Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Vajag papildināt, nevis slēgt

Kopš termiņuzturēšanās atļauju programmas sākšanas pagājuši teju trīs gadi. Šābrīža aplēses liecina, ka tā bijusi pietiekami veiksmīga, proti, Latvijas tautsaimniecībā ieguldīti vairāk nekā 400 miljoni latu. Tādēļ ir īstais brīdis sākt nopietni domāt par šīs programmas pilnveidošanu, novēršot trūkumus, bet pozitīvo padarot pievilcīgāku. Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA) uzskata, ka ir absurdi domāt par programmas pārtraukšanu. Tas būtu ļoti nepatīkams signāls ārvalstu investoriem, turklāt negatīvi iespaidotu arī reģionu pilsētu dzīvi.

Latvijas lielo pašvaldību vadītāji var apliecināt, ka termiņuzturēšanās atļauju programma patlaban ir viens no efektīvākajiem attīstības līdzekļiem, kas ļauj gan pašvaldībām, gan arī ģimenēm mazāk izjust smagās krīzes sekas. Šis apsvērums attiecināms ne tikai uz Rīgu, Jūrmalu, Jelgavu, bet arī uz vidējām un pat nelielām pilsētām.

Jāpiekrīt, ka lielākā daļa ārvalstu investoru, kuri vēlas saņemt uzturēšanās atļaujas, pērk nekustamos īpašumus, proti, 80% no investīcijām ieguldīti tieši tur. Taču šie darījumi ir tikai acīmredzamā daļa, to noslēgšana rada arī papildu darbu celtniekiem, tirgotājiem un citiem pakalpojumu sniedzējiem. Turklāt jābūt ārkārtīgi naivam, lai domātu, ka īsā laikā var sākt biznesu svešā valstī ar neiepazītu juridisko un finanšu režīmu. Tāpēc mājokļa iegāde var būt ērts un praktisks pirmais solis turpmāko investīciju veikšanai tepat, Latvijā. Vairākās Vidzemes pilsētās, piemēram, Madonā un apkārtnē, cilvēki pēc uzturēšanās atļauju saņemšanas nopietni pēta iespējas sākt biznesu. Šajā gadījumā varēsim runāt par reālām, no jauna radītām darbvietām. Neaizmirsīsim, ka mūsu valstī nav daudz pievilcīgu saimniecisko objektu, kuri varētu ieinteresēt potenciālos pircējus un būtu «apmaināmi» pret termiņuzturēšanās atļaujām. Faktiski bizness jārada no jauna. Tādēļ mums ir ļoti izdevīgi, ja biznesa attīstīšanā ieinteresēti cilvēki noskata Latviju par jauno dzīves un darba vietu. Turklāt mūsu valsts vidēji turīgiem NVS investoriem ir lielisks placdarms tālākai Eiropas tirgus iepazīšanai un apgūšanai. Tā ir mūsu unikālā niša, kuru kaut kādu iemeslu dēļ joprojām nenovērtējam.

Protams, mēs varam viensētnieciskā pašpietiekamībā slāpēt jebkurus centienus piesaistīt ārvalstu investīcijas, kas spēj nodrošināt attīstību, taču tā nav ilgtspējīga politika. Tas ir populisms, kas labākajā gadījumā noder vien īslaicīgai reitingu celšanai.

Tieši tādēļ ir ļoti būtiski, ka sabiedrībā sākušās asas diskusijas par termiņuzturēšanās atļauju programmu, jo līdz šim par tās pilnveidošanu un attīstību neviens nav domājis. Piemēram, ziņas no pašvaldībām liecina, ka daudzas ģimenes, kas pārcēlušās uz dzīvi Latvijā, vēlas, lai viņu bērni mācās latviešu skolās vai apmeklē latviešu bērnudārzus. Proti, viņi vēlas iekļauties sabiedrībā, un mums jābūt gataviem šīs iespējas sniegt.

LLPA ir gatava iesaistīties jebkādā darba grupā, kurā tiktu diskutēts par saprātīgiem termiņuzturēšanās atļauju programmas papildinājumiem. Šādas darba grupas izveide nebūtu atliekama, jo tā dotu nepārprotamu signālu potenciālajiem ieguldītājiem, ka uzturēšanās atļaujas būs arī turpmāk un ka Latvijas sociāli ekonomiskā vide ir prognozējama un ilgtermiņā stabila.

*LLPA izpilddirektors

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?