Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Vajag īpašu regulējumu

Latvijā pašlaik aktīvi strādā ap 200 Start-up uzņēmumu, un paši uzņēmēji uzsver, ka nav tradicionāli uzņēmējdarbības sācēji. Tāpēc vēlas sev atsevišķu normatīvo regulējumu un īpašus atbalsta mehānismus, atšķirīgus no tiem, kas domāti tradicionālajiem biznesa sācējiem. Pie šāda regulējuma strādā Ekonomikas ministrija un sola, ka augustā to nodos skatīšanai valdībā.

Start-up pazīmes ir augsto tehnoloģiju izmantošana, augsti kvalificēta darbaspēka nodarbināšana, lielas izdevumu daļas veltīšana pētniecībai un attīstībai jeb R&D. Turklāt Start-up mērķi ir radīt unikālu, līdz šim tirgū nebijušu produktu, kā arī izaugsme un ārvalstu tirgu iekarošana. Jāuzsver, ka Start-up darbība vienmēr ir saistīta ar risku, jo, radot kaut ko jaunu un līdz šim nebijušu, pastāv arī lielāki riski iegūt veiksmi un izdošanos.

Pirmie gadi bez ieņēmumiem

Gan Start-up uzņēmumu asociācijas valdes priekšsēdētāja Jekaterina Zaiceva, gan advokātu biroja Sorainen Latvijas biroja vadošā partnere Eva Berlaus norāda, ka šiem uzņēmumiem būtu nepieciešams atsevišķs normatīvais regulējums, kāda šobrīd nav. «Nodokļu atvieglojumiem Start-up vajadzētu būt pirmos piecus, minimālā gadījumā trīs, gadus. Kamēr notiek darbs pie produkta izstrādes un testēšanas, kas ilgst vairākus gadus, vispār nav nekādu ieņēmumu. Nauda Start-up parādās tad, kad uzņēmumā ienāk riska kapitāla investīcijas. Tad varētu sākt maksāt nodokļus. Lai gan, protams, ir jautājums, vai būtu prātīgi lielu daļu investīciju nevis ieguldīt produkta izstrādē, bet samaksāt nodokļos,» stāsta J. Zaiceva.

Savukārt E. Berlaus bilst, ka Start-up atbalsta posmā nevajadzētu noteikt darbinieku algām ierobežojumus, jo tie parasti ir augsti kvalificēti darbinieki, kuriem jāmaksā darba tirgum atbilstoša alga. Jāpiebilst, ka Start-up lielākās izmaksas veido tieši darba samaksa speciālistiem. Tāpēc E. Berlaus ierosina, ka pirmajos darbības gados par darbiniekiem sociālās iemaksas būtu jāveic tikai no minimālās algas, neraugoties uz to, kādu atalgojumu tie saņem. Savukārt ieguldījumiem R&D būtu piešķirams uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) kredīts 50% apmērā. E. Berlaus skaidro tā būtību: «Tā ir attiecīgās UIN atlaides automātiska pārskaitīšana citu nodokļu (šajā gadījumā sociālo iemaksu) nomaksai.» Sorainen juriste arī min pazīmes, pēc kurām Start-up būtu piešķirami atvieglojumi. «Ne vecāks par pieciem gadiem, apgrozījuma summa pirmajos piecos darbības gados līdz pieciem miljoniem eiro gadā, un netiek izņemta peļņa. Kvalitatīvās pazīmes savukārt būtu savs patents vai programmatūra vai divas trešdaļas darbinieku ar maģistra vai doktora grādu, vai R&D tiek atvēlēti vismaz 15% no visiem izdevumiem,» stāsta E. Berlaus.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra pienākumu izpildītājs Raimonds Aleksejenko stāsta, ka Start-up uzņēmumiem paredzēti īpaši atbalsta mehānismi. Tā kā šajos uzņēmumos vislielākās izmaksas veido algas kvalificētiem darbiniekiem, tad tiekot domāts par to, kā mazināt sociālo iemaksu slogu. R. Aleksejenko gan skeptiski raugās uz priekšlikumu, ka par darbiniekiem, neraugoties uz algu, kādu tie saņem, sociālās iemaksas tiktu veiktas tikai no minimālās algas, jo tas liedz cilvēkiem sociālās garantijas. Labāks variants būtu citu nodokļu zināmas daļas novirzīšana sociālajām iemaksās, piemēram, tas pats jau E. Berlaus minētais UIN kredīts.

Citi atbalsta instrumenti

Līdztekus nodokļu atvieglojumiem Start-up būtu nepieciešami arī citi atbalsta instrumenti. Par vienu no tādiem J. Zaiceva uzskata atvieglotu regulējumu kvalificētu speciālistu piesaistei no trešajām valstīm, kas pārsvarā būtu Baltkrievija, Moldova, Ukraina, jo lielākoties Start-up nepieciešami augsta līmeņi programmētāji, kuru skaits Latvijā ir ļoti ierobežots. Tam piekrīt arī E. Berlaus, kas norāda, ka Start-up gadījumā prasība vakanci vispirms reģistrēt Nodarbinātības valsts aģentūrā un tur turēt noteiktu laiku ir vienkārši laika šķērdēšana, jo pārsvarā tirgū brīvu speciālistu nav, ja arī kāds ir, tad labāk izvēlēsies strādāt jau stabilā uzņēmumā, kas var maksāt daudz lielākas algas nekā Start-up. Savukārt speciālistam no Baltkrievijas algas prasības parasti mēdz būt pieticīgākas nekā vietējiem speciālistiem. R. Aleksejenko piekrīt, ka šādi atvieglojumi būtu lietderīgi, tomēr norāda, ka tā būs politiska izšķiršanās, jo skar grozījumus imigrācijas regulējumā.

Vēl viens atbalsta instruments būtu regulējums, kas paredz, ka Start-up, kas parasti darbojas SIA formā, var saviem darbiniekiem maksāt ar uzņēmuma kapitāldaļām jeb tā sauktajām akciju opcijām, par kurām nodokļi tiek nomaksāti tajā brīdī, kad uzņēmums tiek pārdots. Jāteic, ka veiksmīgas Start-up pārdošanas gadījumā kapitāldaļu vērtība var būt pat vairāki simti tūkstošu.

Iziet ārpus Latvijas

Viens no uzņēmējiem, kas dibinājis savu Start-up Qfer, ir nesenais Rīgas Tehniskās universitātes absolvents Arturs Burņins, kurš stāsta, ka uzņēmums strādā jau pusotru gadu. Qfer (quick offers jeb ātrie piedāvājumi) ir mobilā lietotne, ar kuras palīdzību lietotāji var operatīvi atrast izdevīgākos restorānu un ēdināšanas ķēžu speciālos piedāvājumus, piemēram, biznesa pusdienas sev tuvākajā apkārtnē. Protams, ir iespēja aplūkot visus piedāvājumus vienuviet visā Latvijā, jo lietotnē ir karte. «Mūsu mērķauditorija ir jauni cilvēki vecumā no 20 līdz 30 gadiem, kurus interesē, kur dienas laikā var izdevīgi paēst. Visaktīvāk mūsu lietotne ir izmantota laikā no 11 līdz 18. Mums jau pašlaik ir 60 000 lietotāju un 70 restorānu platformu, kas pie mums izvieto savus piedāvājumus,» savu radīto produktu raksturo A. Burņins. Viņš arī ar prieku paziņo, ka pirms pāris mēnešiem Qfer piesaistījis riska kapitāla investīcijas, lai ar savu pakalpojumu varētu iziet ārpus Latvijas.

Pirmās valstis, kuru tirgos Qfer gatavojas ieiet, ir Lietuva, Igaunija un Nīderlande. Taču tas esot tikai sākums, jo mērķis ir apgūt pēc iespējas vairāku valstu tirgus. A. Burņins, runājot par atbalstu Start-up, min, ka nodokļu atlaidēm vajadzētu būt optimāli trīs gadus, un atzīst, ka viņa uzņēmumā lielākās izmaksas veido tieši darba algas. Pašlaik Qfer nodarbina sešus speciālistus, taču, uzņēmumam izejot ārpus Latvijas, tiem varētu piepulcēties vēl divi līdz trīs darbinieki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Start-up

Latvijā ap 200 uzņēmumu
Augsto tehnoloģiju uzņēmumi, kas rada inovācijas
Rada unikālu produktu, kāda līdz šim nav bijis
Augsts neizdošanās risks, taču veiksmes gadījumā ļoti augsta atdeve
Parasti darbojas, piesaistot riska kapitāla investīcijas
Uz izaugsmi un eksportu orientēti
Pasaulē zināmākie kādreizējie Start-up: Google, Amazon, Facebook, Airbnb
Latvijā zināmākie Start-up: AirDog, infogr.am, ask.fm, Qfer
Avots: Latvijas Start-up uzņēmumu asociācija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?