Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Vācijas vēlētāji mānīgā bezvējā

Kaspars Adijāns

Laikam ejot, Vācija no jauna ir atguvusi savu vadošo stāvokli Eiropas politikā, un tas lielā mērā ir arī ilggadējās kancleres Angelas Merkeles nopelns. Ne velti žurnāls Forbes viņu ir atzinis par pasaules ietekmīgāko sievieti. Tieši Vācijas virzītā fiskālā disciplīna ir kļuvusi par centrālo rīku globālās finanšu krīzes neitralizēšanai Eiropas Savienībā. Bet ne visiem tas patīk. Vieniem Merkele ir stabilākas un atbildīgākas ES politikas garants, citiem - vācu hegemonijas un nospiedošu taupības pasākumu simbols. Viedokļi šeit dalās, tomēr viens ir skaidrs - Vācijas kanclerei ES procesos ir liela ietekme, un vakardienas vēlēšanu rezultāti ietekmēs ne tikai Vācijas, bet arī visas ES pilsoņus.

Pagaidām viss norāda uz to, ka Angela Merkele no troņa netiks gāzta un savu iesākto politiku viņa, visticamāk, varēs turpināt. Reti kad opozīcijai ir klājies grūtāk nekā šajā priekšvēlēšanu kampaņā. Valstij ir labi makroekonomiskie rādītāji, ir sasniegts pēdējo divdesmit gadu zemākais bezdarba līmenis, un kanclere var lepoties ar panākumiem eirokrīzes risināšanā. Reti kad Vācijas opozīcijai ir klājies grūtāk, meklējot argumentus, kāpēc valstī nepieciešama vadības maiņa. Merkele mācēja šo situāciju labi izmantot un ar solījumiem neaizrāvās. Priekšvēlēšanu kampaņas centrālais vārds bija - uzticība, tādējādi maz tika runāts par konkrētiem nākotnes plāniem Vācijas un ES sakarā. Neizrunāts palicis arī kāds piņķerīgs jautājums, kura lemšanu, šķiet, aizkavējušas tieši Vācijas parlamenta vēlēšanas.

Runa ir par EK priekšsēdētāja Žozē Manuela Barrozu virzīto priekšlikumu ieviest eiroobligācijas. Jāpiemin, ka šajā gadījumā runa nav par eiroobligācijām euromarket tirgū, kas jau eksistē, bet gan par tā dēvētajām stabilitātes obligācijām. To pamatideja ir itin vienkārša - eirozonas valstis līdzekļus kapitāla tirgū aizņemtos kopēji, uzņemoties arī kopēju atbildību. Lielākā priekšrocība būtu tā, ka nestabilākās eirozonas valstis līdzekļus varētu aizņemties ar saprātīgākiem nosacījumiem, nekā tas ir tagad, un tas eirozonai dotu zināmu stabilitāti.

Taču - kur ir uzvarētāji, tur ir arī zaudētāji. Spēcīgākajām valstīm savukārt par aizņemšanos būtu jāmaksā vairāk nekā iepriekš un vienlaicīgi arī jāgarantē visu valstu kopējais aizņēmums. Šis noteikti būtu bruņniecisks solis stabilākas ES virzienā, taču vācu vēlētājiem tas varētu ļoti nepatikt. Neraugoties uz atkārtotiem Barrozu aicinājumiem, Vācijas kanclere vēl pagājušajā vasarā šādus priekšlikumus strikti noraidīja, bet priekšvēlēšanu laikā šis temats vispār netika aizskarts, arī eiroobligāciju atbalstītāji pieklājīgi klusēja. Vācu laikraksts Die Zeit šo situāciju salīdzina ar atrašanos viesuļvētras acī, kurā mēdz būt pilnīgs bezvējš, bet patiesos vētras apmērus var pamanīt, tikai pametot tās centru.

Pēc vēlēšanām eiroobligāciju ieviešana varētu kļūt par vienu no karstākajiem tematiem. Taču vācu vēlētājs tā lemšanā vairs nevarēs iejaukties, kaut arī būs lielākais maksātājs, ja šī sistēma tiks ieviesta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?