Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Uz eiro pāriesim godīgi un atbildīgi

Šodien Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) un citas vadošās uzņēmēju organizācijas kopā ar valdības vadītāju Valdi Dombrovski, ekonomikas ministru Danielu Pavļutu un finanšu ministru Andri Vilku, kā arī vairākiem desmitiem uzņēmumu paraksta vēsturisku dokumentu - uzņēmēju iniciatīvas Godīgs eiro ieviesējs memorandu. Tā publiski tiek apliecināts Latvijas uzņēmējdarbības vides atbalsts godīgai, mierīgai un iedzīvotājiem saprotamai pārejai no lata uz eiro.

LTRK apvieno vairāk nekā tūkstoti biedru - dažādu nozaru uzņēmumus un 47 profesionālās uzņēmēju organizācijas visā Latvijā. Mūsu uzdevums ir būt par ekonomiskās attīstības virzītāju, atbalstīt uzņēmējdarbībai labvēlīgas vides veidošanu un aizstāvēt Latvijas uzņēmumu saimnieciskās intereses. Tieši šie aspekti bija noteicošie, lai LTRK kopā ar citām uzņēmēju organizācijām nāktu klajā ar Godīga eiro ieviesēja iniciatīvu. Tūlīt pēc pozitīvā lēmuma pieņemšanas Briselē un Latvijas oficiālās uzaicināšanas pievienoties eiro zonai, D. Pavļuts pauda uzskatu, ka šī vēsturiskā soļa tālākās konsekvences ir mūsu visu ziņā - moderna ekonomika jābūvē mums pašiem. Varu šim viedoklim tikai pievienoties - tā ir katra Latvijas uzņēmēja atbildība, jo ikviena uzņēmuma ikdienas lēmumi ietekmē kopējo uzņēmējdarbības vidi valstī.

Godīgā eiro ieviesēja memorands paredz vairākus būtiskus principus, kas veicinās godprātīgu un caurskatāmu pāreju no lata uz eiro, bet galvenais ieguvums no šīs iniciatīvas būs iedzīvotāju aizsardzība pret nepamatotu cenu pieaugumu. Mums visiem būtiski izvairīties no situācijas, ka valūtas nomaiņa tiek izmantota nepamatotai cenu celšanai.

Latvija uzaicināta iestāties eiro zonā, saglabājot līdz šim noteikto oficiālo valūtas maiņas kursu (EUR 1 = LVL 0,702804), un uzņēmumi, kas pievienosies memorandam, apņemas to ievērot visos cenu pārrēķinos. Protams, arī iedzīvotājiem jāapzinās, ka preču un pakalpojumu cenu ietekmē dažādi faktori, ne tikai valūtas maiņa, taču mēs noteikti neatbalstām, piemēram, ka par pakalpojumu, kas maksā trīs latus, tiek prasīti pieci eiro.

Tikpat svarīgi, lai tiktu ievēroti cenu matemātiskās noapaļošanas principi: ja maizes klaips latos maksājis 50 santīmu, tad, pārrēķinot cenu eiro, tam jāmaksā 71 eiro cents, nevis 75 vai 80 centu. Iedzīvotājiem pāreju no vienas valūtas uz otru atvieglos arī skaidri norādītas cenas latos un eiro. Uzņēmumi, kas pievienosies Godīgā eiro ieviesēja iniciatīvai, apņemas ievērot arī šīs prasības. Tas ļaus patērētājiem vieglāk pierast pie jaunajām cenām un vienlaikus - gan pašiem, gan uzraugošajām institūcijām - pārbaudīt, vai kopš eiro ieviešanas brīža notikušas cenu izmaiņas un kādas tās ir.

Kopš gada sākuma vairāk nekā 100 preču un pakalpojumu lielākajās valsts pilsētās iekļauti patēriņa cenu monitoringa programmā, kas ļauj novērtēt cenu svārstības pirms eiro ieviešanas. Kā liecina jaunākie dati, patēriņa cenu svārstības lielākajai daļai preču un pakalpojumu nav novērotas vispār vai ir nebūtiskas un pārsvarā attiecas uz pārdošanas akcijām vai sezonas precēm.

Tā kā daudzos uzņēmumos pārejas procesa uz eiro organizēšanā būs iesaistīts liels skaits darbinieku, uzņēmējiem svarīgi savlaicīgi sagatavot darbiniekus ne tikai tehniskajam darbam ar jauno valūtu, bet arī apmācīt par jautājumiem, kas saistīti ar eiro ieviešanu. Memorandu atzinušie uzņēmumi pievērsīs uzmanību darbinieku apmācībai, lai viņi spētu izskaidrot klientiem cenu norādīšanas principus.

Katrs uzņēmējs, kas būs parakstījis memorandu, saņems iniciatīvas Godīgs eiro ieviesējs uzlīmi, ko varēs izvietot preču vai pakalpojumu pārdošanas vietā, padarot redzamu ikvienam apņemšanos godīgi veikt pāreju no lata uz eiro. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi - godīgu un visiem saprotamu valūtas nomaiņas procesu -, svarīga būs uzņēmēju sadarbība, tai skaitā, skaidrojot citiem uzņēmējiem godīgas eiro ieviešanas pamatprincipus un aicinot tiem pievienoties. LTRK vārdā un visu iedzīvotāju labā esmu cerību pilns, ka kopā mums izdosies piesaistīt iniciatīvai Godīgs eiro ieviesējs visus atbildīgos uzņēmumus, un šis kopīgi darītais darbs nodrošinās efektīvu eiro ieviešanu, tautsaimniecības un labklājības pieaugumu.

*LTRK valdes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?