Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Vienotība nav apmierināta

Vienotība neplāno palikt opozīcijā un ir gatava iekļauties valdībā, bet tā vēlas, lai tiktu izveidota ilgtspējīga valdība, kura var nostrādāt trīs gadus. «Taču tad ir jābūt arī līdzsvarotam piedāvājumam,» pirmdien sacīja Vienotības līdere Solvita Āboltiņa pēc frakcijas tikšanās ar premjera kandidātu Māri Kučinski (ZZS).

Viņš apzinās, «ka neapmierināts partneris nav labs partneris», taču visiem pieņemamu kompromisu vēl nebija gatavs izteikt. Visticamāk, lielāka skaidrība par to varētu būt tikai ceturtdien, kad paredzētas pirmās trīspusējās sarunas, kurās būs iesaistīta arī Nacionālā apvienība _Visu Latvijai!-_TB/LNNK (NA).

Kopš iepriekšējās M. Kučinska tikšanās ar Vienotības frakciju bija pagājusi nedēļa un tā pirmdien gaidīja valdības veidotāja jauno piedāvājumu, bet neesot sagaidījusi. Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS) bijuši tikai daži priekšlikumi par izmaiņām Saeimas komisiju vadībā, piemēram, premjere Laimdota Straujuma (Vienotība) pēc atgriešanās parlamentā varētu vadīt Ilgtspējīgas attīstības komisiju, kuras priekšsēdis tagad ir M. Kučinskis. ZZS būtu gatava Vienotībai atdot arī Saeimas Izglītības un zinātnes komisijas vadību. Uz vaicāto, kas nedēļas laikā ir mainījies, M. Kučinskis atbildēja, norādot uz sagatavoto valdības deklarācijas projektu. Tiesa, īstais darbs pie tā varētu sākties, kad būs zināms atbildības jomu sadalījums.

Vienotības kompromiss

Vienotība bija sarūpējusi savu kompromisa piedāvājumu. Tā ir gatava atteikties no ambīcijām vadīt Satiksmes ministriju un arī Tieslietu ministriju. S. Āboltiņa esot sapratusi, ka M. Kučinskis tieslietu ministru Dzintaru Rasnaču (NA) ļoti augstu vērtē, «un tad mēs pieņemam šo politisko spēli». Neiegūto pozīciju vietā Vienotība vēlas pārņemt Veselības ministriju, kuru tagad vada ZZS deputāts Guntis Belēvičs. Par spīti tam, ka viņam bija saķeršanās pat ar savu kolēģi zemkopības ministru Jāni Dūklavu (ZZS) par pretrunīgi vērtētajiem uztura lietošanas noteikumiem skolās, ZZS neplāno šo posteni kādam atdot. M. Kučinskis skaidroja, ka šajā jomā ir vajadzīgas straujas reformas un viņš nevēlas gaidīt, kamēr jaunais ministrs iestrādāsies. Vienotību interesē šī nozare, lai izpildītu partijas simtgades plānā iekļauto obligātās veselības apdrošināšanas sistēmas ieviešanu, kas ir viena no partijas prioritātēm.

Neiegūstot satiksmes ministra portfeli, Vienotība vēlas kompensācijā saņemt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM). Tas nozīmētu samainīt ar Nacionālo apvienību tās vadīto VARAM pret Ekonomikas ministriju, par ko Diena jau rakstīja pirms nedēļas. Tas vēlreiz apstiprina, ka sarunās par jomu sadali pagaidām progress nav jūtams. Tāpat kā pirms nedēļas, arī šopirmdien vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA) Dienai sacīja, ka viņš vēlas turpināt iesākto darbu un partijas valdes lēmums, kurā norādītas vēlamās atbildības jomas, nav mainījies. K. Gerhardu priecējot M. Kučinska apņemšanās kā vienu no prioritātēm noteikt vides sektora kapacitātes stiprināšanu, jo šobrīd šī joma esot apdalīta. «Tam tad vajadzētu būt visas valdības kopīgam lēmumam par papildu līdzekļu piešķiršanu,» sacīja K. Gerhards. Viņš ir strādājis Ekonomikas ministrijā, taču neredzot pamatu tagad vērtēt iespējas kļūt par šīs nozares ministru.

Skaidrība četrās pozīcijās

S. Āboltiņa vēlas sagaidīt līdzsvarotu piedāvājumu, kurā būtu ņemtas vērā visu koalīcijas partneru intereses. Viņasprāt, parasti šos kompromisus meklē tieši premjera partija uz sava rēķina. Vienotības līdere arī lika saprast, ka ZZS to, iespējams, ir iekšēji grūti izdarīt. Jāatgādina, ka ZZS veido četras dalīborganizācijas un amati valdībā ir taisnīgi jāsadala arī starp tām, kas apgrūtina atteikšanos no vienas vai otras sev nepieciešamas pozīcijas par labu kādam partnerim. M. Kučinskis pēc tikšanās solīja, ka Vienotība nebūs trešais pieaicinātais partneris, bet līdzvērtīgs sabiedrotais. Taču jāatgādina, ka ZZS un NA varētu būt sabloķējušās un pašlaik nav gatavas no kaut kā atteikties par labu Vienotībai. Tādā gadījumā tā valdībā paliek mazākumā.

Pašlaik Vienotībai un ZZS nav domstarpību par četriem posteņiem. M. Kučinskis uzskata, ka darbs valdībā jāturpina ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam un iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim. Vienotība arī turpmāk varētu vadīt Izglītības un zinātnes ministriju, kā arī pārņemt no ZZS atbildību par labklājības nozari. Šim postenim jau uzrunāts tagadējais finanšu ministrs Jānis Reirs, kurš Dienai atzina, ka šo priekšlikumu varētu arī pieņemt. Izglītības ministra amatam esot vairāki kandidāti, sacīja S. Āboltiņa, nenoraidot arī iespēju, ka šo ministriju varētu vadīt Ilze Viņķele. Tiesa, par viņas kandidatūru politiķes liberālo uzskatu dēļ Dienai šaubas ir izteikuši vairāki Nacionālās apvienības deputāti.

Valdības veidošanas sarunas no Vienotības puses vada S. Āboltiņa. Pagājušās nedēļas nogalē parādījās mediju interese par Vienotības valdes locekļa Andra Piebalga nākotnes plāniem. Viņš žurnālistiem apstiprināja, ka nākamajā partijas kongresā kandidēs Vienotības priekšsēdētāja vēlēšanās, bet neredz pamatu sasaukt ārkārtas kongresu. S. Āboltiņai ir savs skaidrojums, kā A. Piebalgs varēja nonākt uzmanības centrā, jo nesen viņa kopā ar A. Piebalgu esot pusdienojusi. Saruna notikusi pēc viņas iniciatīvas, un, ņemot vērā sarežģīto situāciju, kādā partija atrodas, viņai patiešām bijis svarīgi noskaidrot, vai A. Piebalgs joprojām būtu gatavs pārņemt partijas vadību. Pie blakus galdiņa esot sēdējis politologs Filips Rajevskis, ar kura tuvo klātbūtni S. Āboltiņa arī saista šīs vēsts nonākšanu medijos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?