Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Viedzeķe un citas idejas ceļā pie pircēja

Ilze Auzāne

«Mums ir divi galvenie mērķi - izgudrojumu virzīšana uz komercializāciju un radoši tehniskās darbības popularizēšana,» par piekto Izgudrojumu un inovāciju izstādi Minox 2014 saka tās organizatoru pārstāvis, biedrības Connect Latvija izpilddirektors Elmārs Baltiņš. Ieskaties nākotnes pasaulē! - Rīgas Tehniskās universitātes Lielajā aulā (Kaļķu ielā 1) skatāmajā ekspozīcijā varēs iepazīties ar jaunākajiem izgudrojumiem: kā tie darbojas, un kāds ir to pielietojums dzīvē. Izstāde atvērta divas dienas - 10. un 11. oktobrī. Ieeja brīva.

Banketu šķīvis; jauna veida balsošanas kabīne, kura neļauj pārdot savu balsi; sapropeļa un kaņepju spaļu vieglbetons; trimarāns uz zemūdens spārniem; viedcimds un viedzeķe - šie ir tikai daži aptuveni no 50 prezentētajiem izgudrojumiem un inovatīviem risinājumiem, kuri radīti mūsu valstī un ar kuriem klātienē iepazīstinās to autori. Viņu vidū ir gan vadošie pētniecības institūti un inovatīvie uzņēmumi, gan arī individuālie izgudrotāji no dažādām Latvijas vietām, kuri atsaucās Minox 2014 rīkotāju aicinājumam: «Atklāj pasaulei savu ideju!»

E. Baltiņš min, ka šajā izstādē būs iespējams satikt arī Lapsas kungu (Videvudu Āriju Lapsu - I. A.), kuram kopumā ir vairāk nekā simt izgudrojumu un vairāk nekā astoņdesmit gadu, un citas leģendāras personības, kā arī pavisam jaunus cilvēkus - sākot ar RTU studentiem un beidzot ar Jeru pamatskolas skolēniem, kuri piedāvās vēja kinētiskās enerģijas uztveres mehānismu modeļus. «Tas ir labs mikslis,» par pieredzes un jaunības satikšanos zem viena jumta norāda Connect Latvija izpilddirektors.

E. Baltiņš stāsta, ka pa šiem četriem gadiem 19 no izstādē prezentētajiem piedāvājumiem jau ir tikuši komercializēti. Lai arī izstāde bieži vien ir tikai viens no bruģakmeņiem ceļā, pa kuru izgudrojumi nonāk līdz pircējam, viņš atceras gadījumus, kad tieši Minox ir bijusi nozīmīga loma mērķa sasniegšanā - viens piemērs ir Rīgas Stradiņa universitātes Mikrobioloģijas un virusoloģijas institūta un Dundagas pienotavas spēku apvienošana, radot raudzēta piena produktu Labdaris, kas jau vairākus gadus pieejams veikalos. Runājot par tendencēm, E. Baltiņš saka, ka izgudrotāji arvien vairāk piesakās Biznesa kontaktu programmai, kuras mērķis ir viņu un uzņēmēju sadarbības atbalsts izgudrojumu komercializācijā. «Viņi jūtas drošāki un pārliecinātāki,» uzskata E. Baltiņš.

Izstādē notiks arī dažādas aktivitātes - koka auto un saules mašīnu sacensības, kā arī robotikas un Sound School darbnīca, kura ļaus izveidot mūzikas skaņdarbu 10 minūtēs, un citi pasākumi. Vairāk informācijas var lasīt www.izgudrotaju-diena.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?