Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Vasaras nometne bērnam

Nometņu šogad ir ievērojami mazāk nekā citus gadus, toties tās kļuvušas interesantākas un daudzveidīgākas, stāsta Nometņu informācijas centra direktors Aleksandrs Milovs. Atpūtas, piedzīvojumu, sporta, labo darbu, zinātnieku, valodu - tās ir tikai nedaudzas tēmu daudzveidībā. Bērniem vecumā no sešiem līdz deviņiem gadiem pieprasītākās esot sižeta nometnes, stāsta A.

Milovs, piemēram, _Harija Potera, Skubija Dū, Šreka_ un līdzīgas. 10-13 gadu vecuma grupā populārākās ir atpūtas un valodu nometnes. Savukārt jaunieši no 14 līdz 18 gadiem alkst pēc piedzīvojuma un «kaut kā interesanta», stāsta A. Milovs. Lai nekļūdītos nometnes izvēlē, vecākiem kopā ar bērnu ieteicams izvērtēt programmu: vai tā atbilst bērna interesēm un vai nometne būs spilgtākais vasaras piedzīvojums.

Nedaudz lētākas

Jo nometnēs vairāk atrakciju un notikumu, jo tās dārgākas. Lētākas ir nometnes ar dzīvošanu teltī. Arī dienas nometnes, kas ierīkotas skolu telpās vai jauniešiem domātos dienas centros ar izbraukumiem un pārgājieniem, ir lētākas un šogad esot ļoti pieprasītas, zina teikt A. Milovs. Pašvaldību un Rīgas domes atbalstītās nometnes ir bez maksas, un vecāki maksā tikai par ēdināšanu trīs vai četrus latus dienā, bet, diemžēl, daudzās vairs neesot vietu. Tomēr citus gadus dienas nometnē par diennakti bija jāmaksā 15 latu un vairāk, toties tagad tajās var piedalīties pat par 8-10 latiem, skaidro A. Milovs.

Nauda atpakaļ

Droša nometne ir reģistrēta nometne. Lai par to pārliecinātos, vecākiem jāpārliecinās, vai par nometnes organizēšanu ir informēta pašvaldība un vai nometnes vadītājam ir nometnes vadītāja sertifikāts. Tāpat nometnes darbībai jābūt saskaņotai ar Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienestu, kā arī ar Veselības inspekciju par nometnes vietas atbilstību ekspluatācijas, higiēnas un epidemioloģiskās drošības prasībām. Būtiski pārliecināties arī, vai ēdināšanas pakalpojuma sniedzējs ir reģistrēts Pārtikas veterinārajā dienestā. Tāpat vecākiem ar nometnes vadītāju jāizrunā drošības, medicīniskās aprūpes jautājumi. Vecākiem būtiski ir nenoklusēt informāciju par bērna alerģijām, bailēm, piemēram, no ūdens, no augstuma.

Pērn par bērnu nometnēm Bērnu tiesību aizsardzības departamentā iesniegtas trīs sūdzības. To pamatā vecāku un nometņu vadītāju nesaprašanās. Piemēram, bija sūdzība par to, ka bērniem tiek mācītas vēderdejas, iebildumi par līguma nepilnībām, piemēram, ka tajā nav norādīts līguma slēgšanas datums, pastāstīja Bērnu tiesību aizsardzības departamenta galvenā inspektore Daina Upīte. Vecākiem jāņem vērā, ka līgums tiek slēgts tikai tad, kad ar nometņu vadītāju izrunāti visi jautājumi un arī nometņu programma un aktivitātes atbilst tam, ko vecāki gribējuši, uzsver eksperti. Līgums tiek slēgts divos eksemplāros: viens paliek pie nometnes organizatora, otrs - pie vecākiem. Vajadzības gadījumā vecāki var lūgt nometņu vadītājam līgumu papildināt. Labi, ja līgumā ir skaidri atrunāta kārtība, kādos gadījumos vecākiem tiek atdota nauda. To parasti atdod tad, ja kāds pasākums nenotiek vai tiek pārcelts, skaidro A. Milovs.

Bērns pieskatīts?

Kā var zināt, ka bērns nometnē tiks labi pieskatīts? Pirmkārt, vecākiem jāpārliecinās, kāda ir nometņu vadītāja pieredze darbā ar bērniem, uzsver D. Upīte. Otrkārt, vecākiem jāiepazīstas ar pasākumu programmu un aktivitātēm. Treškārt, jāpainteresējas, cik darbinieku pieskatīs bērnus atrakcijās, pārgājienos. Nav slikti, ka nometnēs tiek piesaistīti jaunieši, tomēr nevajadzētu būt tā, ka par bērnu drošību atbild jaunieši 17 gadu vecumā. Par bērnu drošību atbild nometnes organizators - ir labi, ja arī tas tiek minēts līgumā.#

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?