Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Uzticība partijai - Ls 300 000

300 000 latu - par šādu summu tika novērtēta pirms mēneša noslepkavotā Daugavpils vicemēra Grigorija Ņemcova veidotās partijas Latgales tauta (LT) deputātu kandidātu politiskā uzticība partijas mērķiem un ideāliem. Pirms pašvaldību vēlēšanām parakstītie līgumi gadu gulēja noslēpumā, taču pēc līdera traģiskās nāves jaunievēlētā partijas valde ir nolēmusi to kopijas laist atklātībā, uzskatot, ka no LT saraksta ievēlētie Daugavpils domes deputāti Pēteris Dzalbe un Anžela Aļohno ir pārkāpuši parakstīto vienošanos, jo aizgājuši no koalīcijas.

Kaut arī pēc P. Dzalbes teiktā, G. Ņemcovs apsolījis, ka šie līgumi esot partijas iekšējā lieta un nekad neparādīsies gaismā, kā _Dienai_ apgalvoja LT valdes priekšsēdētāja Olga Širokaja, šo dokumentu publiskošanu esot rosinājis pats partijas līderis. Sabiedrības par atklātību _Delna_ politikas analītiķe Līga Stafecka uzskata, ka šādu līgumu parakstīšana vismaz no ētikas viedokļa ir absolūti nepieņemama un ir pretēja demokrātijas pamatprincipiem.

Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieku un avīzes Million izdevēju G. Ņemcovu nogalināja 16. aprīļa pēcpusdienā Daugavpils centrā ar diviem šāvieniem, viena lode raidīta upura galvā, bet otra ķermenī. Kā Dienu informēja valsts policijas pārstāve Ieva Rekšņa, lietas izmeklēšanā šobrīd esot jaunumi, taču tos vēl nedrīkstot ziņot presē. Joprojām tiekot izskatītas divas slepkavības versijas - G. Ņemcova darbība politikā un biznesā, kā arī personīgie motīvi.

Miljons ir par daudz

P. Dzalbe, kas Daugavpils domes deputāta mandātu ieguva pēc partijas līdera nāves, Dienai apstiprināja, ka līguma parakstīšanu pirms vēlēšanām ierosinājis G. Ņemcovs, jo nevienam neticējis uz vārda gan biznesā, gan arī politikā. Sākumā piedāvātā summa bijusi 50 000 eiro, taču P. Dzalbe iebildis, vai ar naudu vispār varot novērtēt politisko uzticību. «Ņemcovs atbildēja, ka viņam tā vajagot, tā neesot nauda, bet gan politisko vērtību ekvivalents. Tad es piekritu parakstīt, bet tikai tad, ja arī viņš šādu līgumu parakstītu,» pastāstīja deputāts. Viņš piedāvājis, ka labāk tad uzreiz parakstīt līgumu par miljonu latu, taču G. Ņemcovs teicis, ka tā esot pārāk liela summa. Līgumi parakstīti tikai vienā eksemplārā un noglabāti seifā.

«Es uzreiz viņam pateicu, ka politiskās korupcijas no dotā līguma nebūs. Ja viņš kādreiz gribēs šo līgumu izvilkt no seifa un publicēt, es jau nākamajā dienā būšu prokuratūrā ar iesniegumu, un tad Daugavpilī būs otra Jūrmalgeita. Grigorijs teica: jā, es to saprotu, es nekad to nedarīšu, » stāsta P. Dzalbe.

Nodod partiju?

Īsi pirms 2008. gada pašvaldību vēlēšanām nodibinātā Latgales tauta 2008. gada pašvaldību vēlēšanās guva pārsteidzoši lielu atbalstu, iegūstot divus deputātu mandātus Daugavpils novada un divus Daugavpils pilsētas domē, kur iekļāvās toreizējā mēra Riharda Eigima (LSDSP) koalīcijā, kaut arī pirms tam G. Ņemcovam bija notikušas sarunas ar Ritas Strodes vadīto LPP/LC sarakstu. Abi LT deputāti, G. Ņemcovs un A. Aļohno, pat kļuva par R. Eigima vietniekiem, taču jau pēc dažiem mēnešiem G. Ņemcovs nolēma pievienoties opozīcijai. Tikai pateicoties viņa izšķirošajai balsij, pērnā gada septembrī bija iespējams apvērsums Daugavpils domē, kura rezultātā mēra amatu ieguva Jānis Lāčplēsis (LPP/LC). Kā uzskata P. Dzalbe, ar šo soli G. Ņemcovs pats lauza parakstīto līgumu. Otra LT deputāte A. Aļohno palika R. Eigima pusē, tāpēc tika no partijas izslēgta, iesniegumu par izstāšanos no partijas uzrakstījis arī P. Dzalbe. Kā atzina O. Širokaja, G. Ņemcovam visvairāk sāpējusi Anželas Aļohno rīcība. «Aļohno vairākas reizes jau mēģināja startēt vēlēšanās no dažādām partijām, bet nekad nekļuva par deputāti, tikai tagad, pateicoties Ņemcovam un viņa idejām, iekļuva domē. Protams, tas viņam šķita netaisnīgi, jo partija šiem mērķiem iztērēja noteiktus līdzekļus un ielika ļoti lielu darbu. Tā bija Ņemcova ideja, ka šie dokumenti ir jālaiž atklātībā, tas ir viņa mantojums. Pēdējās dzīves dienas viņam bija piesātinātas ar dažādiem notikumiem, pārsvarā ne visai patīkamiem.» Esot bijusi milzīga apmelojumu kampaņa medijos, G. Ņemcovs tiesājies ar žurnālistiem.

Koalīcija stabila

Pēc G. Ņemcova slepkavības jaunu vicemēru tika nolemts vēlēt tikai pēc 40 dienām. Kā Dienai atzina domes priekšsēdētāja pirmā vietniece R. Strode, iespējams, šī vieta tā arī paliks tukša. Kaut arī vairākos krieviski iznākošajos medijos pazibējusi informācija, ka Daugavpils domē atkal iespējams jauns apvērsums nu jau pašas valdošās koalīcijas ietvaros, R. Strode apgalvoja, ka šobrīd koalīcija (LPP/LC, SC) esot stabila, 9 no 15 deputātiem. Patlaban risinoties sarunas ar LT valdi par sadarbību gaidāmajās Saeimas vēlēšanās, kurās jaunnodibinātā LPP/LC un Tautas partijas apvienība jeb AŠ2 varētu startēt kopā ar partiju Latgales tauta, kuras atbalstītāju loks Daugavpilī joprojām ir ievērojams. Līdz šim partijas idejas propagandēja G. Ņemcova vadītie masu informācijas līdzekļi, avīze Million un televīzija, taču, kā apstiprināja arī O. Širokaja, šobrīd partiju satrauc tas, vai tā paturēs savu ietekmi avīzē un TV, kuras pēc izdevēja nāves manto G. Ņemcova atraitne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?