Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Vecāki iesaka kooperēties

Vecākais dēls šovasar nopelnīja savu pirmo naudiņu un pusi iztērēja skolas grāmatām un darba burtnīcām - stāsta valmieriete Inese Koļesņikova. Lai sagādātu abiem dēliem nepieciešamo skolai, ģimene izdevusi ap 100 latu.

Inese Koļesņikova audzina divus dēlus - Marks mācīsies Valmieras Viestura vidusskolas 10. klasē, Rinats Dāvids - 4. klasē. Augustā, kad vecāki saņēmuši algu, devušies pirkt visu skolai nepieciešamo. Grāmatas un darba burtnīcas ir dārgas - ap 10 latiem katra. Ineses māsa mežā lasījusi mellenes, tā nopelnījusi, lai saviem bērniem sapirktu skolai nepieciešamo.

Talkā nāk vecmāmiņas

«Strādāju drauga vecākiem piederošajā mežniecībā Valkā, eglītēm kaisīju minerālmēslus, par piecām dienām nopelnīju 65 latus, skolai nepieciešamajam iztērēju ap 30 latu,» piebilst Marks. Viņš ir apmierināts, ka bijusi izdevība kaut nedaudz pastrādāt, nevienam citam no klases tā nav veicies.

Inese atzīst, ka liels atspaids ir abas vecmāmiņas, tā ir arī iespēja dēliem būt laukā dārzā, jo paši dzīvo daudzstāvu mājā. Vasarā mazāk iznāk tērēt pārtikai, jo vecmāmiņas dalās ar izaudzēto. «Vēlējos, lai dēli tiek kādā nometnē. Rinatam paveicās. Netālu Vīnkalnos piecas dienas sportoja, radoši darbojās, taču tas prasa finanses. Marks ir priecīgs, ka vismaz kādu laiku pavadījis ar draugiem Valkā,» stāsta Inese.

Lai arī ģimenē ir divi dēli un vecākā brāļa mazāk novalkātās drēbes tiek jaunākajam, lielāka daļa apģērba tomēr jāpērk no jauna. Markam 9. klases izlaidumam uzvalku pirkuši Rīgas tirgū, tas derēs arī šogad, Rinatam svētku tērpu - melnas bikses un žaketi - paveicies nopirkt ar atlaidi turpat Valmierā. Atlaide bijusi ievērojama - no 140 uz 38 latiem. Inese stāsta, ka klāt varēs pievilkt brāļa zilo kreklu, bet Rinats iebilst, ka viņš labāk vēlas oranžu.

Iegādājoties kancelejas preces, kopīgi lūkojuši, lai patiktu zīmējums uz burtnīcām un kladēm, pildspalvu dizains u. tml. Kopumā par grāmatām, zīmēšanas albumiem, burtnīcām un citām kancelejas precēm topošajam 4. klases skolēnam izdots ap 50 latu.

Arī par ēšanu un saziņu

Jautāti, vai nepieciešami mobilie tālruņi, puiši atbild, ka noteikti. Rinats pie jauna ticis dzimšanas dienā, jau otro gadu esot skārienjutīgs modelis. Marks jaunu modeli ar navigācijas sistēmu iegādājies no tuvinieku dāvātās naudas, beidzot pamatskolu. «Strādāju veikalā par pārdevēju no astoņiem rītā līdz desmitiem vakarā, darbadienās ļoti kontrolēju, ko dēli dara pēc skolas, kur atrodas, tāpēc tālrunis ir svarīgs, jo sazinos gandrīz katru stundu,» atklāj Inese. Labi, ka veikals atrodas tuvu mājai, un puikas pie viņas bieži ieskrienot.

Skolas laikā vecāki katru dienu dod līdzi pusotru latu ēšanai. Marks atklāj, ka lielākajās klasēs skolā piedāvātās pusdienas gandrīz neviens neēd. Viņš tuvējā veikalā vai maiznīcā nopērk kādu smalkmaizīti vai picu. Arī Rinats skolas kafejnīcā izvēlas, kas labāk garšo, nevis ēd ēdnīcā paredzēto, kas maksā Ls 1,20. Puiši atsakās ņemt līdzi mājās sagatavotas sviestmaizes. Tā kā Inese ilgas stundas atrodas darbā, tad jau ar gatavām vakariņām atnāk un mazdēlus paēdina vīramāte.

Ar apģērbu palīdz draugi

«Bērni ir atšķirīgi, un viss atkal ir citādi, nekā kad pirmo gadu skolā sāka iet meita. Daudz kas jāiegādājas no jauna,» stāsta rīdziniece Inga Reimane, kuras meita Nelda Zauere jau būs piektklasniece, bet dēls Reinis Zauers kļūs par Rīgas Kultūru vidusskolas 1. klases skolēnu.

Inga atklāj, ka izdodas ietaupīt uz apģērbu un apavu rēķina, jo izpalīdz draugi, kuriem bērni no kāda drēbes gabala jau izauguši un nav to paspējuši novalkāt. Tā palaimējies, ka Reinis ticis pie goda tērpa jau bērnudārza izlaidumā, sākot no vestes līdz žaketei un biksēm, tikai nācies nopirkt jaunu kreklu. Arī kurpes kāda draugu ģimene savam bērnam bija nopirkusi par mazu, taču Ingas puikam der.

«Skolā nav noteiktas formas, galvenais, lai ir ērti. Ikdienas apģērbu mēdzu iegādāties arī mazlietotu apģērbu veikalos. Mani bērni nav izvēlīgi, un jauns apģērbs maksā ļoti dārgi. Kaut ko atved māsa, kura strādā ārzemēs, un tur apģērbs ir daudz lētāks,» stāsta Inga. Lielveikalos viņa izmanto atlaides, jo standarta cenās nevar iekļauties.

Inga Reimane rēķinājusi, ka izdevumi būs līdzvērtīgi abiem, jo arī Neldai jāpērk jauna soma, vecā savu jau nokalpojusi, arī grāmatas un darba burtnīcas. Kancelejas preces viņa meklē vairumtirdzniecības bāzu veikalos cerībā nopirkt vajadzīgo par zemāku cenu.

Tā kā Ingas darba stundas mēdz ievilkties, mazāko brāli no skolas pavadīs māsa, taču saziņai nepieciešami mobilie tālruņi. Arī šajā ziņā ģimene nav īpaši izvēlīga: Neldai pirmajā klasē iegādāts mazlietots tālrunis, un Reinis paziņojis, ka šim nolūkam paņems no savas krājkasītes, tikai lūdzis, ja nedaudz pietrūks, vai mamma varētu pielikt trūkstošo.

Inga stāsta, ka centusies pa daļai kaut ko iegādāties jau kopš vasaras sākuma, jo vienā mēnesī tā būtu pārāk liela summa. Septembrī tēriņi pieaugs, jo būs jāmaksā par pusdienām un neparedzētiem fondu maksājumiem. Reinim kā pirmklasniekam būs brīvpusdienas, abiem bērniem plānots kaut ko dot līdzi brokastīm un launagam. Līdz šim Nelda līdzi ņēmusi tostermaizītes un augļus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Labdarības portāls ziedot.lv sadarbībā ar reģionālajām labdarības organizācijām un pašvaldībām sesto gadu rīko akciju Skolas soma. Akcijas partneris ir SIA Rimi Latvia.
Ziedojot var uzdāvināt daļu no nepieciešamajām lietām, lai kāds pirmklasnieks, kuram vecāki nevar iegādāties skolas piederumus, ar prieku sāktu skolas gaitas. Vēl augustā iespējams ziedot ziedojumu kastītēs veikalos Rimi un Supernetto visā Latvijā, arī citos veikalos, kuros atrodas speciālas ziedojumu kastītes. Zvanot uz ziedojumu tālruni 90006383, ziedosiet vienu latu projektam Skolas soma.

Lai nodrošinātu, ka ziedotie līdzekļi patiešām tiek izlietoti skolas preču iegādei, daudzviet Latvijā sadarbībā ar vietējām pašvaldībām un labdarības organizācijām ģimenes nesaņems naudu, bet dāvanu kartes 25 latu vērtībā, kuras var izlietot, pērkot tikai skolas preces.

Pirmklasniekus var atbalstīt, arī ziedojot mantas, kas varētu noderēt, skolas gaitas sākot, - somas, mācību piederumus, sporta tērpus u. tml. Šos ziedojumus var nodot attiecīgā novada sociālajā dienestā.

Aizkrauklē pirmo reizi tiek organizēts skolas mācību grāmatu maiņas punkts. 13. un 14. augustā no pulksten 9.00 līdz 18.00 1.-12. klašu skolēni aicināti uz IGA centru, kur varēs atstāt tās skolas mācību grāmatas, kuras jau izlasītas un apgūtas, un iemainīt tās pret nepieciešamajām grāmatām.

Arī labdarības organizācija Gaišie spārni jau ceturto gadu augusta beigās dodas pie maznodrošinātām ģimenēm uz attāliem Latvijas reģioniem, lai sniegtu atbalstu, bērniem sākot skolas gaitas. Šajā akcijā iedzīvotāji aicināti ziedot mācību grāmatas, kancelejas preces, klades, burtnīcas, jaunas skolas somas, sporta apģērbu, kā arī atbalstīt maznodrošinātas ģimenes finansiāli. Nepieciešamas arī higiēnas preces un uzglabājamas pārtikas preces, piemēram, makaroni, konservi
u. c. Finansiāli iespējams atbalstīt, zvanot uz ziedojumu tālruni 90006886. Ziedojums - viens lats.

Vecāki iesaka kooperēties savā starpā, lai draugiem un skolas biedriem palīdzētu ietaupīt. Viens no veidiem - mainīties ar mazlietotiem apģērbiem un apaviem, arī grāmatām un citām nepieciešamām precēm. Jāseko līdzi akcijām un atlaidēm veikalos, lai preces nopirktu par iespējami zemāku cenu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?