Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Uzvara no cietuma pārsteidz pat premjeru

Ir tikai aizdomas, nav sprieduma - šāds ir Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) vadītāja Dzintara Mozga viedoklis par gandrīz traģikomisko situāciju, ka BKUS pēdējā konkursā uzvarējusi Rīgas firma Pamats, kuras īpašnieks Aleksandrs Kreicers cietumā gaida apsūdzību, un šā paša konkursa tehnisko specifikāciju gatavoja būvuzraugi Projektu vadības un attīstības birojs, kura valdes loceklis Raitis Muižnieks atrodas cietumā.

Tādās pašās slēgtās telpās atrodas arī sākotnējais šā konkursa iepirkuma komisijas priekšsēdētājs Arnis Kramzaks. Visi cietumā kopš novembra sākuma gaida apsūdzības vienā lietā - viņi tiek turēti aizdomās par kukuļošanu nedaudz senākā BKUS būvdarbu iepirkumu konkursā. Jauno līgumu ar _Pamatu_ BKUS vēl nav noslēgusi - tā gaida, ko teiks Veselības ministrija (VM) un Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB). Iepirkumu uzraudzītāji _Dienai_ saka - BKUS bija iespēja pārtraukt iepirkuma procedūru.

Reaģē premjers

«Tā tiešām nav normāla situācija, ka Bērnu slimnīcā, kurā tāpat jau ir bijuši korupcijas skandāli, šajos skandālos iesaistītās firmas turpina uzvarēt konkursos,» trešdien sacīja premjers Valdis Dombrovskis (JL) un norādīja, ka VM ir jāpārskata BKUS būvniecības konkursa rezultāti, kuros uzvarējusi Rīgas firma Pamats. Tad arī reaģēja veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) un paziņoja, ka lūgšot IUB pārbaudīt pēdējā BKUS iepirkuma konkursa likumību. Dati par Pamata uzvaru tika publiskoti otrdien, iepirkuma konkursu BKUS bija sācis oktobra beigās. Novembra sākumā KNAB aizturēja vairākas personas BKUS korupcijas skandālā, arī šā iepirkuma konkursa vadītāju.

IUB vadītāja vietniece Dace Gaile Dienai norāda - Pamatu izslēgt no konkursa pretendentu loka pasūtītāji nevarēja, jo to varētu tikai tad, ja būtu tiesas spriedums par noziedzīgām darbībām. Uz aizdomu pamata to nevarot darīt. «Arī reputāciju katrs var interpretēt, kā grib,» saka D.Gaile. Tiesa, ja varot pierādīt, ka pastāvējusi kāda saikne starp aizdomās turētajām personām - tehniskās specifikācijas izstrādātājiem un konkursa pretendentiem -, kas rada bažas par šā jaunā konkursa godīgumu, tad varēja apturēt iepirkuma konkursu.

Pamats - izdevīgākais

VM valsts sekretārs Armands Ploriņš saka - pagaidām, neiedziļinoties nolikumā un specifikācijā, varot tikai teikt, ka pēdējā BKUS konkursā uzvarējis saimnieciski izdevīgākais piedāvājums ar zemāko cenu. Konkursā piedalījās 11 pretendentu. Pamats piedāvāja veikt rekonstrukciju par aptuveni 583 000 latu.

Pamata nosaukums pavisam nesen parādījās arī Valsts kontroles (VK) revīzijas ziņojumā par Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) rīkotu būvdarbu iepirkumu konkursu, kurā uzvarēja šī firma, lai arī bija divreiz lētāks piedāvājums. Turklāt RSU celtniecības darbu veikšanai bija pieņēmusi darbā 12 Pamata administrācijas darbiniekus, to vidū tehnisko direktoru, sekretāri, kvalitātes vadītāju un būvdarbu vadītāju. Bažās, ka starp RSU un Pamatu varēja pastāvēt iepriekšēja vienošanās, VK pagājušajā nedēļā vērsusies Ģenerālprokuratūrā.

Pamats ar Dienu runāt atteicās. Uzņēmums dibināts gandrīz pirms 20 gadiem, taču īstenā zelta dzīsla atklājās tikai pirms dažiem gadiem - veselības aprūpes iestāžu būvdarbu konkursos. Visvairāk uzvaru bijis BKUS - tieši desmit -, uzvarēts arī RSU un Latvijas Infektoloģijas centra iepirkumu konkursos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?