Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Uz skolu ik dienu?

«Neklātiene aktīvi strādājošam cilvēkam ir optimālākais veids, kā savienot studijas ar darbu,» saka Gunita Siliņa, kas pa dienu strādā vadošos amatos uzņēmumā SG Media un reklāmas aģentūrā Rebes, bet brīvajā laikā studē uzņēmējdarbību Biznesa augstskolas Turība neklātienē, kur ar pasniedzējiem satiekas divreiz mēnesī.

Nosacīts mīnuss šādai studiju formai - daudz jāmācās patstāvīgi, lai gan Gunitai ar sevis disciplinēšanu problēmu neesot. Citiem studēt gribētājiem, iespējams, argumenti ir stipri līdzīgi, taču tikpat iespējams, ka daudziem ir visai miglains priekšstats, ko realitātē īsti nozīmē dažādie studiju veidi un formas - pilns, nepilns laiks, klātiene, neklātiene...

Nepilns laiks - mazāk

Komentējot, kāpēc nav izvēlējusies citu strādājošiem cilvēkiem ierastu studēšanas variantu, Gunita teic, ka studēt vakaros tomēr būtu sarežģītāk, jo tad sevi jādisciplinē ne vien mācīties, bet arī iet uz augstskolu, savukārt tālmācība viņu nesaista. «Man gribas to klātienes komunikāciju, gribu ar pasniedzēju diskutēt. Turklāt vēl viens ieguvums no studijām ir kontakti, draugi. To e-apmācība nedod,» viņa teic.

Piekrišana nepilna laika studijām pēdējos gados augstskolās gan mazinājusies, rāda IZM pārskati. 2007./2008. gadā no augstskolās uzņemtajiem studentiem 63% bija izvēlējušies pilna, bet 37% - nepilna laika studijas, bet 2010./2011. gadā šī proporcija jau bija 77% pret 23%. Augstskolu pārstāvji tam min dažādus iemeslus. «Interese par nepilna laika studijām samazinās visos studiju līmeņos,» stāsta LU Studentu servisa vadītājs Jānis Saulītis. Vienlaikus aug to studentu skaits, kas iestājas augstskolā uzreiz pēc vidusskolas, tātad - vēl nestrādā. Loģiski, ka bezdarba apstākļos viņi izvēlas pilna laika nodaļu. Cits motīvs - nepilna laika studijās nav budžeta vietu, te mācības ir tikai par maksu. Biznesa augstskolas Turība Studiju daļas biroja administrators Gints Burvis min vēl vienu iemeslu: nepilna laika studijas ir ilgākas, tāpēc, lai arī mācību maksa gadā ir zemāka, viss mācību periods kopumā tomēr izmaksā dārgāk. Arī Turībā nepilna laika studijas zaudē popularitāti, bet strauji aug interese par e-studijām. «Tās izvēlas cilvēki, kam nav laika nākt uz lekcijām pat vakaros, kā arī tie, kas strādā ārzemēs,» G. Burvis saka. Savukārt RTU mācību prorektors Uldis Sukovskis pieļauj, ka nepilna laika studentu skaits krities arī tāpēc, ka strādājošie krīzes laikā baidījās riskēt ar darbu, tāpēc vēlmi studēt atlika malā. Tāpat tehniskās specialitātes apgūt nepilna laika studijās ir sarežģītāk.

Radošs piegājiens

Ir viegli saprast, ka studiju programmas Latvijas augstskolās tiek īstenotas divos Augstskolu likuma noteiktos veidos - pilna vai nepilna laika studijās. Studiju formas savukārt definē Izglītības likums - tās ir klātiene, neklātiene un tās paveids tālmācība. Šos veidus un formas var dažādi kombinēt, taču galvu krietni var sajaukt tas, ka augstskolas, kas savu studiju formas drīkst noteikt pašas, tās mēdz apzīmēt arī visnotaļ radoši, ar pašizdomātiem nosaukumiem, nereti piekabinot klāt arī «dienas» vai «vakara», stāsta Nacionālās izglītības iespēju datubāzes Niid.lv e-konsultante Indra Garā. «Jāskatās, kuras ir pilna, kuras - nepilna laika studijas, nepilna laika būs garākas. Klātiene vai neklātiene norāda, kāda ir kontaktstundu un individuālā darba attiecība, un neklātienē vairāk būs jāstudē patstāvīgi,» viņa saka un dod padomu studiju norisi tomēr precizēt konkrētajā augstskolā, jo zem viena nosaukuma dažādās skolās var slēpties atšķirīgas lietas. Puslīdz droši var vadīties pēc tā, ka pilna laika studijas vienmēr būs klātienē (pa dienu vai vakaros), bet nepilna laika studijās iespējama gan klātiene, gan neklātiene. Tāpat jāuzzina, vai mācības notiek tradicionāli - ar eksāmeniem divās sesijās - vai t. s. moduļu sistēmā, kad priekšmeti tiek apgūti blokos un eksāmeni jākārto ik pa pāris mēnešiem.

Plusi un mīnusi

Formula ir vienkārša: visas pilnā laika studiju formas ir atbilstošākas jauniešiem, kas vēl nestrādā, bet nepilna laika formas - tiem, kas strādā, rezumē I. Garā. Pilna laika studijās var pretendēt uz budžeta vietu, taču, lai to noturētu, būs grūtības piestrādāt, jo konkurence ir sīva. Nepilna laika studijas savukārt var iet kā pa celmiem, ja students neprot patstāvīgi mācīties, organizēt savu darbu, toties šīs studiju formas ir tik daudzveidīgas, ka ikviens var atrast sev piemērotāko. Jāpatur prātā arī tas, ka studiju kredītu var saņemt gan pilna, gan nepilna laika studenti (ja vien studiju programma ir akreditēta), bet studējošā kredītu - tikai pilna laika dienas nodaļā studējošie. Efektīvākais veids, kā iegūt zināšanas, laikam tomēr ir pilna laika studijas, jo tajās ir vairāk kontaktstundu, turklāt tās arvien vairāk tiek papildinātas ar e-studiju elementiem, atzīst augstskolas. Tiesa, daudzi studenti (arī pilna laika) ar patstāvīgu mācīšanos esot uz «jūs».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Studiju veids Studiju forma

Pilna laika: gadā iegūst 40 kredītpunktu; var pretendēt uz budžeta vietu
Nepilna laika: gadā iegūst ap 30 kredītpunktu, tāpēc studijas ir garākas; mācības par maksu

Klātiene: kontaktstundas un individuālais darbs organizēts attiecībā 50:50; lekcijas pa dienu vai vakaros
Neklātiene: lielākoties jāmācās patstāvīgi, bet kontaktstundas notiek kā ievadlekcijas un konsultācijas; paveidi - tālmācība, e-apmācība, kontaktstundas brīvdienās, vakaros, uz sesijām u. tml.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?