Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Veģetārisms nav mana lieta, taču, neēdot gaļu, varu paēst

Lai arī kristīgā baznīca īpašas prasības attiecībā uz ēdienu neizvirza, daudzi gavēni izvēlas ievērot, nelietojot uzturā gaļu, pienu un kūkas. Dzīvo tādas kā veģetāras un mierīgas 40 dienas.

Veģetārisms ir pārliecība, kuras man pietrūkst, līdzko runa sākas par tītara filejas karbonādi vai jaunlopu aknu pastēti. Iespējams, mana problēma ir tajā, ka neesmu redzējis nevienas cūkas bēres un neviens manu mīļo trusīti nav pārvērtis cepetī. Bet šo nebūšanu pārliecinātam par veģetārismu kā pareizo dzīves formu man iedeva tieši īslaicīgā būšana veģetārietim.

Mēs ģimenē neesam baigie gaļas ēdāji, bet pāris reižu nedēļā mūsu mājās veģetārietis dabūtu iet gulēt ar tukšu vēderu. Par veģetāriešiem kļuvām netīšām. Tas bija impulsīvs lēmums - un, iespējams, nelaikā. Ziemas vidū žāvētās cūku ribiņas pupiņu zupai un salami vakara maizītei atdevām sievastēva sunim. To vietā sapirkām klijas, milzum daudz riekstu un žāvētu augļu. Ja nebūtu kliju - gluži kā svētkos.

Vienkāršās pusdienās ārpus mājas vienmēr paliek iespēja griķiem vai kartupeļiem ar salātiem, bet manā ēdnīcā katru dienu piedāvā ēdienkartē vismaz divus siltus veģetārus ēdienus. Biezeņzupu vai dārzeņu lazanju, kartupeļu un kāpostu kotleti vai puķkāpostus. Bet tik un tā visas ēdienreizes sarunas novirzījās uz manu gaļas neēšanu. Vai visu naudu esmu nospēlējis azartspēlēs? Kā gan es varēšu paskriet? Ar ko es uzņemšu dzelzi?

Tagad vairs neesmu veģetārietis, jo neredzēju tam jēgu. Taču, lai arī veģetārisms nav mana lieta, būšana par veģetārieti man daudz ko devusi. Zinu, kuros veģetārajos produktos ir dzelzs un kuros cinks. Atradu, kur var nopirkt lētākos un labākos riekstus pilsētā. Sēklu diedzēšana gan man īsti neizdevās, jo, vai nu labi nedīga, vai viss pasākums smaržoja pēc kaut kā ļoti neēdama. Tagad zinu, ka, neēdot gaļu, var paēst.

Veģetārs dzīvesveids virtuvē prasa lielāku izdomu, bet pat vegāni taisa tortes un vakariņas no trim ēdieniem. Veģetārietis nebūt nav vienmēr izbadējies zāles ēdājs. Nigēriešu pupiņu plācenīši izskatās pēc visparastākās kotletes, taču gaļas tur nav ne grama, un pieēst var pilnu vēderu. Nigērieši šos plācenīšus pērk uz ielas kā uzkodas, gluži kā mēs hotdogus.

Īstajā receptē ir melnacu pupiņas, tādas baltas ar melniem galiem, bet der arī pavisam parastas. Uz nakti atstāj kārtīgi izmērcēties. Nigērieši no rīta noberž mizas, skalo un piestā samaļ, bet to visu var kārtīgi sablendēt. Masai pievieno dažus smalki sagrieztus sīpolus un Kajennas piparus. To visu ar nelielu ūdens daudzumu dabū biezo pankūku mīklai līdzīgā konsistencē. Vajadzēs vēl drusku maltu parasto piparu un sāli. Labi, ja pirms cepšanas masu nedaudz atdzesē, bet var arī uzreiz pievienot smalki sagrieztu papriku un cept nedaudz eļļā. Atklāju, ka man vislabāk plāceņi garšo kopā ar jaunajiem lokiem krējumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?