Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Vidzemē cīņā sūta pieredzējušus smagsvarus

Līdz ar lokomotīvju principa atcelšanu Vidzemes vēlēšanu apgabals, no kura parlamentā tiek ievēlēti 27 no 100 deputātiem, kļuvis par ringu, kurā partijas sūta cīnīties īpaši spēcīgus kandidātus.

Piedāvā populārākos

Tā, atkārtojot jau 10. Saeimas vēlēšanās izmēģināto recepti, rīkojusies arī par vienotu partiju pārtapusī Vienotība, kura ar 1. numuru Vidzemē atkal «izlikusi» pašreizējo premjeru Valdi Dombrovski. Pērnruden, lai gan tieši V. Dombrovska valdība 2009. gada vasarā pieņēma lēmumu par pensiju samazināšanu, viņa kandidatūru ar «+» atzīmēm atzinīgi novērtēja vairāk nekā 77 tūkstoši Vidzemes vēlēšanu apgabalā nobalsojušo vēlētāju.

Dažādi sabiedriskās domas pētījumi vedina secināt, ka V. Dombrovska «godīgā un pieticīgā, Iļģuciema blokmājā mītošā politiķa tēlu» īpaši nav iedragājušas atklātībā nonākušās ziņas, ka viņa dzīvesbiedrei Ārijai Dombrovskai un premjera padomnieces Sandras Bukanes dzīvesbiedram piederošais nekustamā īpašuma attīstītājs Land Development, iespējams, saņēmis īpaši pretimnākošu attieksmi no valstij piederošās Latvijas Hipotēku un zemes bankas, kam uzņēmums 2009. gada nogalē bija parādā vairāk nekā 1,8 miljonus eiro. Nav kaitējusi arī nespēja izpildīt paša doto solījumu 2011. gadā budžetu konsolidēt uz izdevumu samazināšanas, nevis nodokļu nastas palielināšanas rēķina. Kompānijas GfK augusta nogalē veiktais pētījums liecina, ka tieši V. Dombrovskis, kuram atbalstu pauduši 24% aptaujāto, ierindojas pirmajā vietā labāko premjera amata kandidātu «topā». Savukārt TNS-Latvia veiktā Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju aptauja liecina, ka V. Dombrovskis ir vislielāko atbalstu baudošais savas valdības ministrs. Gana apmierināti - atbilstoši šīs aptaujas datiem - iedzīvotāji ir arī ar Vienotības Vidzemes saraksta 2. numura - aizsardzības ministra Arta Pabrika - darbu, kurš desmit punktu skalā novērtēts ar 4,1 jeb virs vidējā. Salīdzinot Vienotības ārkārtas Saeimas vēlēšanām pieteikto kandidātu sarakstu ar 10. Saeimas vēlēšanu rezultātiem, redzams, ka Vidzemē kandidātu pirmajā piecniekā iekļauti tikai tādi kandidāti, kas pērnruden saņēmuši vairāk nekā 10 tūkstošus «+» atzīmju. Pie tādiem pieder gan jau minētie V. Dombrovskis un A. Pabriks, gan ar 3. numuru startējošā Ilma Čepāne, gan ar 4. numuru «izliktais» Ainars Latkovskis, gan «5. numurs» - bijusī izglītības ministre Ina Druviete.

Komanda «no pils»

Veidojot vēlēšanu sarakstu Vidzemē, no pieredzējušajiem kolēģiem paraugu ņēmusi arī Zatlera Reformu partija (ZRP), kuras saraksta 1. numurs ir minētā politiskā spēka vispazīstamākais politiķis, proti, pats Valdis Zatlers. Bijušais prezidents, kuram, ieņemot valsts pirmās personas amatu, visu laiku līdzi vilkās «zoodārza prezidenta» un «pateicību ņēmēja» ēna, no tās pa īstam atbrīvojās tikai 28. maija vakarā, paziņojot par 10. Saeimas atlaišanu. Patlaban, iespējams, ne bez politisko konkurentu svētības dienasgaismu ierauga arvien jauni V. Zatleram neglaimojoši fakti par ekskluzīvām mēbelēm Jūrmalas rezidencē un īpašiem bonusiem, kas viņam it kā bijuši piešķirti nacionālajā aviokompānijā airBaltic. Tomēr, spriežot pēc Centrālajā vēlēšanu komisijā iesniegtās deklarācijas, nekādu lielo turību, būdams prezidenta amatā, V. Zatlers nav iemantojis - skaidrā naudā viņam ir 2000 latu lieli uzkrājumi, bankās glabājas vēl nepilni 8000 latu.

Katrā ziņā ar 2. numuru Vidzemē startējošā V. Zatlera ekspadomniece Sandra Sondore-Kukule var lepoties ar daudz lielākiem ietaupījumiem, kā arī ar vairākiem nekustamajiem īpašumiem. Kādreizējā Rīgas mēra Gundara Bojāra uzticamā līdzgaitnieka Guntara Kukula dzīvesbiedre pirmo reizi plašāku atpazīstamību iemantoja, «pateicoties» vīra dāvanai - Jaguar markas automašīnai, kas tālajā 2002. gadā, kad S. Sondore-Kukule vēl deva padomus toreizējai prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai, raisīja jautājumus par viņas izdevumu atbilstību legālajiem ienākumiem. Pēc tam ZRP kandidāte mediju uzmanības lokā nokļuva gan piedaloties «ekspedīcijā», kas par valsts uzņēmumu naudu ceļoja pa pasauli un aicināja latviešus atgriezties mājās, gan konfliktējot ar Ādažu pašvaldību par nelikumīgi uzbūvētu žogu, kas apgrūtināja citu iedzīvotāju iespējas staigāt pa tauvas joslu. ZRP saraksta 3. numura - Zandas Kalniņas-Lukaševičas - līdzšinējā karjera arī bijusi saistīta ar Valsts prezidenta kanceleju, proti, viņa ir bijusī Stratēģiskās analīzes komisijas priekšsēdētāja vietniece administratīvajos jautājumos.

Izvēlas vairāk pieredzējušos

ZRP saraksta līderiem, izņemot pašu V. Zatleru, noteikti ir grūti mēroties atpazīstamībā ar pērnajās vēlēšanās otro labāko rezultātu guvušo ZZS tagad pieteiktā saraksta «spici». Līdzīgi kā pirms nepilna gada, arī šoreiz ZZS 1. vietu sarakstā atvēlējusi zemkopības ministram Jānim Dūklavam. Viņš nereti tiek kritizēts par pārlieku pieticīgām svešvalodu prasmēm. Uz viņu arī kritušas aizdomas par paša meitas Elīnas Dūklavas iekārtošanu darbā Zemkopības ministrijas padotībā esošajā Lauku atbalsta dienestā. Sevi par jaunpiebaldzēnu dēvējošais J. Dūklavs ir turīgs vīrs - viņam pieder dzīvokļi Rīgā un Jaunjelgavā, kā arī zeme Jaunpiebalgā un kapitāla daļas trīs kapitālsabiedrībās, tostarp SIA Piebalgas alus kapitāldaļas un itin solīdi uzkrājumi gan skaidrā, gan bezskaidrā naudā. Pērnruden ZZS vēlētāji, vērtējot kandidātus ar «+» un «-», J. Dūklavu gan nobīdīja uz 2. vietu, pirmajā «ieplusojot» deputātu Ingmāru Līdaku, kurš savu popularitāti kaldinājis, uzstājoties Rīgas Zooloģiskā dārza runasvīra lomā un vadot televīzijas raidījumus par dabu. Iveta Grigule, kuru pērn ZZS vēlētāji no 9. vietas kandidātu sarakstā «pacēla» uz 3. vietu ievēlēto deputātu sarakstā, šogad atkal kandidē no 9. vietas, bet 3. vieta sarakstā nu piešķirta izglītības un zinātnes ministram Rolandam Brokam. Viņš gan nevar lepoties ar īpašu atpazīstamību - jau minētajā TNS Latvia aptaujā 13% aptaujāto atzinuši, ka R. Broks viņiem ir nezināms.

Ar pieredzi un samērā augstu atpazīstamību pat latviešu elektorāta vidū var lepoties arī divi no trim Saskaņas centra (SC) Vidzemes saraksta līderiem. Proti, ar 1. numuru sarakstā startē kādreizējais Rīgas vicemērs Sergejs Dolgopolovs, ar 3. numuru - par Kapteini Haizivi iedēvētais kādreizējais Latvijas ceļinieks, vēlākais sociāldemokrāts Jānis Ādamsons, kuram par tiesībām kandidēt uz Saeimas deputāta amatu nācās pacīnīties pat Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Ar 2. numuru startējošais Ivans Klementjevs dedzīgāko sporta fanu aprindās, protams, vēl arvien tiek atpazīts kā kādreizējais olimpiskais čempions kanoe airēšanā. No trim minētajiem kandidātiem S. Dolgopolovs ir visturīgākais - bezskaidrā naudā viņš uzkrājis teju 87 tūkstošus latu, gandrīz 119 tūkstošus eiro, kā arī 4378 ASV dolārus. Savulaik S. Dolgopolovs tika uzskatīts par tolaik ietekmīgo Parex bankas akcionāru Valērija Kargina un Viktora Krasovicka īpašu labvēlību baudošu politiķi.

«Nacionāļu» saraksts kopumā ir visjaunākais, jo vairāk nekā 52% kandidātu nav sasnieguši pat 40 gadu vecumu. Iespējams, ar VL-TB/LNNK kandidātu jaunību skaidrojams tas, kāpēc viņi neizceļas ar īpašu turību - nevienam no Vidzemes saraksta līderiem nav vērā ņemamu uzkrājumu vai īpašumu, bet ar 1. numuru startējošajam Raivim Dzintaram un ar 3. numuru «izliktajai» Latvijas Avīzes žurnālistei Inārai Mūrniecei ir parādsaistības. Tiesa, to apmērs ir samērā pieticīgs - attiecīgi 6006 eiro un 1300 latu R. Dzintaram un 4338 lati I. Mūrniecei. Savukārt J. Dombrava tiek atpazīts kā jaunākais starp 10. Saeimas deputātiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?