Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Vēlas ierobežot bērnu adoptācijas iespējas uz ārvalstīm

Pērn no Latvijas uz ārvalstīm tika adoptēti 144 bērni, no kuriem 84 bērni adoptēti no aprūpes iestādēm un 60 bērni no audžuģimenēm. Savukārt Latvijas adoptētāji ģimenēs pieņēmuši 110 bērnu. Saeimas Sociālo un darba lietu komisija rosina gatavot darbības plānu, lai bērni tiktu vairāk adoptēti Latvijā, nevis uz ārvalstīm. Tāpat komisijā strādājošie deputāti uzskata, ka ārvalstu adoptētājiem nevajadzētu ļaut adoptēt bērnus no Latvijas audžuģimenēm.

Kā komisijas sēdes laikā pastāstīja Labklājības ministrijas (LM) Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktore Līvija Liepiņa, pērn uz ASV adoptēti 85 bērni, uz Franciju 37, bet Itāliju 22 bērni. Atšķirībā no Latvijas adoptētājiem, kuri galvenokārt vēlas adoptēt vienu bērnu līdz trīs gadu vecumam bez ievērojamiem veselības traucējumiem, ārvalstu adoptētāji ir gatavi pieņemt arī vairākus bērnus, piemēram, brāļus un māsas, kā arī vecuma slieksnis ir augstāks un ģimenes ir gatavas adoptēt bērnus arī ar veselības problēmām.

Tomēr, lai veicinātu bērnu adopciju tepat Latvijā un pasargātu bērnus, kuri ir jau iedzīvojušies audžuģimenēs, sēdē izskanēja aicinājums aizliegt ārzemniekiem adoptēt bērnus no audžuģimenēm. Deputāte Elīna Siliņa atzīmēja, ka bērna interesēs ir nonākt ģimenē. Līdz ar to, ja bērns jau atrodas audžuģimenē, primāri ir jārūpējas par tiem bērniem, kuri ir dažādās institūcijās. Tāpēc ārvalstu adoptētājiem ir jāpiedāvā tikai tie bērni, kuriem šīs ģimenes Latvijā atrast nevar. Patlaban bērnus no audžuģimenēm adopcijai uz ārzemēm ņem labprātāk, jo viņi jau kādu laiku ir dzīvojuši ģimenē. Arī biedrības Zvannieku mājas valdes priekšsēdētāja Sandra Dzenīte-Cālīte uzsvēra, ka audžuģimenes šobrīd kalpo kā tramplīns ārzemju adoptācijai un šāda prakse ir jāizbeidz. Savukārt Latvijas Audžuģimeņu biedrības vadītāja Ilze Golvere Dienai sacīja, ka ārzemniekiem vajadzētu atļaut adoptēt bērnus tikai ar nopietnām veselības problēmām, jo, ņemot vērā zemo dzimstību, ir jārod iespējas savus bērnus audzināt tepat Latvijā.

Komisijā tika uzsvērta arī nepieciešamība stiprināt kontroles mehānismu, lai nepieļautu noziedzīgas darbības ar bērniem pēc adoptēšanas uz ārvalstīm. Deputāts Andris Bērziņš (ZZS) norādīja, ka vienā no Eiropas zemēm pirms desmit gadiem adoptēja vairāk nekā 100 bērnu, kuri pēc tam pazuda. Tāpat arī šī brīža situācija nav iepriecinoša, jo vairākos gadījumos pēc bērna adopcijas uz ārzemēm nav saņemts neviens pēcadopcijas ziņojums. LM gan šādos gadījumos rīkojas un uzrunā kompetentās iestādes, lūdzot iesaistīties, lai nodrošinātu Latvijas tiesību aktu ievērošanu, atzīmēja L. Liepiņa.

Vasaras beigās ministrija veidos darba grupu, kas izvērtēs līdzšinējo adoptācijas procedūru un lems, vai ierobežot ārvalstu adoptētāju iespējas Latvijā. Savukārt tālākā jautājuma virzība būs atkarīga no deputātiem. Komisija vienojās pie šī jautājuma vēlreiz atgriezties rudenī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?