Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Vien kripatu augstāk

No nākamā gada lielai daļai mediķu gaidāms algas pieaugums - vidēji par 7%. Lai gan tas nav ļoti būtisks uzlabojums, nozare to uztver pozitīvi. Tomēr jau samilzušas problēmas tas neatrisina. Piemēram, ik gadu māsas profesiju iegūst 250 studentu, taču vidēji 124 māsas darba meklējumos dodas uz ārzemēm. Kā skaidro Latvijas Māsu asociācijā, vairākkārt palielinot minimālo algu, ir pazaudēta proporcija starp māsas un māsas palīga algas likmi. Rezultātā tiek degradēta māsas profesija.

Jāceļ visiem

Valsts organizētā un finansētā veselības aprūpes sistēma, kas finansējumu veselības aprūpes iestādēm piešķir caur ārstniecības pakalpojumu tarifiem un uz kā rēķina jāveic atalgojuma palielinājumus veselības nozarē strādājošajiem, nav efektīva, uzskata Māsu asociācijas vadītāja Dita Raiska. Neveicot izmaiņas atalgojumu sistēmā, tiek degradēta māsas profesija - faktiski māsas darbs atalgojuma ziņā tiek pielīdzināts māsas palīga kvalifikācijai. Šobrīd māsām ar profesionālo augstāko vai vidējo izglītību un māsu palīgiem algas diference ir 2%, tas nozīmē, ka māsas izglītība tiek pielīdzināta arodizglītībai. Taču māsu palīga izglītība, darba specifika un atbildība veselības aprūpē būtiski atšķiras no māsas veikuma. Māsu asociācijas viceprezidente Inese Budzila Dienai skaidro, ka māsas pienākumos ietilpst pacienta dzīvības uzturēšana, medikamentu ievadīšana, aprūpes procesu vadīšana, organizēšana un izglītību tā iegūst, mācoties trīs gadus. Savukārt māsas palīgs profesiju apgūst vienā mācību gadā, iegūstot arodizglītību, bet pienākumos ietilpst sanitāra darbs. Līdz ar to šīs profesijas ir ļoti atšķirīgas, bet tas neparādās atalgojumā - starpība ir vien ap 30 eiro. Tāpēc nav brīnums, ka jaunās māsas neizvēlas palikt strādāt Latvijā.

Solis uz priekšu

Veselības ministrijā (VM) Dienai uzsver, ka par problēmu ir zināms, jo tā veidojusies vairāku gadu garumā, valstī ceļot minimālo algu. Tieši tāpēc ar grozījumiem noteikumos tas daļēji tiek mainīts. VM pārstāvis Oskars Šneiders stāsta, ka ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personām atalgojuma palielinājums ir paredzēts 4-6% apmērā, kamēr ārstniecības un pacientu aprūpes personām, tajā skaitā māsām, lielāks - no 9 līdz 10%.

Arī Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris norāda uz tikko apstiprinātajām izmaiņām. Tas starpību palielinās, bet līdz galam problēmu nenovērsīs. Viņš atzīmē, ka zemāk kvalificētam personālam alga pēdējos gados palielinājusies par 30%, bet māsām labākajā gadījumā «par padsmit procentiem». Un ar 10 miljoniem nepietiek, lai kaut ko būtiski mainītu. Ja valdība būtu atbalstījusi arodbiedrību un piešķīrusi 22 miljonus eiro, kā bija lūgts, viss būtu izlabots uzreiz. Tagad ir vien solis uz priekšu. Tālākais atkarīgs no ministrijas vēlmes pildīt vienošanos par pakāpenisku virzīšanos uz risinājumu. D. Raiska atzīmē - svarīgi būtu diferencēt māsu atalgojumu pēc amatu kategorijas, proti, māsām ar augstāko izglītību algas likmi veido 60% no ārsta amata algas, savukārt personām ar arodizglītību - 40% no ārsta amata likmes. Tas, iespējams, novērstu personāla aizplūšanu no Latvijas.

Ģimenes ārsti plānā

Valdībai akceptējot noteikumus par atalgojuma palielināšanu valsts un pašvaldību medicīnas iestādēs strādājošajiem, tukšā paliek tie ģimenes ārsti, kas strādā privātpraksēs. Bet, kā Dienai atzīmē Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide, tādi ir 99% no visiem. Taču strādāšana privātpraksē nenozīmē, ka netiek slēgts līgums ar valsti, - viņi nodrošina tos pašus pakalpojumus. Turklāt par šādu niansi uzzināts vien pēdējā brīdī. Iepriekš solījums bijis celt visu mediķu algas, kuri veic pacientu veselības aprūpi. Asociācijas ieskatā tas nav taisnīgi, un tā vērsīsies pie Saeimas.

Atbalstu gan šajā gadījumā ģimenes ārstiem izrādījusi Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība), uzdodot tuvāko mēnešu laikā ministrijai izvērtēt šo jautājumu. Pēc tam tad meklētu tam finansējumu. Tas gan nebūtu no jau atvēlētajiem 10 miljoniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?