Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Vieniem iespēja, citiem nasta

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu attieksme pret patvēruma meklētāju uzņemšanu un iespējām iekļaut tos darba tirgū, gūstot pievienotu vērtību ekonomikai, ir gana dažāda, liecina Dienas veiktā Eiropas Parlamenta (EP) deputātu aptauja. Te gan jāņem vērā, ka EP deputāti nepārstāv savas valsts oficiālo nostāju, bet pauž savu personisko viedokli.

Aptaujātie EP deputāti no Vācijas, Lielbritānijas un Nīderlandes stāsta, ka uz patvēruma meklētājiem raugās arī kā uz iespēju aizpildīt trūkstošās darba vietas vairākās nozarēs, īpaši veselības un sociālajā aprūpē. Turklāt, kā uzsver, piemēram, Vācijas atbildīgās institūcijas, 40% no visiem sīriešu bēgļiem, kam šis statuss piešķirts, ir ar augstāko izglītību. Turpretī deputāts no Horvātijas Jozo Radošs (Eiropas liberāļu un demokrātu apvienības grupa) par bēgļu iekļaušanu darba tirgū ir visai skeptisks, norādot uz augsto bezdarba līmeni valstī.

Solidaritātes gars

Kā galveno šābrīža aktualitāti saistībā ar patvēruma meklētāju pieplūdumu visi aptaujātie deputāti min Eiropas Komisijas piedāvājumu par papildu 120 000 patvēruma meklētāju, kas ieradušies Itālijā un Grieķijā, pārdali starp dalībvalstīm, uzsverot, ka Eiropai trūkst solidaritātes gara bēgļu jautājuma risināšanā. Kā norāda deputāte no Vācijas Ska Kellere (Zaļo un Eiropas brīvās apvienības grupa), pusotra miljona patvēruma meklētāju, kas ieradušies ES, ir gana daudz, ja tie jāuzņem divām vai trim dalībvalstīm. Taču, ja šo cilvēku skaitu sadala visām dalībvalstīm, tad šī problēma ir vieglāk risināma.

Viens no EP ziņotājiem par pastāvīgo mehānismu patvēruma meklētāju pārvietošanai deputāts no Lielbritānijas Timotijs Kirkhops (Eiropas konservatīvo un reformistu grupa) uzsver, ka «pašreizējā situācijā galvenā problēma ir tā, ka vienkopus sajaukušies patvēruma meklētāji, kas atbilst visiem ANO kritērijiem, lai to arī saņemtu, un ekonomiskie migranti. Ja mēs nespēsim nošķirt vienu grupu no otras, mēs nespēsim gūt arī potenciālo ekonomisko ieguvumu no patvēruma meklētāju uzņemšanas».

T. Kirkhops uzsver, ka patvērums ir pagaidu stāvoklis, «jo tas nenozīmē, ka šiem cilvēkiem tur būtu jāpaliek uz visu savu dzīvi. Patvērums tiek piešķirts tik ilgi, kamēr problēmas, no kurām patvēruma meklētāji bēg savā dzimtenē, tur pastāv. Mana cerība ir, ka patvēruma meklētāji Eiropā, kuri bēg no kara un vardarbības savā dzimtenē, tajā atgriezīsies pēc tam, kad tur būs iestājies miers un norimuši vardarbīgie konflikti.»

Arī EP deputāte no Slovēnijas Tanja Fajona (Eiropas parlamenta sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupa) uzsver, ka pašlaik Balkānos vērojamais bēgļu pieplūdums ir nevis Balkānu, bet Eiropas un solidaritātes krīze. Līdz ar to vissvarīgākais ir iedarbināt mehānismu patvēruma meklētāju pārvietošanai.

Darbs veselības un sociālajā aprūpē

Runājot par bēgļu (kuriem šāds statuss tiks piešķirts) potenciālo pienesumu uzņēmējvalstu ekonomikām, T. Kirkhops uzsver, «ja cilvēkiem ir piešķirts patvērums, Lielbritānijas darba devēji ir pilnībā gatavi šos cilvēkus pieņemt darbā, īpaši tādās nozarēs kā veselības aprūpes pakalpojumi un sociālā aprūpe, īpaši darbs ar veciem cilvēkiem. Starp citu, no Sīrijas ierodas daudz ārstu, kuri pēc atkārtotas sertifikācijas var strādāt mūsu slimnīcās. Daudz nodarbināto nepieciešams arī transporta nozarē.»

Vācijas deputāte S. Kellere arī min veselības un sociālo aprūpi kā jomas, kurās Vācijā trūkst darba roku, gan piebilstot, ka bēgļi kā darbaspēks ir gaidīti visās nozarēs. «Austrumvācijā ir izteikts ārstu trūkums, kuru varētu aizpildīt patvēruma saņēmēji no Sīrijas. Nevajadzētu aizmirst, ka bēgļi var arī paši veidot savu biznesu, piemēram, atvērt kafejnīcas un restorānus, tādējādi dodot darbu arī citiem cilvēkiem. Taču mums ir jāpalīdz bēgļiem ne jau ekonomisku, bet humānu apsvērumu dēļ. Reizēm eiropieši kļūdaini visus bēgļus uztver kā labākas dzīves meklētājus, kā argumentu minot, ka pārsvarā Eiropā ierodas jauni, spēcīgi vīrieši. Taču jāsaprot, ka tie ir ģimenes cilvēki, un šie jaunie vīrieši pirmie ļoti nedrošā veidā, pakļaujot savu dzīvību briesmām, ierodas Eiropā un iekārtojas, lai pēc tam normālā ceļā ataicinātu ģimeni pie sevis,» stāsta deputāte. Viņa arī uzsver, ka nezina nevienu bēgli, kurš gribētu pārtikt tikai no pabalstiem, jo «visi šie cilvēki vēlas strādāt un nodrošināt normālu dzīvi sev un saviem bērniem».

Arī EP deputātes no Nīderlandes Marietjes Šākes (Eiropas liberāļu un demokrātu apvienība) palīdze Postuma Anna Sofija uzsver, ka bēgļi var dot nozīmīgu pienesumu ekonomikai kā darbaspēks un kā nodokļu maksātāji. «Sīrija nav nabadzīga, neattīstīta valsts, daudziem sīriešiem ir laba izglītība, arī svešvalodu zināšanas. Vairums Nīderlandes darba devēju ir pozitīvi noskaņoti pret bēgļu nodarbināšanu un ir gatavi tos pieņemt darbā. Taču tam ir būtiski priekšnoteikumi - valstij ir jāpalīdz bēgļiem ar valodas apguvi un jāveicina to integrācija darba tirgū.»

Horvātija nav gatava

Pilnīgi pretējs viedoklis ir Horvātijas deputātam J. Radošam. «Horvātija nav gatava bēgļu uzņemšanai. Es arī neredzu lielas iespējas tos integrēt darba tirgū. Vispirms jau valodas barjera. Horvātija nav tik labi organizēta un tik institucionāli spēcīga kā, piemēram, Vācija vai Lielbritānija, lai spētu īsā laikā noorganizēt bēgļiem valodu apguves kursus, palīdzēt ar dzīvesvietas atrašanu un profesionālo prasmju pilnveidošanu,» atzīst J. Radošs.

Attiecībā uz bēgļu iekļaušanu darba tirgū deputāts bilst, ka «mums pašiem ir liels bezdarbs. Es nevaru nosaukt tādas nozares, kurās mums būtu izteikts darba roku trūkums. Zinu, ka citviet bēgļus grasās nodarbināt lauksaimniecībā, taču Horvātijā tā ir tik maza nozare, ka tas noteikti nav risinājums. Esmu arī skeptisks par to, ka liela daļa bēgļu varētu sākt paši savu biznesu, jo mūsu tirgus ir visai piesātināts. Tajā pašā laikā es gribētu uzsvērt, ka bēgļiem ir jāpalīdz, tomēr pagaidām Horvātija nav gatava uzņemt lielu skaitu patvēruma meklētāju».

Arī Slovēnijas deputāte T. Fajona atzīst, ka bēgļu iekļaušana Slovēnijas darba tirgū nebūs vienkārša, «taču tas nedrīkst būt iemesls, lai neko nedarītu. Mums sadarbībā ar vietējām pašvaldībām jāizstrādā šo cilvēku integrēšanas programmas. Es nevaru pateikt, tieši kurās nozarēs bēgļi varētu strādāt, lielā mērā tas būs atkarīgs no vietējās pašvaldības, kurā viņi būs apmetušies,» stāsta deputāte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Sadalījums

EK priekšlikums par 66 000 patvērumu meklētāju, kas ieradušies Itālijā un Grieķijā, sadali starp ES dalībvalstīm
Latvijai jāuzņem 281 patvēruma meklētājs
Horvātijai - 568
Slovēnijai - 337
Nīderlandei - 3 900
Vācijai - 17 036
Lielbritānijai - saskaņā ar Lisabonas līgumu ir izņēmuma nosacījumi, tā var piedalīties brīvprātīgi
Avots: ES Padomes lēmums
2015. gada 22. septembrī

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?