Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Vai tev nevajag kādu ķirbi?

Cik vien spēju atcerēties, nav bijis tāda pavasara, kad kāds mans radinieks, paziņa vai kaimiņš drudžaini nemeklētu kādu ķirbja sēklu un nesūdzētos, ka «šogad gan ķirbji slikti dīgst». Pēc tam seko vairāku mēnešu novērošanas periods, kad «ķirbim gan šogad par slapju, par sausu, par karstu vai par aukstu», līdz beidzot pienāk rudens, kad atkal tikpat drudžaini tiek pētīts termometra stabiņš, klausītas laika ziņas radio un televīzijā, lai tikai nepalaistu garām pirmo auksto nakti, pēc kuras seko «ak, vai tiešām mani ķirbji būs nosaluši?!».

Nezinu nevienu citu ogu vai dārzeni, par kuru vismaz pusgada garumā tiktu turēta tik liela rūpe. Nu, varbūt vienīgi par zemenēm vai tomātiem. Kad ķirbji novākti, ienesti siltumā un apčubināti, iestājas nākamais neizprotamais posms: «Vai tev nevajag kādu ķirbi? Man nav kur likt! Man neviens tos ķirbjus neēd!»

Ilgus gadus mana reakcija bija - ko tad tu stādi, ja labi zini, ka neviens neēdīs! Bet uz 99% fanātisko ķirbju audzētāju šāds jautājums neatstāj iespaidu - par to esmu pārliecinājusies atkal un atkal. Bet pirms kādiem gadiem mani pašu līdz sirds dziļumiem aizkustināja kāds Štīrijā redzēts skats (Štīrija ir Austrijas novads, kurā ķirbjus audzē eļļas iegūšanai, Štīrijas ķirbju sēklu eļļa ir viņu lepnums un mūsu kārdinājums, jo salātos tā garšo burvīgi). Plašs lauks, klāts ar koši oranžiem ķirbjiem, sievietes kleitās, līdzīgās austriešu tautastērpiem, un vīrieši īsbiksēs, tādās kā bavāriešiem, ar jocīgiem cirvīšiem rokā sēž pie ķirbjiem un veiklām kustībām tos apstrādā. Zinu, ka šo procesu citur paveic moderna tehnika, bet toreiz redzētais manī pamodināja interesi par ķirbjiem, un kopš tā laika lielie, mazie, zaļie, oranžie un vēl citādie neliek man mieru.

Attiecībā uz ķirbjiem man nav nekādu bērnības traumu, par kurām runā ne viens vien. Mani nespieda ēst to, kas man negaršo, tāpēc pienā vārīta ķirbju biezzupa ar mannu, vaniļu un kanēli man joprojām liekas burvīgs ēdiens. Tagad gan es reizēm mēdzu to papildināt ar ingveru, tamarindu vai vēl citām garšvielām atkarībā no tā, vai gribas kaut ko maigāku vai pikantāku. Starp citu, ja dārzā vēl paslēpusies kāda pavisam vēlīna zemene, tad tā šai zupai vai biezputrai - kā labāk patīk - piešķirs īsti vasarīgu niansi.

Pagājušajā rudenī izmēģināju mana radio kolēģa Freža ieteikto padomu par ķirbju cepšanu krāsnī kopā ar citiem dārzeņiem un īsti kreftīgām garšvielām. Sanāca izcili! Tas ir universāls ēdiens, ko var variēt, uzlabot un pielabot atkarībā no tā, kādi produkti vēl tajā brīdī atrodami virtuvē. Tikko izņemti no cepeškrāsns, šādi ķirbju dārzeņi lieliski garšo ar drupinātu sieru vai vītinātu šķiņķi, savukārt auksti - ar jogurta un ķiploku mērci. Var pamēģināt mērcē iemaisīt maltas romiešu ķimenes, sakapātu svaigu koriandru un/vai piparmētras. Garša uzreiz uzbur Marokas vai Turcijas vīzijas! Manuprāt, ķirbja un piedevu cepšanu krāsnī varētu attīstīt par veselu novirzienu ķirbju ražas izmantošanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?