Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Var sākties solīšana un ierobežošana

Tam, ka nav pieļaujama pašvaldību cīņa par deklarētajiem iedzīvotājiem, piekrīt arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP). Kamēr dažādas priekšrocības pašvaldībās deklarētajiem iedzīvotājiem piedāvāja Sigulda vai Jūrmala, tas neatstāja tādu iespaidu uz valsti kopumā kā Rīgas iesaistīšanās šajā sacensībā, uzskata ministrs. Rīga ir ar citu ietekmi un statusu - ja tas būtu nostiprināts likumā, šī diskusija varbūt izpaliktu, bet topošais likums par Rīgu kā Latvijas galvaspilsētu ir iegūlis neskaitāmās darba grupās.

Oktobra sākumā Rīgas dome apstiprināja saistošos noteikumus, kas paredz diferencēt braukšanas maksu Rīgas sabiedriskajā transportā atkarībā no deklarētās dzīvesvietas. Rīdziniekiem braukšanas maksa paredzēta 42 santīmi jeb 0,60 eiro, bet citu pašvaldību iedzīvotājiem - 84 santīmi jeb 1,20 eiro. Vairāki vietējie līderi to uztver kā spiedienu galvaspilsētā strādājošajiem pārdeklarēties Rīgā. Domes vicemērs Andris Ameriks (GKR) iepriekš Dienai norādīja uz valsts mērogā nesakārtoto sistēmu kā galveno šīs situācijas iemeslu, jo Rīgā strādā 225 000 iedzīvotāju, kuri deklarēti citur, piemēram, 11 500 ir no Daugavpils.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) šos noteikumus vēl vērtē. Ministrijai savs viedoklis jāpasaka līdz 9. novembrim, bet VARAM cer to izdarīt agrāk. Tikmēr Vienotības deputāti iesnieguši Saeimā jau atvērtajā Sabiedriskā transporta likumā ierosinājumu liegt pašvaldībai deklarēto dzīvesvietu izmantot kā vienīgo kritēriju atšķirīgas braukšanas maksas noteikšanai. Savukārt portālā Mana balss sāktā parakstu vākšana pret Rīgas domes lēmumu ir beigusies ar pozitīvu iznākumu - savāktiem 10 000 parakstu -, kuri tiks nodoti Saeimai. Pilsoņu iniciatīvas autori arī aicina veikt revīziju SIA Rīgas satiksme.

Mazajiem nav ko solīt

Vietējie līderi brīdina, ka Rīgas lēmums var novest pie pašvaldību sacensības par deklarētajiem iedzīvotājiem ar neprognozējamu iespaidu uz valsts attīstību. Babītes novada domes priekšsēdis Andrejs Ence (RA), kura novadā noteiktās priekšrocības lasāmas uz vairākām lapām, atzina, ka bagātās Pierīgas pašvaldības varbūtējā pārdeklarēšanās neuztrauc. Taču mazie novadi, kuru iespējās nav piešķirt dažādas atlaides, varētu pazaudēt strādājošos cilvēkus, no kā ciestu to budžets. Aptaujātajās pašvaldībās vēl nebija jūtama cilvēku vēlme pārdeklarēties.

Taču mazāko novadu iedzīvotājiem dome tiešām nevar solīt pārāk daudz. Gandrīz visur ir brīvpusdienas skolēniem. Citiem līdz 9. klasei, bet Madonas novadā - visiem bērniem, sākot ar bērnudārzu un beidzot ar 12. klasi. Taču tas nav noteikts ar domu veicināt deklarēšanos, bet gan, lai atbalstītu ģimenes, teica mērs Andrejs Ceļapīters (Vienotība). Lielā daļā pašvaldību par ēdināšanu pašvaldības skolās nav jāmaksā nevienam bērnam neatkarīgi no dzīvesvietas. Dobeles novadā skolēniem tiek izsniegti e-taloni braukšanai sabiedriskajā transportā. «Mums nav īpašas kartes. Visi, kas strādā un dzīvo novadā, ir vienādi mīļi un labi cilvēki,» teica Dobeles novada priekšsēdis Andrejs Spridzāns (ZZS).

Vairākumā aptaujāto pašvaldību ir paredzēts bērnu piedzimšanas pabalsts, kas Preiļu novadā ir 50 latu, bet Tērvetes novadā - 75 lati ar domu to paaugstināt vismaz līdz 100 latiem. Tērvetes novada skolēni, pensionāri, represētie un pašdarbnieki tiek vesti arī ekskursijās, teica novada priekšsēde Dace Reinika (ZZS). Transportu no visām apdzīvotajām vietām nodrošina arī uz pasākumiem kultūras namā. Dundagas novada domes priekšsēdis Gunārs Laicāns savā pašvaldībā deklarēto iedzīvotāju skaitu cer palielināt citādi - veidojot uz ārzemēm aizbraukušo novada iedzīvotāju datubāzi, caur radiem un paziņām cenšoties apzināt viņu atrašanās vietu, lai varētu paziņot par jaunām darba vietām.

Pretrunā ar NAP

Cīņa par deklarēto iedzīvotāju skaita palielināšanu un viņu šķirošana pēc dzīvesvietas ir pretrunā ar valsts politiku, kas atspoguļota Nacionālajā attīstības plānā. Tajā ir paredzēts veicināt reģionu attīstību ap deviņām lielajām pilsētām un 21 attīstības centru, ar atbalsta pasākumiem veicinot arī darba vietu radīšanu, vienlaikus ir ierobežotas iespējas pretendēt uz šo atbalstu citām pašvaldībām. Ventspils domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Guntis Blumbergs (Latvijai un Ventspilij) uzsvēra, ka Ventspils savu darbību orientē uz reģionu, lai pilsētas piedāvātās iespējas būtu pieejamas arī novada, Kuldīgas, Talsu un citu pašvaldību iedzīvotājiem.

Pagājušās nedēļas nogalē sociālajā vietnē Twitter.com tika ironizēts par ventspilnieku lēmumu samazināt maksu par sabiedriskās tualetes apmeklējumu. Jāteic, ka šī pašvaldība var atļauties ne tikai to. Tā dotē arī viesizrādes Teātra namā Jūras vārti, kur Rīgas teātru sniegumu var skatīties par ievērojami zemāku cenu. Iespēju to izdarīt izmantojot arī rīdzinieki. Ventspils dome arī sākusi strādājošo personu inventarizāciju, lai noskaidrotu, cik no viņiem ir deklarēti citās pašvaldībās. «Piespiest nevienu nevar, var tikai ieinteresēt. Ja, piemēram, ārsts no Rīgas saņem dienesta dzīvokli, tad varam prasīt, lai viņš deklarējas Ventspilī,» teica G. Blumbergs, kurš uzskata - dome var dot atlaides, bet nav pieņemama maksas paaugstināšana tiem, kuri nedzīvo pašvaldībā. Izņemot G. Blumbergu, pārējās domes vadošās amatpersonas dzīvo ārpus pilsētas, bet deklarējušās Ventspilī.

Saeimas deputātam Ainaram Latkovskim (Vienotība) ir siguldieša identifikācijas karte, kas paredz daudzas atlaides, ieskaitot iepirkšanos tirdzniecības vietās un braukšanu speciālajā pilsētas autobusā par velti. Deputāts to neizmanto, bērni gan braucot ar īpašo autobusu. A. Latkovskis tajā neredz nekā peļama, jo «Sigulda nedzīvo uz citu rēķina, bet Rīga vēlas iedzīvoties uz laucinieku rēķina». Rīgas iecerei Saeimā nav liela atbalsta. Pret to ir arī Zaļo un Zemnieku savienība, kuras viens no līderiem Augusts Brigmanis paredzēja, ka šāds lēmums var izraisīt pretreakciju - Jelgavas dome tad varētu noteikt maksu par tās tilta šķērsošanu. Arī tas reiz jau ir piedzīvots, kad Kandavas novada domes deputāti 2010. gada pavasarī nolēma noteikt 50 santīmu lielu maksu par iebraukšanu Kandavas pilsētas un Abavas senlejas teritorijā, bet iedzīvotāju sabiedriskajā apspriešanā ideju noraidīja. Bijušais Rīgas mērs, VL-TB/LNNK valdes loceklis Jānis Birks atgādināja, ka «Rīgas mēra amats ir valstiska mēroga postenis, kuru nedrīkst izmantot, lai konfrontētu pašvaldības un nodarbotos ar šķeltniecību». Arī J. Birks Rīgas likuma neesamību minēja kā būtiskāko problēmu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pašvaldību piešķirtās priekšrocības deklarētajiem

Babītes novada piemērs
Vienu reizi nedēļā viena bezmaksas slidošanas nodarbība ledus hallē INBOX
Bezmaksas peldēšanas apmācība piecus un sešus gadus veciem bērniem
Peldbaseina izmantošana ar atlaižu karti par vienu latu lētāk
Bērna piedzimšanas pabalsts 150 latu, ja abi jaundzimušā vecāki dzīvo novadā vismaz pēdējo gadu. Bērna piedzimšanas pabalsts 100 latu, ja vismaz viena vecāka dzīvesvieta pēdējos 12 mēnešus ir deklarēta novadā
Pabalsts audžuģimenēm par katru bērnu mēnesī 150 latu
Pabalsti bērniem ar invaliditāti vai celiakiju 50 latu gadā
Pabalsti personām, kas sasniegušas 80, 85, 90 līdz 99 un vairāk gadu no 30 līdz 100 latiem atkarībā no sasniegtā vecuma
Pabalsti politiski represētām personām - 50 latu valsts proklamēšanas gadadienā
Pabalsts pēc soda izciešanas - 15 latu
Apbedīšanas pabalsts - 50 latu
Pabalsts tuberkulozes slimniekiem - 50 latu mēnesī
Babītes novada izglītības iestādēs ir ēdināšanas maksas atvieglojumi
Daudzbērnu ģimenēm priekšrocības uz pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādi, šo ģimeņu bērniem bezmaksas mācības Babītes Mūzikas skolā
Babītes novada pašvaldībai ir līgums ar Rīgas domi, uz kura pamata novadā deklarētajiem profesionālās ievirzes skolu audzēkņiem, kuri apmeklē Rīgas skolas, pašvaldība apmaksā 50% no mācību maksas
Novada pašvaldība ar īpašu lēmumu diviem vidusskolēniem piešķir bezmaksas mācību vietas Latvijas Starptautiskās skolas programmās
Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi vairākām deklarēto personu kategorijām

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?