separātistu pašpasludinātās «Luhanskas tautas republikas» līderis Igors Plotņickis otrdien Krievijas informācijas aģentūrai TASS apgalvoja, ka pamiera nosacījumi tiek ievēroti un viņam pakļautie spēki sākuši atvilkt smagos ieročus. «Vakar [pirmdien] es apmeklēju frontes līniju, mūsu tanki un artilērija dodas prom,» žurnālistiem sacīja I. Plotņickis. Ukrainas varasiestādes paziņojušas, ka nav guvušas pierādījumus viņa sacītajam.

Tā dēvētās «Doņeckas tautas republikas» vadība paziņojusi, ka negrasās pildīt šo pamiera nosacījumu, kamēr to nedarīšot arī Ukrainas valdības spēki. «Mēs neko nedarīsim vienpusēji. Tas mūsu karavīrus padarītu par mērķi,» viens no Doņeckas separātistu līderiem Deniss Pušiļins sacīja ziņu aģentūrai Reuters.

Ukrainas militārā vadība norādījusi, ka tai pakļautie spēki neatvilkšot smago artilēriju, kamēr visas karojošās puses pilnībā neievērošot pamieru. «Pēdējās 24 stundās notikušas apšaudes, kas nozīmē, ka nav nekāda pamiera, tādēļ nav arī nekādu priekšnoteikumu smago ieroču atvilkšanai,» žurnālistiem vakar paziņoja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes pārstāvis Andrijs Lisenko. «Artilērijas atvilkšana sāksies tad, kad būs reāls pamiers.»

Sīvas cīņas Debaļcevē

Daudzviet konflikta zonā kopš svētdienas cīņas vairs nav tik intensīvas, bet nelielajā Debaļceves pilsētā, ko vairākas nedēļas bija ielenkuši separātistu spēki, situācija ir tikai pasliktinājusies. Ukrainas bruņoto spēku vadība paziņojusi, ka separātisti triecienā mēģinājuši ieņemt pilsētu, kur atrodas 8000 ukraiņu karavīru, un cīņas no pilsētas nomales jau ir pārmetušās uz centru.

«Doņeckas tautas republikas» vadītāji paziņojuši, ka separātistu kaujiniekiem izdevies ieņemt Debaļceves dzelzceļa staciju un milicijas iecirkni, bet vairāk nekā simts ukraiņu karavīru esot padevušies.

Ukrainas Aizsardzības ministrija apstiprinājusi, ka Debaļcevi «daļēji kontrolē bandīti», vēsta raidsabiedrības BBC ukraiņu redakcija. Ministrija arī paziņojusi, ka 101 ukraiņu karavīrs nokļuvis gūstā, kad neveiksmīgi noslēdzās viņu mēģinājums nogādāt kravu Debeļcevē karojošajiem biedriem.

Separātisti Debaļcevē ielenktajiem ukraiņu karavīriem ir piedāvājuši nodrošināt drošu koridoru aiziešanai no pilsētas. A. Lisenko paziņoja, ka Kijevai pakļautie karavīri negrasās bez cīņas atstāt savas pozīcijas.

Krievijas prokremliskais ziņu portāls LifeNews vēstīja, ka viens no Doņeckas separātistu līderiem Aleksandrs Zaharčenko cīņās Debeļcevē esot viegli ievainots kājā un evakuēts no pilsētas.

Debaļceve ir stratēģiski nozīmīga, jo caur to vijas dzelzceļa tīkls, kas savieno separātistu kontrolētās Doņeckas un Luhanskas pilsētas, tādēļ Maskavas atbalstītajiem spēkiem ir svarīgi iegūt kontroli pār pilsētu. Lielākā daļa no Debaļceves 25 tūkstošiem iedzīvotāju ir pametuši pilsētu, bet tiek uzskatīts, ka tur joprojām atrodas aptuveni 7000 civiliedzīvotāju, kuri nespēj aizbraukt intensīvo apšaužu dēļ, apgalvo cilvēktiesību organizācija Amnesty International.

Ukrainas, Krievijas un Vācijas vadītāji otrdien telefonsarunā vienojušies par soļiem, kā nodrošināt, ka EDSO novērotāji netraucēti var novērtēt pamiera ievērošanu Austrumukrainā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?