Visiem, arī Latvijas iedzīvotājiem, ir šāds vai tāds priekšstats par ungāru gulašu. Ja, ceļojot pa Ungāriju, jums nav iespēju to nogaršot mājās pie kāda ungāra, tad, protams, to var ēst restorānā vai vienkāršā ēdnīcā, ko ungāru valodā sauc Kifőzde. Ļoti iesaku izvēlēties vietu, ko iecienījuši paši ungāri, vai tiešām labu restorānu, neiesaku ēstuves, kas specializējas uz tūristu masām.
Vēl iesaku tādus ēdienus, kas nav pie mums sastopami, bet ko ungāri mīl un ar ko lepojas. Noteikti jānogaršo deserts - kastaņu biezenis (gesztenyepᅢᄐrᅢᄅ) ar putukrējumu. Biezeni gatavo no ēdamajiem kastaņiem, Ungārijā veikalos to pārdod saldētu, bet ir cilvēki, kas to gatavo paši mājās. Kastaņu biezeni liek arī kūkās un cepumos.
Savukārt Kᅢᄐrtᅢᄊskalᅢᄀcs (burtiski tulkojot - trompetes pīrāgs) ir saldas mīklas izstrādājums. To gatavo, mīklu plānā kārtā liekot virsū cilindra veida formai, sanāk plānas mīklas cilindrs. Noteikti ir vērts aiziet uz kafejnīcu vai konditoreju un pagaršot klasiskās ungāru kūkas - Dobos torta, Rigᅢᄈ Jancsi, Rᅢᄀkᅢᄈczi tᅢᄎrᅢᄈs, mignon vai desertu somlᅢᄈi galuska.
Vēl iesaku nogaršot dažādus skābējumus. Tos var nopirkt tirgos uz svara, kā arī konservu veidā, burkās. Csalamᅢᄀdᅢᄅ - pikanti, var būt gan saldi, gan asi - tādi kā salāti - smalki saēvelēti kāposti, sīpoli, plāni sagriezti gurķi, zaļie tomāti, piparu pākstis. To visu ieskābē ar sāli, cukuru un etiķi. Ēd pie gaļas un kartupeļu ēdieniem, var arī savādāk - pie maizītēm, likt hamburgeros.
Vēl tradicionālas ir skābiem kāpostiem pildītas piparu pākstis (savanyu kᅢᄀposztᅢᄀval tᅢᄊltᅢᄊtt paprika) - viss kopā ieskābēts. Parasti vienam tādam ražotājam ir dažādi produkti - skābēti asie mazie pipari, asie apaļie pipari, ļoti pikanti marinēti gurķīši, protams, kāposti, skābētas kāpostu lapas tīteņu gatavošanai utt. Tūristu iecienītās vietās var nopirkt glītas burkas ar šiem skābējumiem. Vislabākie skaitās Vecses savanyusagok (Večēšas skābējumi - Večēša ir ciems pie Budapeštas).
Ko atvest no Ungārijas ciemkukulī mājiniekiem? Ungāru lielākais lepnums ir sarkano piparu pulveris, kas ir neatņemama ungāru ēdienu sastāvdaļa. Parasti nosaukums norāda paprikas izcelšanās vietu - Szegedi paprika, Kalocsai paprika. Pulveris var būt salds (ᅢᄅdes vai csemege) un var būt ass (erős). Tūbiņās vai burciņās var nopirkt dažādus piparu krēmus - Gulyᅢᄀskrᅢᄅm (gulaša krēmu), Paprikakrᅢᄅm, Piros Arany (sarkanais zelts) paprikas krēms, - tie ir gan saldi (csemege), gan asi (csᅢᆳpős). Erős Pista (stiprais Pišta) ir ļoti ass paprikas krēms, Ēdes Anna (Saldā Anna) - neass paprikas krēms. Es ieteiktu arī zosu aknas konservos (libamᅢᄀj), žāvētas desas ar sarkanajiem pipariem (Gyulai kolbᅢᄀsz, Tᅢᄅli Pick szalᅢᄀmi)