Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Velosipēdu kulta zeme

«Naar links, links, links, links...» (Pa kreisi, kreisi, kreisi, kreisi... - nīderl.) kā zvaniņi noskan agrā svētdienas rītā zem guļamistabas logiem. Viens no vietējiem riteņbraucēju klubiem dodas iknedēļas izbraukumā. Šī kluba mērķis ir grupā nobraukt lielāku attālumu īsākajā laikā. Kluba biedri ir dažāda vecuma. Jauniešiem un senioriem, tieviem un ne ļoti, ir speciāli pieguļoši krāšņi riteņbraucēju tērpi un ķiveres, apkopti un uzspodrinātie divriteņi, kuri, jautri mirdzot saulē, pazūd aiz stūra.

Kad mūsu meitenes tikko sāka skolas gaitas Flandrijā (Beļgijas reģions), no skolas atnāca paziņojums, ka noteiktā datumā bērniem ir jāierodas skolā ar savu divriteni uz obligāto divriteņu tehnisko apskati, kura tiek veikta skolā divas reizes mācību gadā. Ja bērnam nav divriteņa, skola lūdz paskaidrot iemeslus - vai trūkst līdzekļu divriteņa iegādei, vai bērnam ir problēmas ar veselību un viņš principā nevar braukāt ar divriteni, vai viņam ir fobija? Vēl pēc mēneša skolā notika sporta diena, kur skolēniem bez peldēšanas un skriešanas bija jāveic 30 km tāls pārbrauciens ar divriteni. Vēl pēc kāda laika skola brīdināja, ka vecākās meitas klasē notiks nodarbība ārpus skolas telpām ar mērķi iemācīt skolēniem pareizi braukt ar divriteni pilsētā intensīvās satiksmes stundās. Tāpēc tajā dienā ir jāierodas ar divriteni, obligāti jābūt arī atstarojošajai vestei; ja nebūs, tad skola ar to nodrošinās par atsevišķu samaksu.

Flandrijā riteņbraukšana (fietsen) ir tikpat svarīga lieta, kā alus (bier) un frī kartupeļi (frieten). Gandrīz gar katru vietējās nozīmes ceļu iet arī divriteņu celiņš. Tūrisma informatīvajos centros, grāmatnīcās un degvielas uzpildes stacijās ir nopērkamas speciālās tematiskās kartes tiem, kuriem patīk ceļot ar divriteni - ģimenēm, sportistiem, tūristiem. Šajās kartēs ir norādīti attālumi no viena punkta līdz otram, apskates objekti, vietas, kur var paēst un, ja nepieciešams, veikt divriteņa remontu un apkopi.

Nav nekādi brīnumi, ka tieši Beļģu riteņbraucējs Filips Žilbērs aprīlī kļuva par vecāko Eiropas klasisko velosacīkšu Lježa-Bastoņa-Lježa uzvarētāju.

Man arī ir divritenis. Tomēr sliktos laika apstākļos pagaidām izvēlos braukt ar auto. Jo... zināt, flāmu sievietēm, kuras tuvojas t.s. Balzaka vecumam, ir burtiskā nozīmē «rakstīts» sejā, ka viņas ir fietsen fanes (tāpat kā uzreiz var atšķirt tos vīriešus, kuri ir bier un frieten piekritēji). Iedomājieties, ja no bērnības dienu dienā jebkuros laika apstākļos sieviete brauc ar divriteni - ved bērnus uz skolu, brauc iepirkties, dodas uz darbu, ciemos un vēl, protams, ceļo kopā ar klubu. Flandrijā, it sevišķi tuvāk Ziemeļjūrai, laika apstākļi ir mainīgi - vējš un lietus ir parasta parādība. Kāda cilvēkam ir sejas izteiksme, ja viņš brauc lietū un vējā ar divriteni? Pēc šīs sejas izteiksmes vienmēr var arī atpazīt pieredzējušu fietsen fani.

Mana beļģu kaimiņiene Mija arī kopš bērnības brauc ar divriteni. Mijas šķūnītī ir daudz divriteņu - jauni un veci. Kad pie manis atbrauc ciemiņi, Mija laipni padalās ar divriteņiem un šad tad dodas līdzi izbraukumos parādīt apkārtni. Viņa vada arī Ceturtdienas pēcpusdienas riteņbraucēju klubiņu, kuru izveidoja pagājušajā gadā, aizejot pensijā. Un tā, minot pedāļus, atstājot aiz muguras zīmes «tikai riteņbraucējiem», mēs iepazīstam Flandriju un nemanot kļūstam par «fietser» (riteņbraucējs (ne sportists) - nīderl.).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?