Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Vai tiešām krīzes sezona?

2010./2011. gada sezona Latvijas teātros strauji tuvojas izskaņai, taču šajā laikā paveiktais, kā allaž, ir pamanīts, un pretendenti teātra balvai Spēlmaņu nakts septiņpadsmit nominācijās izziņoti. Pērnās sezonas jauniestudējumu skates vērtēšanas pirmajā posmā ekspertu komisijā strādāja mākslas zinātniece Ingrīda Burāne, teātra zinātniece Anda Burtniece, televīzijas režisore, producente Daina Dumpe, teātra kritiķes Līvija Dūmiņa, Mārīte Gulbe, Ilze Kļaviņa un Līga Ulberte, kā arī mūzikas žurnālists Edgars Raginskis un baleta māksliniece horeogrāfe Sarma Rozenberga.

Viņu iesākto rudenī turpinās otrās kārtas žūrija, no izvirzītajiem nominantiem izvēloties Spēlmaņu nakts balvas laureātus. Vērtēšanā piedalīsies: Līga Ulberte, Līvija Dūmiņa, teātra zinātniece Guna Zeltiņa, kā arī TV un kino režisors Armands Zvirbulis un žurnālists Dmitrijs Petrenko.

Spēlmaņu nakts/skats 2011 - tā šogad nodēvēts novembrī paredzētais apjomīgais teātra festivāls, kura laikā pirmo reizi tiks apvienoti divi lieli pasākumi: gadskārtējā profesionālo teātru skate Spēlmaņu nakts un Baltijas mūsdienu drāmas festivāls Skats, kurā piedalīsies divas labākās oriģināldramaturģijas izrādes no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Spēlmaņu nakts izrādes Rīgā tiks spēlētas 19. novembrī, piedāvājot labākajai izrādei un latviešu literatūras iestudējumam nominētās izrādes, bet 20. novembris būs Spēlmaņu nakts/skata Latvijas diena, kurā redzēsim Jaunā Rīgas teātra izrādi Ziedonis un Visums un iestudējumu Aija pēc Jaunsudrabiņa Dailes teātrī. Spēlmaņu nakts noslēguma ceremonijas radošajā komandā šogad strādās režisors Elmārs Seņkovs, dramaturgs Jānis Balodis un scenogrāfs Reinis Dzudzilo, pasākums notiks leģendārā Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā - 23. novembrī - Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī.

KO JŪS UZSKATĀT PAR SEZONAS VIRSOTNI?

Silvija Radzobe, teātra kritiķe

Aizvadītā sezona Latvijas teātros ir bijusi īsta krīzes sezona bez nozīmīgām iecerēm un inovatīviem risinājumiem valsts teātros. Tajā pašā laikā ir vairākas izrādes, kas ir rūpīgi nostrādātas un pieticīgā mērogā piedāvā vairākas interesantas skatuviskās idejas. Par pašu nozīmīgāko uzvedumu uzskatu Alvja Hermaņa izrādi Kapusvētki (JRT). Līdz konsekvencei tiek attīstīts un novests motīvs, kas aizsākts jau agrāk, - apokalipse attiecībā uz latvisko sabiedrību. Motīvs tiek attīstīts ļoti rafinētā un šķietami vieglā formā, tādēļ to ir grūti uztver. Arī es to sapratu tikai vēlāk. Līdz ar to šī izrāde izvirza jautājumu - vai skatītāji un teātra kritiķi vienmēr ir tādā intelektuālajā līmenī, kādā ir Hermanis? Šī ir labiem aktieru darbiem bagāta sezona: Artūra Skrastiņa Saljēri (Amadejs, DT), Andra Keiša Otello un Kaspara Znotiņa Jāgo (Otello, JRT), Tālivalža Lasmaņa Dr. Stokmanis Valmieras teātrī, Kaspara Kārkliņa Čaks (Spēlē, Spēlmani!, Liepājas teātris), arī aktrises - Guna Zariņa izrādē Smagais metāls, Sandra Zvīgule Heda Gablere (Heda, Andrejsala), Inese Kučinska izrādē Ragana (Liepājas teātris) un Vita Vārpiņa izrādē Marija Stjuarte (DT).

Valters Sīlis, režisors

Viens no maniem trim favorītiem ir režisores Ineses Mičules un Kaspara Znotiņa monoizrāde Pauļuka rāmji. Izvēlētajā ļoti vienkāršajā, pat nedaudz kaitinošajā kompozīcijā un dramatizācijas veidā atklājās kaut kas aizmirsts. Brīnišķīgs un ļoti uzrunājošs stāsts par to, kādam būt māksliniekam un ko tas prasa - nebūt nevienam parādā. Izrāde Čīkstošais klusums (režisors Ģirts Ēcis, Latvijas Nacionālais teātris) bija liela uzdrošināšanās veidot diskusiju uz lielā teātra skatuves. Protams, materiāls jau iepriekš bija pārbaudīts teātrī Igaunijā, bet tik un tā - nopietns gājiens. Tēlaina diskusija par aktuālo parādīja teātra nišu, kas vēl nav aizpildīta. Savukārt izrāde Sāra Keina (režisors Mārtiņš Eihe, Ģertrūdes ielas teātris - L. S.) mani aizrāva ar kompozicionāli vienkāršā formā izstāstītu spēcīgu stāstu, nespiežot vēstījumu strikti lasītājam acīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?