Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Valsti glābj nevis TP, bet LPP/LC

Kā uzvarētāji no Saeimas sēdes, kurā ar 54 deputātu balsīm ceturtdien tika atbalstīts lēmuma projekts par uzdevumu valdībai aizņemties finanšu līdzekļus starptautiskā aizņēmuma programmas ietvaros, izgāja nevis Tautas partija (TP), bet gan opozīcijā esošā LPP/LC. Tai pateicoties, tika pieņemts valstij tik svarīgais lēmums, pret kuru balsoja koalīcijā pārstāvētā Tautas partija, aicinot partnerus atsaukt visus projektus un kopīgi gatavot jaunu dokumentu.

Pārējo valdības partiju deputāti LPP/_LC_ soli novērtēja kā skaidri dotu signālu, ka tā gatava atbalstīt premjeru Valdi Dombrovski (_JL_), ko šīs dienas varoņi skaidroja ar vēlmi arī turpmāk rīkoties valstiski, nepretendējot uzreiz uz vietu valdībā.

Tas premjeram dod drošības sajūtu nākotnē, bet Rīgas vicemēra Aināra Šlesera vadītajai LPP/LC - iespēju izrauties no opozīcijas vienmuļības, kas ir svarīgi vēlēšanu gadā, jo uz Saeimu partijai būtu grūti labi nostartēt tikai ar pozitīviem darbiem galvaspilsētas pašvaldībā. LPP/LC atbalstījusi lēmumu, jo premjers V.Dombrovskis devis visiem deputātiem iespēju iepazīties ar memorandu, kā arī solīja, ka ne tikai koalīcijai, bet arī opozīcijai būs iespēja iesaistīties diskusijās ar starptautiskajiem aizdevējiem par naudas aizņemšanās programmu, sēdē skaidroja LPP/LC frakcijas priekšsēdis Andris Bērziņš.

Premjers V.Dombrovskis žurnālistiem atzina, ka neesot izprotama TP rīcība, taču viņš arī nešķita pārāk noraizējies, jo TP priekšsēdis Andris Šķēle un frakcijas vadība esot apliecinājusi, ka vēlas strādāt šajā valdībā. V.Dombrovskis domā, ka balsojums par lēmuma projektu neesot saistāms ar valdības stabilitāti, bet nevarēja pateikt, kas notiks, ja TP līdzīgi rīkosies arī turpmāk. Par to valdības vadītājs solīja ar TP parunāties, bet viņa izturēšanās liecināja par zināmu paļāvību uz jaunajiem sabiedrotajiem, kas drīzāk ir nevis LPP/LC līdera A.Šlesera, bet gan V.Dombrovska priekšteča amatā Ivara Godmaņa nopelns, par ko liecināja arī premjera sacītais, ka «LPP/LC balsojums ir likumsakarīgs, jo Godmanis aizsāka šo programmu». Savukārt citkārt atsaucīgais A.Šlesers ceturtdien bija nevaļīgs un laiku sarunai ar Dienu neatrada - tieši viņš pirms laika prognozēja drīzu šīs valdības galu.

Lēmuma projektu atbalstīja 54 deputāti no JL, Zaļo un Zemnieku savienības, Pilsoniskās savienības, TB/LNNK, LPP/LC, kā arī neatkarīgie deputāti, to skaitā no Sabiedrības citai politikai. Saskaņas centrs nebalsoja. Pret bija TP un PCTVL, bet Inese Šlesere (LPP/LC), Aija Barča un Kārlis Leiškalns (TP) atturējās. K.Leiškalns tā rīkojies, jo iepriekš bija aicinājis pieņemt šo lēmuma projektu, kas gan tad bija nevis uzdevums valdībai, bet pilnvarojums. «Aicinu atbalstīt, nobalsot un aizmirst,» pirms nedēļas sēdē teica K.Leiškalns. Ar ierosmi lēmuma vietā pieņemt likumprojektu TP nāca klajā šīs nedēļas sākumā, bet jau tad visi partneri to noraidīja. Izskan neoficiāli minējumi, ka LPP/LC atbalsts V.Dombrovskim TP bijis negaidīts un ka tā esot iztēlojusies nedaudz citādu - premjeram un Jaunajam laikam (JL) nelabvēlīgāku - notikumu gaitu, kas, iespējams, novestu pie izmaiņām valdībā. TP līderi neatzīst, ka būtu zaudējuši. Par savu panākumu TP uzskata to, ka sākotnēji nepilnīgā lēmuma projekta vietā esot nodrošināts nopietnāks mandāts, «balstoties uz parlamentārām debatēm par finanšu ministra ziņojumu», kā teikts TP kārtējā paziņojumā. TP arī esot saņēmusi premjera apliecinājumu izstrādāt likumprojektu, kas nodrošinātu parlamentāro kontroli par valsts ilgtermiņa saistībām. Saeimas lēmums nepieciešams, lai Latvija turpinātu saņemt starptautiskā aizņēmuma programmas līdzekļus finansiālās un ekonomiskās krīzes seku mazināšanai. Kopējā aizņēmuma summa nedrīkst pārsniegt 7,5 miljardus eiro. Tas izmantojams valsts budžeta deficīta finansēšanai, finanšu sektora stabilitātes nodrošināšanai, valsts parāda refinansēšanai un valsts budžeta aizdevumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?