Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Velosipēds - nācijas spogulis

Māris Zanders

Pavasarīga laika sākums daudziem auto vadītājiem un gājējiem vismaz Rīgā nozīmē stihisku nelaimi - velosipēdistus. Varētu teikt, ka šāds raksturojums ir pārspīlēts un tēma pārāk triviāla komentāram, tomēr liekas, ka apburošais attiecību trijstūris «auto vadītāji - velosipēdisti - gājēji» ir interesanta sociālantropoloģiska tēma. Par kuru, cik noprotams pēc izteikumiem vakar, amatpersonas bezspēcībā noplāta rokas.

Jāpiezīmē gan, ka vēl interesantāka tā ir ziemā, kad, piemēram, par spīti aukstumam krāšņi uzplaukst «ne mana cūka, ne mana druva» princips. Proti, ja starp divu ēku ietvju posmiem ir kaut metru divus plata nevienam formāli it kā nepiederoša josla, tā visbiežāk netiek tīrīta. Vai analītiski dziļais citu satiksmes dalībnieku viedoklis par lietu dabisko kārtību - «ziemā normāli cilvēki ar riteni nebrauc». Tomēr, lai nu paliek ziema, - t. s. riteņbraukšanas sezona viskrāšņāk ilustrē mūsdienu cilvēka domāšanas iezīmes. Apzinoties risku, ka gan jau autors arī rīkojas līdzīgi, dažas minēšu.

Problēmas novērtēt situāciju perspektīvā, kas garāka par dažām minūtēm. Vismaz Rīgas centra ietvaros ir pilnīgi bezjēdzīgi kaut kur nesties - objektīvu iemeslu dēļ, jo krustojumu tīklojums ir tik blīvs, ka tūlīt pēc lepnās ieskriešanās būs strauji jābremzē.

Mūsdienu socioloģijā bieži apspriestā viena cilvēka dažādo identitāšu tēma. Kad tu esi kājāmgājējs, tu pašsaprotami laiku pa laikam apstājies pie kāda skatloga vai vienkārši maini pārvietošanās trajektoriju. Savukārt, kad tu kļūsti par riteņbraucēju, iepriekš aprakstītā uzvedība liekas kaitinoša, stulba - labākajā gadījumā kauc bremzes un notiek savstarpēja niknu repliku apmaiņa. Pēkšņi tu vairs nesaproti citus, kuri rīkojas tieši tāpat kā tu pats ik gadu vismaz sešu mēnešu periodā.

Stingra pārliecība, ka ir tādas lietas, kas tev šajā pasaulē vienkārši pienākas. Tāpēc, ka pienākas. Piemēram, ja kāds personāžs ir novietojis savu auto uz velojoslas, tad pašsaprotami ir šķērsli apbraukt, neatskatoties iebraucot automašīnu joslā. Tu taču neesi vainīgs! Cita ģeniāla ideja ir mūzikas klausīšanās austiņās. Es braucu, nevienu netraucēju, kāda nozīme, ka neko nedzirdu!

Intriģējošs priekšstats par sava ķermeņa izmēriem un telpu vispār (iespējams, sekas ģeometrijas vājai apgūšanai skolas gados). Proti, viens no argumentiem, kāpēc nacionālais riteņbraucējs uzskata, ka var braukt vieglā vai vidējā dzērumā, skan apmēram tā: ja nokritīšu, vienkārši sasitīšos. Pačukstēšu noslēpumu: krītošs ķermenis var piezemēties arī priekšā kādam autiņam, un, pat ja tā (ķermeņa) īpašnieks ir veģetārietis, izmēri ir pietiekami ļoti smagām sekām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?