Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Veselības aprūpes koncepcija dos peļņu apdrošinātājiem

Nākošnedēļ darba grupa uzsāks strādāt pie normatīvo aktu izstrādes, lai no 2014. gada 1. jūlija varētu veselības aprūpi sasaistīt ar nodokļu nomaksu. Šobrīd gan ir skaidrs, ka veselības aprūpei tiks novirzīti līdz pat 3,65% no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN). Savukārt tie, kuri šo nodokli nemaksā, valstij varēs samaksāt 240 latu gadā un iekļauties sistēmā. Veselības apdrošinātāji gan prognozē, ka līdz ar to pieaugs privāto veselības apdrošināšanas polišu pieprasījums.

Veselības ministrijas valsts sekretāra vietniece stratēģiskās plānošanas un finanšu jautājumos Daina Mūrmane-Umbraško Dienai pastāstīja, ka pati koncepcija šobrīd ir apstiprināta, tāpēc jāuzsāk darbs pie likumprojektu izstrādes. Darba grupas pirmā tikšanās paredzēta 17. jūnijā, kad tiks diskutēts par likumprojekta pirmo versiju un par to, cik procentus no IIN būtu iespējams novirzīt veselības aprūpei. Viņa gan norādīja, ka par summu, ko varēs iemaksāt personas, kuras nemaksā IIN, diskutēts netiks, - šis jautājums ir izlemts. Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis gan norāda uz dažādiem trūkumiem, piemēram, nav pamatots samērīgums starp nodarbināto un pašnodarbināto personu iemaksām un brīvprātīgo iemaksu veicējiem. Vieniem tie būtu apmēram 7,3 lati mēnesī, bet otriem 20 latu mēnesī.

Privātie veselības apdrošinātāji gan prognozē, ka pieaugs to personu skaits, kuriem piedāvāt veselības apdrošināšanas polisi. ERGO veselības apdrošināšanas direktors Baltijā Gints Konrads Dienai pastāstīja, ka pēc ekspertu aplēsēm tā būtu 130 - 170 tūkstošu liela auditorija. Tie ir cilvēki, kas dažādu iemeslu dēļ neveic nodokļu iemaksas, piemēram, mājsaimnieces un tie, kas strādā ārvalstīs, bet veselības aprūpes pakalpojumus izvēlas saņemt Latvijā. Patlaban individuālā veselības apdrošināšanas polise izmaksājot lētāk nekā valsts piedāvātais risinājums, bet cena var sadārdzināsies pat divas reizes, jo daļa polisē ietverto pakalpojumu tiek kompensēta arī no valsts budžeta, atzīmēja G. Konrads. Savukārt Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Juris Dumpis Dienai atklāja, ka apdrošinātāji pārsvarā piedāvā veselības apdrošināšanas pakalpojumus uzņēmumiem un privāto personu apdrošināšanas tirgus nav attīstījies. Prognozēt iespējamos scenārijus gan viņam esot grūti.

Veselības ministre Ingrīda Circene Dienai iepriekš norādīja, ka, ieviešot jauno sistēmu, nav plānots palielināt nodokļu slogu un liela daļa sabiedrības visu varēs saņemt tāpat kā šobrīd. Bet tie, kuri strādā ēnu ekonomikā, varēs legalizēt savu darbu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?