Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Veiksmes stāsta prastā daba

Nežēlīgās metodes, ar kādām Maskavas ielas 39. nama īpašnieks risina attiecības ar saviem īrniekiem, pēc vairāku mēnešu cīniņiem sasniegušas dzirdīgas ausis arī Saeimas gaiteņos. Šodien atbildīgajā Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā beidzot paredzēts skatīt jautājumu, kā sakārtot regulējumu, lai īrniekiem pēc tam, kad namu pārņēmis jauns īpašnieks, nebūtu jācieš. Patlaban regulējums ir neskaidrs un rada riskus cilvēka pamattiesībām, piemēram, uz personas mājokļa neaizskaramību.

Divi grādi ziemā

Maskavas ielas namā notiekošais šķiet prātam neaptverams. Nama vizītkarte - nodrupušais apmetums kāpņu telpā un izteiktā izkārnījumu smaka tikai nedaudz atklāj to, ko piedzīvojusi šī ēka un tās iedzīvotāji. Kad sarunās iesaistās īrnieki, rodas aptuvena nojausma, cik daudz asaru te liets.

Tagad nams ir tikai daļēji apdzīvots. Agrāk teju katrs dzīvoklis bija aizņemts. Ēkai ir noteikts denacionalizētas mājas statuss. Pērnā gada nogalē to iegādājās divi Izraēlas pilsoņi. Kā norāda īrnieki, no tā brīža viņu dzīve pārvērtusies par elli.

Iedzīvotāji stāsta, ka viņiem nākas dzīvot bez elektrības, ūdens, normālas kanalizācijas un siltuma. Īrnieku pārstāve Natālija Garaņina rāda papīrus, kuros Rīgas pilsētas Īres valde pēc kādas vizītes ziemā konstatējusi, ka temperatūra dzīvokļos ir divi grādi. Vienā no aktiem apliecināts, ka dzīvokļa iekšienē veidojas apledojums, logi ir aizsaluši. Turklāt, pāris mēnešu pirms nams nonāca jauno īpašnieku rokās, uzņēmuma Rīgas siltums sastādītie akti liecina, ka nama siltumapgādes sistēma ir gatava apkures sezonai, ka viss atbilst tehniskajām prasībām, ka individuālie siltummezgli ir sagatavoti apkures sezonai.

Aizslēgt no ārpuses

Mājā dzīvo mazturīgie. Pusdemolētās durvju ailes vismaz aptuveni ļauj iedomāties, kādas cīņas te notiek. Namīpašnieki izvēlējušies visai primitīvu metodi, kā izlikt iemītniekus. Viņi aizslēdz durvis no ārpuses ar piekaramajām atslēgām. Iedzīvotāji Dienai atklāj, ka tas darīts arī, pašiem iemītniekiem esot dzīvoklī. Pēdējais piliens esot bijis gadījums ar kādu kundzi citā šī namīpašnieka mājā. Sieviete, esot dzīvoklī, pie ārdurvīm dzirdējusi urbšanu. Gājusi skatīties, un tur īpašnieka pārstāvji durvīm priekšā likuši restes. Esot izsaukta policija, kas, mutiski izsakot nosodījumu, tā arī aizbraukusi. Vēlāk namīpašnieku pārstāvji ar varu šo sievieti izlikuši no dzīvokļa, un viņa nakti pavadījusi zem klajas debess. Drīz pēc tam viņa atrasta mirusi. Policijā Dienai šo faktu neapstiprina. Namīpašnieku pārstāvis Dāvids Bobovņikovs šādu situācijas aprakstu dēvē par nepatiesību. Fakts, ka sieviete ir mirusi, viņam ir zināms, tomēr neba nu viņu vainas dēļ. Ne no viena īpašnieku pārvaldījumā esošā nama cilvēki ar fizisku spēku nav izlikti. Viņš zināja teikt, ka kundzei iepriekš bijušas problēmas ar alkoholu, un tā nav bijusi pirmā nakts, ko viņa pavadījusi ārpusē. To, kurš šajā situācijā melo, mēs, visticamāk, neuzzināsim.

Kriminālprocess netraucē

Tikmēr tie māju iedzīvotāji, kas vēl dzīvi, ir apņēmības pilni cīnīties. Īrnieku pārstāve Natālija Garaņina vērsusies dažādās iestādēs, lai tās sniegtu palīdzību, tajā skaitā Tiesībsarga birojā. Tiesībsargs Juris Jansons, apskatot namu, neslēpa Dienai sašutumu par situāciju, kādu patlaban piedzīvo šie ļaudis: «Cilvēku var izlikt no dzīvokļa tikai ar tiesas spriedumu, šeit to mēģina panākt ar šādām drastiskām metodēm, kas ir prettiesiski. Viņi būtu gatavi doties prom, bet nav jau uz kurieni, atliek palikt uz ielas. Šobrīd ne no valsts, ne no pašvaldības puses nav faktiski neviena centiena palīdzēt cilvēkiem, kas ir nonākuši neapskaužamā situācijā.» J. Jansons teic, ka gadījums nav unikāls, birojs saņemot arvien vairāk sūdzību par līdzīgām situācijām: «Gadu desmitiem tas ir atstāts pašplūsmā. Situācija ir kulminējusi līdz prātam neaptveramam stāvoklim.»

Sarunā cits pēc cita iesaistās arī namu iedzīvotāji. «Man ir deviņdesmit gadu, kur lai es eju?» trīcošā balsī jautā kāda kundze. «Man aizslēdza dzīvokli, kurā palika visas manas mantas,» nespējot noticēt tam, kas noticis, izmisuma pilnā balsī kliedz kāds jauns vīrietis. Iedzīvotāji runā viens caur otru.

Ināra Golubcova ir daudzbērnu ģimenes māmiņa. Šeit viņai dzīvoklis tika piešķirts 2001. gadā. «Tagad dzīvojam privātā divistabu dzīvoklī, ko mums pēc savas nāves atstāja mamma. Iepriekš dzīvojām šeit, bet, kad apsaimniekotāji atslēdza elektrību, siltumu un ūdeni, neizturējām un pārgājām uz divistabu dzīvokli. Apsaimniekotāji jau maijā saslēdza un nomainīja durvis. Tomēr šomēnes vēl saņēmām rēķinu par 215 eiro. Par ko - nav zināms. Netieku tur iekšā, netieku pakaļ savām mantām,» izmisumu neslēpj sieviete.

Vainu neredz

Īpašnieku pārstāvis Dāvids Bobovņikovs Dienai norāda, ka pie pašreizējās situācijas ir vainojams iepriekšējais apsaimniekotājs Nira fonds. «Īpašnieki pagājušā gada beigās nopirka divas trešdaļas no nama. Mums bija jāsaņem objekts, taču iepriekšējo īpašnieku nolīgtais apsaimniekošanas uzņēmums procesu ievilka. Rakstījām viņiem vēstules ar lūgumu nodot mums īpašumu ātrāk. Reāli mēs objektu saņēmām tikai 23. janvārī. Kad viņi mums nodeva īpašumu, siltumapgādes sistēmā trūka vairāku detaļu, turklāt nebija nolaists ūdens. Ārā bija apmēram mīnus 23 grādi, ūdens sistēmā bija aizsalis, un visas trubas bija saplīsušas. Atjaunot apkuri praktiski nebija iespējams. Es nezinu, kādā stāvoklī sistēma bija, kad to pārbaudīja Rīgas siltums, bet tad, kad mēs to pārņēmām, tā nedarbojās,» stāsta D. Bobovņikovs, norādot, ka Nira fonds, parakstot nodošanas aktu, arī norādīja, ka siltummezgli nav darba stāvoklī. Viņš teic, ka šī iemesla dēļ pašreizējie īpašnieki ar apsaimniekotājiem gatavojas tiesāties.

D. Bobovņikovs Dienai nenoliedz, ka namīpašnieki no ārpuses slēdz durvis, tāpat arī, ka tiek atslēgta elektrība. «Šādas sankcijas mēs piemērojam tikai parādniekiem. Iepriekš mēs viņus brīdinājām ar ierakstītām vēstulēm. Saprotiet, tur ir tādi īrnieki, kas nav maksājuši ne tikai pusgadu, bet trīs četrus gadus, sakrājot parādus uz pieciem tūkstošiem latu,» viņš skaidro un turpina: «Pašreiz tur dzīvo lieli parādnieki, arī cilvēki, kas tirgo alkoholu un narkotikas.»

Valsts policijas pārstāvis Dairis Anučins atklāj, ka saistībā ar notiekošo ir ierosināts kriminālprocess. Iesaistītas ir arī citas adreses, kuras pārvalda šis pats īpašnieks: «Process ierosināts pēc 18. nodaļas, kas iekļauj sevī noziedzīgus nodarījumus pret pārvaldības kārtību. Pagaidām tas nav ierosināts pret konkrētām personām, bet gan par faktu. Tas notika, pamatojoties uz iedzīvotāju iesniegumu par prettiesisku rīcību, mēģinot tādām metodēm iedzīvotājus piespiest izvākties no šī nama. Patlaban tas ir izmeklēšanas procesā, tiek aptaujāti liecinieki.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?