Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Viedtālrunis kā ceļvedis

Latvija ir viena no tām valstīm, kurā internets ir gandrīz visur - birojos, mājās, kafejnīcās un pat parkos -, turklāt atzīts par vienu no ātrākajiem un labākajiem pasaulē. Lai gan esam postpadomju valsts, informācijas tehnoloģiju jomā esam panākuši, pat apsteiguši tās valstis, kurā modernās tehnoloģijas bijušas krietni senāk.

Internetu mēs lietojam ne vien datoros un planšetēs, bet arvien vairāk arī viedtālruņos. To lietotāju skaits pie mums ik gadu pieaug, un nu jau tos izmanto arī skolēni un pensionāri. Latvijā no desmit pārdotajiem mobilajiem telefoniem seši septiņi ir tieši viedtālruņi, un no visiem mobilo tālruņu lietotājiem jau aptuveni 60% dod priekšroku viedtālruņiem.

Steidzīgajā laikmetā mums ir svarīgi informāciju saņemt uzreiz, tāpēc arvien lielāka nozīme ir internetam tālrunī, kā arī interneta pieslēguma ātrumam. Viedtālrunī, kas sāk aizstāt datoru, meklējam informāciju, veicam pirkumus, izmantojam to kā navigācijas sistēmu un spēlējam spēles.

Pētījumi rāda, ka 66% viedtālruņu īpašnieku ar savas ierīces palīdzību meklējuši kādu atrašanās vietu, 57% - kādas iestādes darba laiku, 44% - salīdzinājuši cenas produktiem un pakalpojumiem, lai atrastu īpašo akcijas cenu.

Telefonos slēpjas desmitiem dažādu aplikāciju, ko cilvēki izmanto un ir izvēlējušies, lai viedtālruni padarītu pēc iespējas funkcionālāku un konkrētā cilvēka vajadzībām atbilstošāku.

Aplikācijas piedāvā skaitīt kalorijas, mēra noietos kilometrus, atpazīst dziesmas, ļauj salīdzināt taksometra kompāniju cenas un tamlīdzīgi. Uzņēmums, kas grib nodot informāciju potenciālajam klientam, var izmantot visvienkāršāko un vistiešāko iespēju - aplikāciju.

Lai nodotu ziņojumus - informāciju, kas patērētājam varētu būt nepieciešama un interesanta konkrētajā mirklī un vietā -, var palīdzēt mikrolokācijas tehnoloģijas iBeacon raidītāji. Baltijā šos iBeacon raidītājus, kas ir Apple industrijas ražojums, varam iepazīt caur aplikāciju KNOQ.

Arvien biežāk informāciju par akcijām, speciālo cenu piedāvājumiem saņemam īsziņas formātā un e-pastā, informācija it kā uzrunā tieši mūs, bet nekad nav zināms, kur mēs atrodamies. Informāciju varam aizmirst un neizmantot iespēju, ja jāveic lielāks attālums līdz veikalam, kurā ir atlaides.

Piemēram, sabiedrisko ēku - muzeju un galeriju - apmeklētāju ieguvums ir tas, ka ziņojums automātiski tiek tulkots atkarībā no viedtālruņa uzstādījumu valodas. Ziņojumu automātiski tulko Google tulkotājs, un, lai atvieglotu objektu aprakstu saprašanu, tas tiek nodrošināts 36 valodās.

Mums visiem ir brīva izvēle - saņemt informāciju vai ne, šajā gadījumā - atstājot konkrētā raidītāja uztveršanas zonu. Ja vēlamies, ziņojums automātiski tiek dzēsts un neaizņem vietu mūsu viedtālrunī. Taču svarīgākais, ka mūsdienu tehnoloģijas spēj apgādāt cilvēku ar nepieciešamo informāciju, lai viņš varētu izdarīt izvēli, kas būtu apzināta un informācijā pamatota.

* Aplikācijas KNOQ līdzīpašnieks Baltijā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?