Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Uzsver nepieciešamību novērst rindas

Tuvojoties Saeimas vēlēšanām, aicinājām četras parlamentā nepārstāvētas, bet uz vēlēšanām kandidējošas partijas - Latvijas attīstībai, Reģionu apvienība, No sirds Latvijai un Vienoti Latvijai - izklāstīt savu redzējumu par situāciju veselības aprūpē.

Ko sola Latvijas attīstībai

«Valsts nopirks katram iedzīvotājam veselības aprūpes polisi pie apdrošinātāja, ko cilvēks pats būs izvēlējies. Līdz ar to rindas izzudīs un līdzmaksājumi no pacienta netiks prasīti. Katrs cilvēks varēs sevi apdrošināt arī papildus. Šobrīd valsts tērē veselības aprūpei apmēram 400 eiro par katru cilvēku. Par šo naudu jāiegādājas katram iedzīvotājam apdrošināšanas polise. Bērniem un pensionāriem polise būs ar plašāku apdrošināto pakalpojumu grozu. Nepieciešamie medikamenti, piemēram, onkoloģiskie preparāti, jāiekļauj apdrošināšanas paketē. Pacientiem ar īpašām ilgstošām slimībām tiks nodrošināta papildu valsts palīdzība. Šim nolūkam jāizveido īpašas valsts programmas visām slimībām, kuras valsts gribēs paturēt ciešākā uzraudzībā, tai skaitā onkoloģija, infektoloģija un tamlīdzīgi.»

Ko sola Reģionu apvienība

«Plānveida veselības aprūpes saņemšana jāsaista ar nodokļu nomaksu, jāturpina obligātās veselības apdrošināšanas ieviešana, paredzot definētu apmaksāto pakalpojumu grozu. Jāmazina pacientu līdzmaksājumi, jāveic pakalpojumu pieejamības un kvalitātes audits, kompensējamo zāļu sistēmā jāiekļauj jauni un dārgāki medikamenti, balstoties uz farmakoekonomiskā izdevīguma principiem, svarīga ir e-veselības ieviešana un atbalsts inovatīvu medicīnas nozaru attīstībai. Plānveida palīdzībā rindas nav iespējams izskaust pilnībā, bet to ilgumu iespējams saīsināt. Jānoskaidro reālais gaidīšanas ilgums visās veselības aprūpes iestādēs, un jādefinē kritēriji, pēc kuriem pacientus iekļauj rindā un kā tie tiek prioritizēti. Ieviešot obligāto veselības apdrošināšanu un palielinot finansējumu veselības aprūpei līdz 4,5% no IKP 2020. gadā, medicīnas darbinieku algas iespējams palielināt, sasniedzot 50-75% no Ziemeļvalstu atalgojuma.»

Ko sola No sirds Latvijai

«Neatbalstām obligāto veselības apdrošināšanas ieviešanu, jo tas ir slēptais papildu nodoklis. Visefektīvākā ir valsts apmaksāta veselības aprūpe, nosakot pakalpojumu «grozu». Jāpalielina finansējums veselības aprūpei, nodrošinot pilnīgu priekšstatu par pakalpojumu faktiskajām izmaksām. Lielu daļu rindu varētu mazināt, tās efektīvāk administrējot, tomēr galvenais rindu veidošanās iemesls ir valsts nespēja apmaksāt pieprasījumam atbilstošu pakalpojumu apjomu, tāpēc jāpārskata veselības nozares finansēšanas sistēma. Rindas plānveida palīdzībai ir pieļaujamas, sabalansējot pieprasījumu un resursus. Atkarībā no pakalpojuma veida gaidīšanas laiks nedrīkstētu būt garāks par 6-8 nedēļām. Primārā veselības aprūpe, kas ir izmaksu ziņā efektīvākais veselības aprūpes veids, jāpadara iedzīvotājiem pieejama, savlaicīgi saņemot veselības aprūpes pakalpojumus un nepieciešamos medikamentus.»

Ko sola Vienoti Latvijai

«Jau šogad pieņemt likumu par obligāto veselības apdrošināšanas ieviešanu, paredzot jau 2015. gadā 1% no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) novirzīt veselības apdrošināšanai. Ik gadu palielināt iezīmēto daļu no IIN veselības apdrošināšanai. Apturēt plānoto IIN (no 24% līdz 20%) samazināšanu, šo naudu iezīmējot veselības apdrošināšanai. Turpināt slimnīcu centralizācijas reformu. Lai mazinātu rindas, jāmazina veselības aprūpes pakalpojumu dārdzība. Lai uzlabotu pakalpojumu kvalitāti, ambulatorajā aprūpē jāievieš princips «nauda seko pacientam». Lai sasniegtu 4,5% no IKP 2020. gadā, t. i., 1,26 miljardus eiro, katru gadu ir jāiet ar soli 0,2% IKP (107 miljoni eiro). Paralēli valsts izdevumu palielinājumam jāievieš obligātā veselības apdrošināšana.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?