Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Vienotībai pašai grūti vienoties par amatiem valdībā

Premjers Valdis Dombrovskis (JL), par spīti savai pārliecinošajai uzvarai Saeimas vēlēšanās, valdības veidošanā ir saskāries ar virkni grūtību, kas saistītas ar atbildības jomu sadali nākamajā valdībā. Koalīcijas veidotājam ir jārēķinās ne tikai ar Zaļo un Zemnieku savienības prasībām, bet arī ar viedokļu dažādību pašā Vienotībā.

Lai gan piektdien kļuva skaidrs, ka koalīcijā aicinās Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK, joprojām nav rimušas diskusijas arī par šo tematu - nemierā ar to joprojām ir tas _Vienotības_ spārns, kurš atbalstīja sadarbību ar _Saskaņas centru_, ko savukārt nobloķēja _Pilsoniskā savienība_.

Šovakar jaunā koalīcija pirms otrdien paredzētās V. Dombrovska tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru, ar kuru tradicionāli arī tiek saskaņotas ārlietu un aizsardzības ministru kandidatūras, ir paredzējusi pielikt punktu amatu sadalei topošajā valdībā. Taču svētdien pievakarē, kad notika neformālas sarunas par valdības veidošanu, vēl nebija panākta vienošanās par vairākiem svarīgiem krēsliem. Viens no smagiem jautājumiem bija piemērota posteņa atrašana Vienotības līderim un Pilsoniskās savienības priekšsēdim Ģirtam Valdim Kristovskim, kurš ir viens no diviem ārlietu ministra kandidātiem. Taču par šo posteni bijušajam ārlietu ministram Artim Pabrikam cīnās arī Sabiedrība citai politikai. Ģ. V. Kristovskis bija gatavs vadīt arī Ekonomikas vai Satiksmes ministriju. Ja par sava līdera deleģēšanu uz Ekonomikas ministriju bija šaubas partijai, lai varbūtēju neveiksmju gadījumā viņš neciestu arī kā līderis, tad satiksmes ministra krēslu ir nolūkojusi Zaļo un Zemnieku savienība, kurai tā būs viena no stingrajām prasībām.

Taču ar ZZS viedokli V. Dombrovskis nevar nerēķināties. «Ventspils mēram Aivaram Lembergam ir iespējas pārtraukt V. Dombrovska valdības pastāvēšanu vienā naktī,» intervijā Dienas viesistabā sestdien pieļāva sabiedrisko attiecību speciālists Jurģis Liepnieks, kurš arī atzina, ka A. Lembergs ir kļuvis tik ietekmīgs kā nekad agrāk atšķirībā no diviem citiem oligarhiem Andra Šķēles un Aināra Šlesera (abi PLL), kuru svars politikā pēc vēlēšanām ir mazinājies. ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis svētdienu vadīja kādā populārā zoles turnīrā un Dienai sacīja, lai vispirms Vienotības partijas tiekot galā savā starpā un tad jau redzēšot, kā būs. ZZS pienākas seši amati, bet piektdien vienošanās bija panākta tikai par trijiem - zemkopības ministra postenī varētu palikt Jānis Dūklavs, Vides un reģionālās attīstības ministriju, visticamāk, uzticēs Raimondam Vējonim. ZZS saglabās arī labklājības ministra posteni, bet kandidātu uz to vēl nav nosaukusi. Līdzšinējais ministrs Uldis Augulis, kurš Latvijas Universitātē ir beidzis Finanšu un vadības fakultāti, tiks deleģēts satiksmes ministra amatā - šī ir viena no ZZS stingrajām vēlmēm.

ZZS ir piedāvāts vadīt Finanšu ministriju, no kā ZZS atteikusies, jo tā būtu jāvada premjera partijai. ZZS nav steigusi pieņemt arī piedāvājumu vadīt Kultūras ministriju, kas šķitis pārsteidzoši, jo pirms vēlēšanām Jaunais laiks, uzaicinot kultūras ministru Intu Dālderi iestāties JL, bija devis cerību viņam šajā amatā palikt arī pēc vēlēšanām. ZZS izteikusi gatavību vadīt Iekšlietu ministriju. LTV Panorāma nedēļas nogalē ziņoja, ka ZZS šim postenim virza bijušo ministrijas valsts sekretāru Aivaru Straumi, kurš šo amatu atstāja V. Dombrovska valdības laikā. Pēc vēlēšanām ZZS vadība arī paziņoja, ka valdībā varēs strādāt tikai tie, kuri būs guvuši vēlētāju uzticību vēlēšanās. Lūgts komentēt, kāpēc amatam tiek virzīts cilvēks, kam nav šīs uzticības, A. Brigmanis teica, ka šis cilvēks startējot pirmo reizi, un «tā jau var aiziet līdz absurdam».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?