Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vērtīgā minoritāte

Vīrietis, neprecējies, dzīvo viens. Tātad pedofils. Nu labi, varbūt ne gluži pedofils, bet ar viņu katrā ziņā kaut kas nav kārtībā. Un, pat ja viss kārtībā, viņš vienalga nevar sacensties ar sievieti spējā aprūpēt bērnu. Šādi varētu īsumā raksturot sociālo dienestu un sabiedrības attieksmi pret vīriešiem kā potenciāliem audžuvecākiem.

Tomēr, par spīti iesīkstējušajiem aizspriedumiem un oficiālā atbalsta trūkumam, vīriešu aizbildņu un adoptētāju rindas Lielbritānijā un ASV pamazām sākušas augt. Un labi, ka tā, uzskata organizācija _Fostering Network (FN_). Tieši vīrietis var kļūt par pozitīvu pārmaiņu avotu ērcīga, mātes vardarbību piedzīvojuša zēna dzīvē.

Sistēma atgrūž

FN vadītājs Roberts Tapsfīlds niknā blogā stāsta, ka sociālo dienestu darbinieki vīriešus gandrīz automātiski ieskaita «otrās šķiras» aizbildņu kategorijā. Pat tad, ja aizbildņi ir precēts pāris, sociālais darbinieks komunicē gandrīz tikai un vienīgi ar sievieti. R.Tapsfīlds atstāsta kāda pieredzējuša aizbildņa sajūtas: «Džo un viņa dzīvesbiedre sāka ņemt bērnus aizbildniecībā pirms astoņiem gadiem un visus šos gadus sociālā darbiniece konsekventi zvanīja tikai sievai. Džo radās sajūta, ka viņš ir zemākas kārtas aizbildnis, kaut arī bērnus viņi aprūpēja kopā.» FN saņem daudz līdzīgu sūdzību no aizbildņiem - vīrieši tiek ignorēti, pieņemot lēmumus, kas skar aprūpējamā bērna dzīvi, viņi nesaņem oficiālu atbalstu un padomu.

«Ja jau precētie vīriešu kārtas audžuvecāki jūtas kā otrās šķiras aprūpētāji, tad iedomājieties, cik grūti ir pārliecināt neprecētus vīriešus apsvērt aizbildniecību vai adopciju,» raksta R.Tapsfīlds. Adopcijas aģentūras NCH pētījums rāda, ka vīrieši baidās pieteikties aizbildniecībai, jo domā, ka tiks uzskatīti par pedofiliem vai vismaz par sliktākiem bērnu aprūpētājiem nekā sievietes. Sabiedriskās domas aptaujas apstiprina viņu bažas - Action for Children pērn veiktais pētījums parādīja, ka 40% cilvēku Lielbritānijā uzskata, ka neprecētiem vīriešiem nedrīkst ļaut adoptēt bērnus. Joprojām dzīvs ir priekšstats, ka bērnu aprūpe ir sieviešu darbs un vientuļš vīrietis bērnam var drīzāk nodarīt pāri nekā pozitīvi ietekmēt.

Arī oficiālās bērnu aprūpes sistēmas centrā ir sieviete. Gan Lielbritānijā, gan ASV neprecēti vīrieši ir potenciālo aizbildņu un audžuvecāku saraksta lejasgalā. ASV nevalstiskās organizācijas Adoption Institute direktors Ādams Pertmans USA Today atzīst, ka vīrieši «vienmēr ir rindā pēdējie». Vīrieši sūdzas, ka nevar piedalīties valsts finansētos mācību semināros, jo tie notiek darbadienas vidū, tātad ir orientēti uz nestrādājošām mātēm. Un pat tad, ja izdodas izbrīvēt laiku semināram, izrādās, ka mācību saturā nav ņemts vērā, ka aizbildnis varētu būt vīrietis. Nevalstiskās organizācijas Fosterline palīdzības dienesta vadītājs Malkolms Filipss The Times stāsta, ka, atgrūžot vīriešus un nenodrošinot viņiem nepieciešamās mācības un atbalstu, bērnu aprūpes sistēma Lielbritānijā rada mākslīgu deficītu. «Mums jau tagad pietrūkst 10 000 aizbildņu,» norāda M.Filipss.

Billijs vēro zvaigznes

Tomēr pārmaiņas ir sākušās - Lielbritānijā šodien jau aptuveni 1% aizbildņu ir neprecēti vīrieši, no kuriem daži vēlāk bērnus adoptē. Līdzīga proporcija ir arī ASV, un A.Petermans uzskata to par «vēsturisku pagriezienu». Sākusi mainīties arī valsts ierēdņu attieksme. «Bērnu aprūpe kļuvusi daudz atvērtāka neprecētiem vīriešiem,» raksta USA Today. «Esam sākuši pieņemt to, ka neprecēti vīrieši var tikt ar to galā tikpat labi kā jebkurš cits.»

Eksperti uzsver - ja vīrietim izdodas pārvarēt paša bailes un sociālo dienestu aizspriedumus, tad rezultāti visbiežāk ir pozitīvi. «Neprecēti vīrieši var ieviest milzīgas pozitīvas pārmaiņas bērna dzīvē, īpaši pusaugu zēnu dzīvē,» atzīmē M.Filipss. R.Tapsfīlds norāda, ka īpaši pozitīvi rezultāti ir gadījumos, kad zēns ir cietis no emocionālas vai fiziskas vardarbības un varmāka bijusi māte. Tādam bērnam ir vieglāk sajust emocionālu saikni ar vīrieti.

«Ja es būtu palicis dzīvot ar mammu, tad tagad sēdētu mazgadīgo noziedznieku kolonijā,» The Times stāsta 17 gadu vecais Billijs Pītijs. Billijs tika izņemts no ģimenes sešu gadu vecumā un vairākus gadus tika kā pingponga bumbiņa mētāts no vienas aizbildņu ģimenes uz citu. Deviņu gadu vecumā viņu nodeva Grema Pītija aprūpē un pirmo reizi šķita, ka viņš ir nonācis vietā, kuras varētu dēvēt par mājām. «Mēs braucām ar divriteņiem, gājām uz kafejnīcu vakariņās, pat kopā vērojām zvaigznes - neko tādu es agrāk nebiju darījis,» stāsta Billijs. 11 gadu vecumā Billijs nolēma sākt lietot Grema uzvārdu, un nākamais loģiskais solis bija adopcija. «Tagad mums ir tipiskas tēva un pusaudža attiecības, Billijs grib darīt savas lietas. Bet man gribētos domāt, ka esmu viņa dzīvi mainījis uz labu - katrā ziņā cilvēki, kas viņu pazinuši agrāk, stāsta, ka pārmaiņas ir milzīgas,» saka Grems.

59 gadus vecais Grems pieder niecīgajai aizbildņu un adoptētāju minoritātei - neprecētajiem vīriešiem. M.Filipss domā, ka niecīga minoritāte vīrieši būs arī turpmāk. «Niecīga, bet ļoti vērtīga,» viņš piebilst.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?