Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Vienotā birža nes pārmaiņas

Kopš 3. jūnija, kad Baltijā sāka darboties vienota elektroenerģijas birža, elektroenerģijas cenas visās Baltijas valstīs ir izlīdzinājušās. (Piemēram, pašā mēneša sākumā, īsi pirms 3. jūnija, elektroenerģijas cena Lietuvā bija augstāka nekā Latvijā un Igaunijā, savukārt mazliet senāk tieši Lietuvā elektroenerģijas cena bija zemāka nekā abās pārējās Baltijas valstīs, bet tagad cenu līmenis vērtējams kā ļoti līdzīgs.)

Pirmajā nedēļā pēc vienotās Baltijas biržas izveides lielāko laika daļu - 90% no visām stundām - elektroenerģijas cenas visās Baltijas valstīs bija līdzīgas. 10% no visām stundām elektroenerģijas cenas atšķīrās starp Igauniju un Latviju, to noteica pārvades līniju jaudas ierobežojums starp abām valstīm un lielas elektroenerģijas tranzīta plūsmas no Baltijas ziemeļu reģiona uz dienvidu daļu.

Elektroenerģijas cenas Latvijā un Lietuvā kopš vienotās Baltijas biržas izveidošanas ikkatru stundu vērtējamas kā vienādas, jo starp abām valstīm ir pietiekami liela pārvades līniju jauda, lai nodrošinātu nepieciešamo elektroenerģijas tranzītu.

Jāuzsver, ka pirms vienotās Baltijas biržas elektroenerģijas cenas Latvijā un Lietuvā faktiski nekad nebija vienādas, jo savstarpēji nesavienotajos Baltijas valstu tirgos bija ierobežots apgrozījums un tirgus cenas tika noteiktas atsevišķi. Tagad - kopš 3. jūnija - vienotā Baltijas birža nodrošina, ka elektroenerģijas tirdzniecības darījumi no visām Baltijas valstīm piedalās vienotās izsolēs un pārvades līniju jaudas izmantošanu centralizēti nosaka elektroenerģijas birža Nord Pool Spot.

Tādā veidā panākta efektīvāka starpvalstu pārvades līniju izmantošana, kas savukārt nodrošina cenu satuvināšanos starp Baltijas valstīm. Biržas cenu veidošanās Baltijā kļuvusi saprotamāka un caurskatāmāka.

Tādējādi apstiprinājušās prognozes, ka biržas darbība nodrošinās augstāku konkurenci Baltijas reģionā, jo šāds tirgus modelis paredz centralizētas elektrības izsoles katru dienu, turklāt visa reģiona ražotāji pakļauti asai cenu konkurencei, jo ražotāju piedāvājumi tiek burtiski sarindoti pēc to dārdzības un izvēlēti vislētākie.

Tādējādi elektrības ražotājiem tiek nodrošināta augsta motivācija optimizēt izmaksas, lai varētu piedāvāt elektroenerģiju par zemāku cenu. Turklāt Baltijas reģiona ražotājiem biržā jākonkurē ar Skandināvijas elektroenerģijas ražotājiem, kas atsevišķos periodos mēdz piedāvāt elektroenerģiju pat par vairākas reizes zemākām cenām.

Līdz šim Nord Pool Spot regulāri bija problēmas ar adekvātu tirgus cenu publicēšanu Baltijas valstīs, jo visu triju Baltijas valstu elektroenerģijas vairumtirdzniecības tirgi darbojās izolēti, paaugstinot cenu svārstīgumu.

Jaunu konkurentu ienākšanu Baltijā līdz šim kavēja elektrības cenu regulēšana gala patērētājiem un nesaprotamais elektrības vairumtirdzniecības process.

Līdz ar vienotas Baltijas biržas izveidošanu un gaidāmā otrā starpsavienojuma izbūvi starp Igauniju un Somiju 2014. gada sākumā Baltijas tirgus būs pieejamāks skandināvu energouzņēmumiem, jo gan līdzīgi cenu noteicošie faktori, gan tirdzniecības modelis Baltijā kļuvis saprotamāks Skandināvijas energouzņēmumiem, kas šādā vidē darbojas jau daudzus gadus.

*A/s Latvenergo Tirdzniecības attīstības daļas vadītājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?