Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Var arī nedzert pienu

Rezņikovu ģimene Diāna, Jūlijs, Boriss (7 gadi) un Linele (2 gadi) dzīvo Salaspils novadā. Līdz ar pumpuru plaukšanu Diāna un Jūlijs gaida pasaulē nākam savu trešo atvasīti. Dzīvot Salaspils novadā, no vienas puses, nozīmē savu māju ārpus galvaspilsētas burzmas. No otras - ik dienu mērojamu ceļu līdz Rīgai un atpakaļ.

Tas liek celties agri un darbdienās, vēlākais, astoņos atstāt māju. Tas savukārt nozīmē steigā nepaēst brokastis un paļauties, ka bērni paēdīs dārziņā vai skolā, bet paši - starp ikdienā darāmajiem darbiem, kuru viņiem kā uzņēmējiem netrūkst. Tāpēc diena, kad viesojamies Rezņikovu ģimenē, ir īpaša - Borisam pienākošos pirmklasnieka brīvo nedēļu bauda visa ģimene. Arī Linele netiek vesta uz bērnudārzu, un visi ļaujas nesteidzīgākai dzīves kārtībai.

Diāna gatavo omleti ar sīpoliem un tomātiem, kafijas automātā burbuļo kafija - Diāna un Jūlijs tēju dzer ļoti reti, un mājās faktiski tā tiek turēta ciemiņu vajadzībām. Galdā tiek liktas arī maizītes - pitas. Tādi kā plāni, apaļi pīrāgi ar «kabatiņu» iekšpusē, kurus brokastojot pilda ar omleti vai salātiem. Vēl bērniem brokastīs ļoti garšo arī biezpiens ar visdažādākajām piedevām, bet pašiem - humuss. To var nopirkt arī lielveikalā, taču Diāna izvēlas labāk gatavot pati - vakarā jāieliek mērcēties turku zirņi, tad tie jāvāra apmēram četras stundas. Tad jāsablenderē, jāsajauc ar olīvu un sezamsēklu eļļu un zaļumiem, un humuss gatavs.

Diāna stāsta, ka tā varētu brokastot ikviena ģimene Latvijā, tomēr viņu ģimene stingri ievēro kašrutu - jūdaisma reliģisko likumu kopumu, kas attiecas uz atļautajiem un aizliegtajiem ēdieniem un to pareizu pagatavošanu. Viens no būtiskākajiem aizliegumiem - nejaukt gaļas un piena produktus. Viņu virtuvē, piemēram, nekad netaps gaļa ar sieru vai krējumu. Neviens no viņiem neēdīs arī sviestmaizi ar desu un sieru. Un šis aizliegums attiecas ne tikai uz produktu gatavošanu. Arī plašāk. Diāna rāda man baltus traukus, no kuriem tiek ēsti tikai un vienīgi piena produkti. Un krāsainus, no kuriem ēd gaļu. Gaļas un piena produkti tiek «šķiroti» arī ledusskapī - tie atrodas dažādos plauktos un nekad nestāv blakus.

Tas ir vienkārši un nekādas papildu grūtības nerada, smejas Diāna. Vienīgi reizēm tas jāatceras, pusdienojot vai vakariņojot. Viņas vīram ļoti garšo zaļo loku salāti ar olu un krējumu. Taču otrdien vakariņās bija arī vecmāmiņas gatavotie pelmeņi ar vistas gaļu, kurus iecienījuši visi, bet īpaši dievina bērni. Tas nozīmē, ka Jūlijam pēc salātu ēšanas bija jāietur vismaz stundu ilga pauze (salāti sajaukti ar krējumu), lai ķertos pie pelmeņu ēšanas, kuru sastāvā ir arī gaļa. Diāna vēl piebilst, ka arī pelmeņu mīklu vecmāmiņa gatavo, neizmantojot piena produktus. Citādi viņu vakariņas nemaz tik ļoti neatšķiras no citviet Latvijas ģimenēs ēstajām - Rezņikoviem ļoti garšo vistas gaļas ēdieni, no zivīm cieņā ir lasis. Bet tādiem sarežģītākiem un darbietilpīgākiem «projektiem», piemēram, pildītas zivs pagatavošanai, laiks atrodas tikai reizi divās, varbūt pat trijās nedēļās.

Tā kā veikali no mājām atrodas salīdzinoši tālu, produkti tiek pirkti reizi nedēļā. Nekāds saraksts par to, kas būtu vajadzīgs, Diānai un Jūlijam nav vajadzīgs, ir zināms, ka ģimene nedēļas laikā izdzers aptuveni litru piena, apēdīs 30 olas, 3 iepakojumus biezpiena, dažus maizes kukulīšus un daudz dažādu augļu un dārzeņu. No augļiem īpaši iecienīti ir āboli, un arī bērni tos ēd labprāt, tāpēc Diānai ir būtiski, lai tie būtu audzēti tepat Latvijā. Viņa pievērš uzmanību arī produktu sastāvam - cik un kādas E vielas tiem pievienotas. Biežāk pirktajiem produktiem tas jau ir zināms. Vairāk jāpapēta tādi, kas reti iegulst Rezņikovu iepirkumu ratiņos. Tomēr visu ģimenei nepieciešamo lielveikalos nevar nopirkt. Īpaši tas attiecas uz gaļas produktiem. Viņi ēd tikai tos dzīvniekus, kas nokauti atbilstoši reliģiskajiem noteikumiem. Veikali tādus nepiedāvā, tāpēc nākas pirkt saldētus, piemēram, sinagogā. Šo iemeslu dēļ Rezņikovi veikalos nepērk arī desas un cīsiņus. Tomēr ir ražotāji, kas padomājuši par viņu vajadzībām, - var nopirkt majonēzi un pat saldo krējumu, kura sastāvā nav piena produktu. Un šos produktus izmantot gaļas ēdienu pagatavošanā.

Uz jautājumu, kādi ir bērnu iemīļotākie produkti, Diāna uzskaita: dzērieni Actimel, šokolādītes ar piena pildījumu, biezpiena sieriņi. Tos bērni ēd, pārnākuši no skolas vai pirms gulētiešanas, kad mazajiem rodas sajūta, ka dienas laikā nekas nav ēsts. Bet viņai kā mammai vislielākais prieks, ka bērni pieradināti dzert daudz ūdens. Arī tad, ja nopirkta sula, tā tiek atšķaidīta ar ūdeni. Lai nebūtu tik salda un neveselīga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ģimenes ēdienkarte septiņām dienām

Brokastīs (ēd brīvdienās) - visbiežāk omlete, biezpiens dažādās variācijās, humuss, pita, kafija, bērniem tēja ar pienu.
Pusdieno ārpus mājas.
Vakariņas:
P. Cepta vistas karbonāde un svaigu dārzeņu salāti (galvenokārt tomāti, gurķi, paprika). O. Vecmāmiņas gatavotie pelmeņi ar vistas gaļu. Zaļo loku salāti ar olu un krējumu. T. Sacepti vistas šķiņķīši ar makaroniem. Svaigu dārzeņu salāti.
C. Borščs. Kotletes ar rīsiem. Svaigu dārzeņu salāti.
P. Lasis, cepts cepeškrāsnī. Sagriezti dārzeņi.
S. Vistas zupa, cepta vistas karbonāde, cepti kartupeļi, svaigu dārzeņu salāti. Vakariņas ciemos ārpus mājas.
Sv. Vistas gaļas zupa, pelmeņi. Augļi un dažādi našķi, piemēram, biezpiena sieriņi - kad kārojas.

Pirkts veikalā
Piens, biezpiens, olas, siers, sviests, biezpiena sieriņi, maize, gurķi, pipari, tomāti, zaļumi, āboli, apelsīni, banāni, Actimel, lasis, torte Skudru pūznis, sula, kafija, šokolādītes. Kopā ar gaļas produktiem, kurus nepērk veikalā, vidēji Ls 40 nedēļā
(reizēm Ls 50).

No viņiem var mācīties

Ja bērnus pieradina dzert ūdeni, viņi to izvēlas arī tad, kad mamma vai tētis neseko līdzi dzērienu izvēlei.
Ir vērts nogaršot pitas - maizītes, kuras atgādina pīrādziņus «ar kabatiņu». Tās var piepildīt pēc paša izvēles - daudzveidīgi un garšīgi.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?