Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Var būt spēcīgāka, nekā izskatās

Sabiedrība citai politikai, par kuru vēl nesen daži vīpsnāja kā par trīs cilvēku partiju, sestdien kongresā demonstrēja, ka cilvēkresursu un intelektuālā potenciāla ziņā tā var izrādīties pat spēcīgākā no Vienotības partijām, ja par atskaites punktu ņem katras partijas radīto iespaidu par sevi kopsapulcē.

Bez emocionāli jūsmīgām runām, daudz lietišķākā gaisotnē nekā iepriekš sabiedrotie _Jaunais laiks_ un Pilsoniskā savienība, _SCP_ kongresā analizēja politikas procesu, izvērtēja plusus un mīnusus dalībai apvienībā _Vienotība_, kā arī parādīja savu pozīciju ekonomiskajos jautājumos, kas dažos gadījumos atšķiras no partneru pieejas, liecināja ekonomistu Gata Kokina un Jāņa Ošleja ziņojumi.

SCP, kas dibināta 2008.gada septembrī, kā sociāli liberāla partija ir kreisāka un vēl nav atmetusi cerību pārliecināt kolēģus vismaz no Pilsoniskās savienības arī par progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa nepieciešamību. Ekonomists J.Ošlejs, kas šoreiz uzrunāja sapulcējušos no Barselonas videokonferences formātā, kārtējo reizi mudināja noticēt lata devalvācijai, bez kuras, viņaprāt, nebūs iespējama ekonomikas atkopšanās. SCP līderis Aigars Štokenbergs to vairāk vērtē kā diskusijas pieteikumu, atšķirīgajā pozīcijā nesaskatot apgrūtinājumu sadarbībai apvienībā, jo tajā demokrātiski diskusijās katrs piedalīsies ar saviem argumentiem, un tā varēs nonākt pie labākā lēmuma, bet vairākuma viedoklis būs saistošs pārējiem.

Par dalību Vienotībā nobalsoja 213 delegāti, bet 12 bija pret. Tie, kas izteica šaubas, minēja vairākus un dažādus iemeslus. Arnis Sinkevičs no Ozolniekiem, kurš bija J.Ošleja pozīcijās, balsojis pret, jo līdz apvienības dibināšanai neesot panākta vienošanās par monetāro politiku. Citiem nav bijusi iespēja pārliecināties, ka JL un PS patiešām ir tāds intelektuālais resurss, lai izpildītu tik bieži piesaukto solījumu izveidot tādu valsti, no kuras cilvēki negribētu braukt projām, un atjaunotu uzticību politiķiem un varas institūcijām.

Vēl dažus piesardzīgus darot skaļie saukļi un savstarpējās attiecības abās labējās partijās kontekstā ar neseno JL frakcijas vadītāja Dzintara Zaķa interviju Latvijas Avīzē, kuru pieminēja Jānis Dzenis no Kokneses. Dz.Zaķis par SCP atšķirīgo ekonomisko pozīciju bija sacījis, ka A.Štokenberga partija neesot bijusi valdībā, bet, kad tur nokļūšot, tad «es domāju, ka retorika būs mērenāka, bet, ja atsevišķi Vienotībai piederīgi indivīdi ilgtermiņā turpinās kaut kādā veidā dezorganizēt apvienības darbu, tad būs jāmeklē risinājumi». Uz LA jautājumu, vai tad notiks tas pats, kas ar Danu Titavu, kuru izslēdza no partijas, Dz.Zaķis bija atbildējis: «Tieši tā! Bet tā ir - politiskā partija ir kolektīvs. Iekšienē var diskutēt.»

SCP kongresā video iespējas, dodot vārdu klātneesošajiem, tika izmantotas vairākkārt - arī premjers Valdis Dombrovskis (JL) apsveica topošos partnerus videouzrunā, izsakot cerību, ka Vienotība kļūs par pagrieziena punktu Latvijas politikā. Klātienē uzrunas teica Solvita Āboltiņa (JL), Sandra Kalniete (PS) un Sarmīte Ēlerte. Šīs uzstāšanās bija vērstas uz plašākas sabiedrības daļas iesaistīšanos politisko procesu veidošanā, par ko runāja arī SCP valdes loceklis Artis Pabriks, kuru arī varēja vērot tikai ekrānā. «Ir jāpanāk situācija, ka politiku veido liela sabiedrības daļa, nevis viens, vai daži cilvēki,» teica A.Pabriks. Apsveikumu bija atsūtījis arī TB/LNNK priekšsēdis Roberts Zīle, kura pārstāvētā partija varētu būt viens no politiskajiem spēkiem, kas apvienībai pievienojas pēc tās dibināšanas 6.martā, kas paredzēta Nacionālajā teātrī. TB/LNNK bija minēts kā JL sabiedrotais, bet SCP satelītorganizācija ir LSDSP, caur Pilsonisko savienību apvienībā varētu ienākt Visu Latvijai!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?