Nemaz nevaru saprast, kā uz tā galda visam tur esošajam pietika vietas. Lavašā tīti dārzeņi, lavašā tīts lasis. Pupiņu salāti, siera salāti, krabju salāti un Olivjē salāti. Mēles rullīši un groziņi ar tādu un šitādu pildījumu. Siera bumbas dillēs uz krekeriem un avokado salsa. Bija pat pīrāgi un kola. Un kā viesībās pienākas - torte. Šķiņķa torte.
Kad vecmāmiņa stāstīja par to, kas ir uz galda, un tika pieminēti Olivjē salāti, mazāk kautrīgiem viesiem radās jautājums - kas tie ir par salātiem? Man viesiem nācās skaidrot, ka, vienkārši sakot, Olivjē salāti ir tas pats rasols, tikai ar francisku izcelsmi. Droši vien gadsimta beigu Maskavas labākā franču restorāna pavārs un salātu radītājs Lisjēns Olivjē rauktu pieri, bet mūsdienās par Olivjē salātiem mēdz saukt visu, ko jauc ar majonēzi. Un tradicionāli šos salātus ēd krievu Jaunā gada svinībās.
Olivjē salāti ir mani mīļākie salāti. Kā arī tie ir vienīgie salāti, kurus iegādājos jau gatavus. Lai arī Olivjē salātu garšu atzīstu tikai no viena veikala, tos pārdod daudzos. Un dažādas ir to sastāvdaļas, jo recepti radītājs paņēma sev līdzi kapā. Manējiem Olivjē salātiem ir klāt āboli, bet nav irbīšu un vēžu. Vecmāmiņas salātiem arī nebija nekādas vainas.
Līdz astoņdesmit diviem gadiem nodzīvot, būt pie labas veselības, patikt Aishas dziedāšana, zināt, ka viņas skatuves vārds tagad ir Aija Andrejeva, un vēl spēt atšķirt vienu mazmazbērnu no cita ir cienījams sasniegums. Bet vecums nenāk viens. Jau man, kurš nodzīvojis gandrīz trīs reizes mazāk un redzējis tik daudz recepšu, prasot, ko es labprāt ēstu vakariņās, atbilde nav ilgi jādomā. Spageti ar cieto sieru un pesto.
Lai arī viesi bija stāvā sajūsmā par «kafijas galdiņu», vectēvu tur nekas neinteresēja. Es ceru, ka tikai jubilejas satraukums bija tam par iemeslu, bet savā ziņā šis pasākums manām bailēm no lasīt nespēšanas vecumdienās pielika klāt vēl vienas - nespēju priecāties par ēdienu. Tāpēc kopš tās dienas es šādos brīžos pie daudz laimes, labas veselības vēlēšanas arī novēlu - lai ļoti labi garšo!
Klasiskā Olivjē salātu recepte. Nepieciešami ir 200 g svaigu salātu, derēs ledus salāti vai Ķīnas kāposts. 100 g melnā kaviāra. Divi mizoti gurķi. Divdesmit piecu vārītu vēžu gaļa. Tā vietā var izmantot konservētu omāru. Divu vārītu irbīšu gaļa. 10-15 mazu marinētu gurķīšu. Piecas cieti vārītas olas. Trīs ēdamkarotes sojas pastas. 100 g marinētu kaperu. Provansas mērce - franču etiķis, divi olu dzeltenumi un 400 g olīveļas. Var aizstāt ar majonēzi. Visu, izņemot kaviāru, kaperus un sojas pastu, sasmalcina. Pievieno atlikušās sastāvdaļas, traukā samaisa ar Provansas mērci. Lai ļoti labi garšo!