Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Var pārbaudīt arī ekspertīzē

Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 27. panta pirmā daļa paredz minimālo garantijas periodu divus gadus no preces iegādes (faktiskas saņemšanas) vai pakalpojuma saņemšanas brīža. Tomēr, ja preces pārdevējs vai pakalpojuma sniedzējs apsolījis vai vienojies ar patērētāju par garāku garantijas periodu, piemērojams garākais periods.

Patērētāja tiesības saistībā ar garantiju lielā mērā atkarīgas no preces vai pakalpojuma neatbilstības rakstura, kā arī laika perioda, kurā neatbilstība tiek atklāta.

Ja preces vai pakalpojuma neatbilstība atklājas ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc preces iegādes vai pakalpojuma saņemšanas, patērētājs var prasīt no preces pārdevēja vai pakalpojumu sniedzēja cenas samazināšanu; neatbilstības novēršanu vai arī neatbilstības novēršanas izdevumu atlīdzināšanu, ja patērētājs pats nodrošinājis neatbilstības novēršanu; preces apmaiņu, citas atbilstošas lietas izgatavošanu (ja pakalpojums izpaudies kā lietas izgatavošana) vai arī jauna, atbilstoša pakalpojuma sniegšanu; līguma atcelšanu un par preci vai pakalpojumu samaksātās naudas summas atdošanu.

Ja preces vai pakalpojuma neatbilstība atklājas vēlāk par sešiem mēnešiem pēc preces iegādes vai pakalpojuma saņemšanas, patērētājs sākotnēji var prasīt no preces pārdevēja vai pakalpojumu sniedzēja neatbilstības novēršanu, neatbilstības novēršanas izdevumu atlīdzināšanu (ja patērētājs pats nodrošinājis neatbilstības novēršanu), preces apmaiņu, citas atbilstošas lietas izgatavošanu (ja pakalpojums izpaudies kā lietas izgatavošana) vai arī jauna, atbilstoša pakalpojuma sniegšanu. Tikai pēc tam, ja preces pārdevējs vai pakalpojumu sniedzējs nevar izpildīt šādu prasījumu, patērētājs ir tiesīgs prasīt cenas samazināšanu vai arī līguma atcelšanu un cenas atmaksu proporcionāli nolietojumam (ja pārdota prece vai pakalpojuma ietvaros izgatavota lieta).

Ja neatbilstība ir maznozīmīga un nevar būtiski ietekmēt patērētāja tiesības izmantot preci vai pakalpojumu, līguma atcelšana un samaksātās naudas summas atcelšana nevar tikt prasīta.

Patērētājs var izlietot garantiju, vēršoties pie preces pārdevēja vai pakalpojumu sniedzēja ar t. s. prasījuma pieteikumu. To var darīt arī mutiski, tomēr ieteicamāka ir rakstiska forma, it sevišķi, ja vienošanās ar preces pārdevēju vai pakalpojumu sniedzēju par neatbilstības novēršanu netiek panākta uzreiz. Iesniedzot prasījuma pieteikumu, patērētājam neatbilstošā prece vai lieta jāuzrāda preces pārdevējam vai pakalpojuma sniedzējam, vai, ja tas nav iespējams, jāinformē, kā šai precei vai lietai iespējams piekļūt. Preces pārdevējam vai pakalpojuma sniedzējam uz saņemto prasījuma pieteikumu jāatbild desmit dienu laikā.

Ja preces pārdevējs vai pakalpojuma sniedzējs neatzīst preces vai pakalpojuma neatbilstību, neatbilstības esamība var tikt pārbaudīta ekspertīzē. Ekspertīzi var veikt Patērētāju tiesību aizsardzības centra datu bāzē norādīts eksperts. Ja ekspertīzē tiek konstatēts, ka patērētāja prasība ir pamatota, preces pārdevējs vai pakalpojuma sniedzējs septiņu darba dienu laikā izpilda patērētāja prasību, turklāt patērētājs ir tiesīgs atprasīt ekspertīzes izdevumus no preces pārdevēja vai pakalpojuma sniedzēja.

*zvērināts advokāts, biroja ECOVIS CONVENTS partneris

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?