Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Uzņēmēja Plaude aicina pilsonību dot visiem

Latvijā jāveido jauna nācija, kurā katrs runātu trijās valodās - latviešu, krievu un angļu -, turklāt Latvijas pilsonība jāpiešķir visiem. Tā intervijā krievu valodā raidošajai radiostacijai Baltkom 93,9 paziņojusi uzņēmēja Ieva Plaude-Rēlingere (LPP/LC), kura ir viena no kustības Par labu Latviju līderēm. Uz I. Plaudes-Rēlingeres paziņojumu par atbalstu pilsonības nulles variantam LPP/LC frakcijas priekšsēdis Andris Bērziņš reaģēja, pieļaujot, ka «viņa runā par integrētu sabiedrību ar citiem vārdiem», un uzsverot, ka nekādi grozījumi likumā nav ne apspriesti, ne plānoti.

«Tautas partija kā nacionāli konservatīva partija uzskata, ka Latvijas pilsonība ir liela vērtība, tās pretendentiem visnopietnākā veidā ir un arī nākotnē būs jāapliecina sava lojalitāte, valodas un vēstures zināšanas,» sacīja Tautas partijas līdera Andra Šķēles pārstāvis Romāns Meļņiks. TP valdes loceklim Māris Kučinskis domā - kamēr uzņēmēji nav politikā, viņi neanalizē procesus, tāpēc I.Plaudes- Rēlingeres izteikumus nevajadzētu uztvert tik nopietni, bet M. Kučinskis būtu gatavs iesaistīties ar uzņēmēju diskusijā par šo tematu un pieļauj, ka I. Plaudei nāktos viņam piekāpties. Ar I. Plaudi Dienai trešdien neizdevās sazināties.

Bijušais sabiedrības integrācijas lietu ministrs, Saeimas deputāts Oskars Kastēns (LPP/LC) atzīst, ka I. Plaudes- Rēlingeres paziņojumu varētu uztvert kā pieteikumu diskusijai, jo aptaujas liecinot, ka 50% respondentu atbalsta pilsonības piešķiršanu visiem Latvijas iedzīvotājiem un tikpat daudz to neatbalsta. «Jaundzimušajiem nepilsoņu bērniem būtu jāpiešķir pilsonība, mainot pašreizējo kārtību,» pieļauj O. Kastēns un norāda, ka jaundzimušais var iegūt pilsonību, ja vecāki uzraksta iesniegumu. Viņaprāt, valstī gadu desmitiem dzīvojošo vecāku bērniem jāpiešķir pilsonība bez vecāku iesnieguma un jāļauj rakstiski atteikties, ja viņi vēlas, lai bērns paliek nepilsonis.

«Nepilsoņiem jau tagad ir dota iespēja iegūt pilsonību. Ja viņi to nevēlas, kāpēc mums tā ir jāpienes klāt un jāpiedāvā?» skeptiska pret pilsonības piešķiršanu visiem Latvijas iedzīvotājiem ir bijusī Naturalizācijas pārvaldes (NP) priekšniece, Rīgas domniece Eiženija Aldermane (LPP/LC). Viņasprāt, nevienā valstī nevar iztikt bez naturalizācijas procesa, tomēr varētu pārskatīt nepilsoņiem izvirzītās prasības pilsonības iegūšanai, atvieglojot tās jauniešiem, kuri apgūst mazākumtautību izglītības programmu, kurā 60% mācību ir latviešu valodā, kā arī nepilsoņiem, kuri ir sasnieguši 65 vai 70 gadu, ja cilvēks paraksta solījumu par uzticību Latvijas valstij. Politologs Jānis Ikstens norāda: «Ja jauna nācija nav radusies integrācijas procesā, neredzu pamatu, kādēļ lai tā rastos totālas dezintegrācijas procesā, par ko ir uzskatāms pilsonības nulles variants. Nevienā valstī nācija tā nav veidojusies.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?